Първи сме по дял на населението, живеещо като... роби

Зад нас са държави като Албания, Македония и Босна и Херцеговина
21 дек 2015 19:07,
225
Първи сме по дял на населението, живеещо като... роби
Снимка: Reuters. архив

България е на първо място в Европа по процент на населението, което живее в робски условия, сочи докладът "Индекс на робството" за 2014 г. на фондация "Walk Free".

Според констатираното от доклада 0,38% или 27 600 души от населението на страната ни живее при условия на модерно робство. След нас се нареждат Чехия, Унгария, Сърбия, Словакия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Литва, Албания, Македония, Словения, Естония, Кипър и Черна гора с по 0,36% от населението.

Според доклада икономическата криза и политиките на икономии са факторите, довели до увеличаване на броя българи, които са потърсили препитанието си в чужбина.

България се намира на 30 място в Европа в класацията за действията на държавата в борбата с робството. От фондацията отбелязват, че правителството ни е въвело мерки, с които да отговори на съвременното робство.

"Има доказателства, че някои държавни политики могат да криминализират практики, свързани с робството", отбелязват от организацията.

През 2014 година страната в региона с най-висок брой на хора в условия на съвременно робство е била Турция - над 190 хил. души. Отбелязва се и продължаващата тенденция принуждаването на деца да сключват бракове, както и трудова и сексуална експлоатация на непълнолетни.

Именно там имат и най-ниска чувствителност по темите на човешките права и дискриминацията. След Турция се нарежда Албания и Босна по същите показатели.

В Полша също е отбелязан висок дял на жертвите на робство, отчасти заради експлоатацията на евтината работна ръка от източноевропейските съседки на Полша в рамките на страната.

Според доклада през 2014 година общо 566 200 души в Европа са живеели в робство, което е 1,6% от населението на континента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
11
 
! Отговори
до 168 преди 8 години
Знаеш ли какво е врата до врата с публичен дом да живеш и да ми каже някои да се махам от мястото където живея от 40 г заради едни ***.
137
3
 
16
 
! Отговори
до 168 преди 8 години
Знаш ли какво е съседите ти да са *** от друг етнос ! Не мога дори да напиша за какви става въпрос защото е забранено да се пише за интегриращите.
136
2
 
7
 
! Отговори
до 166 преди 8 години
Ходил съм и съм видял как е богатите не жиеят заедно с бедните в един блок както е тука социално слаби с работещи
135
2
 
13
 
! Отговори
EP преди 8 години
До 165Не всички българи са на социални помощи в Германия. Аз лично такива не познавам. Ще ти кажа, какви познавам. Познавам такива, които работят като ненормални и плащат 60% данък. Познавам такива, които ги водят на 400 евро (басис) и останалите пари се дават на ръка (в Германия всеки втори май така работи). На помощи не познавам. Връщат се, защото не са по-добре финансово, отколкото в България. Наемите са много високи, животът е много скъп.
134
0
 
14
 
! Отговори
до 164 преди 8 години
Тука да не мислиш ,че ще став по добре след като тръгнахме по гръцкия сценарии с заеми
133
5
 
5
 
! Отговори
EP преди 8 години
До до 161:) ти си мислиш, че в друга държава арестуват милиардерите ли? Не се заблуждавай! Не се заблуждавай, че някъде другаде е справедливо! Ако искаш да се отървеш от тая илюзия, наистина те съветвам да отидеш другаде. Аз няма да мога да те убедя, че робството е навсякъде, не само в България. Ти трябва да отидеш и да го видиш това с очите си.
132
1
 
8
 
! Отговори
до 164 преди 8 години
Връщат се защото не искат да се редят на големи опашки за социални заедно с бежанците
131
4
 
4
 
! Отговори
EP преди 8 години
До до 151Що не провериш, колко се връщат? В Германия 2014-та година са дошли 77.400 човека, тръгнали са си 44.100. Я сега ми обясни, защо тия хора се връщат? Моите прогнози са, че ще почнат все повече и повече да се връщат, защото става ЗЛЕ в Германия.
130
1
 
8
 
! Отговори
до 161 преди 8 години
За какво спорим тогава !?Полицайте служат на тези които искат да ни унищожат и нямат нашето доверие и уважение заради това ,че арестуват пенсионер за билет в градския транспорт стана пред очите ми а не арестуват за милиарди.
129
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес има свобода на словото *** равни сме с ***
128
3
 
7
 
! Отговори
EP преди 8 години
До до 150Разбирам аргументите ти! И знам, че е несправедливо! НЕСПРАВЕДЛИВО Е! Животът е несправедлив, приятелю, много е несправедлив, не само в България. Проблемът е в целия свят. Ограничават ни гражданските права навсякъде. Никъде вече не сме свободни граждани. Живеем в Оруелски свят, и всички, ама всички сме РОБИ. Робството не беше премахнато, то просто се разпространи още повече. И пак ти казвам, не се заблужадвай, че е така само в България.
127
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментарите ви са пример за това защо се затрива този хилядолетен народ които 500 г робство не можаха да го затрият 25 г демокщрация ще го затрие!
126
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БГ държавния служител си мисли ,че ще остане на работа и след като последия българин си замине за оня свят или емигрира !!!
125
4
 
14
 
! Отговори
до 138 и 149 преди 8 години
Има ли друга държва в която населението е на изчезване !?Не може ти едно стадо само да го стрижеш и доиш и да развъждаш вълци които да го ядът.
124
2
 
14
 
! Отговори
до 149 преди 8 години
Да живял съм при социализама преди 1989 и ми беше 100 пъти по добре от сега комшиите ми бяха инжинери днес са ***
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е нормално да постъпват с теб несправедливо и ти да ги уважаваш това е ненормана работа така ако са се държали българите прес османско нямало да има проблем с власта а те направили априлското въстание.
122
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Измамата е на почит в тази страна където мошениците и мързеливите са най добе
121
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според господарите на света трябва да се населява само от примитивни и ниско образованни
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В някои европеиски държави има цели квартали населени с хора които само вземат социални помощи и тука ще стане така като изгонят местното население вече изгониха 2 милиона остават още 2 милиона работещи а за тези които са на държавна хранилка ще се окажат в обръч от неграмотни и ...
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как било по света знаят някои и мислят ,че и тука е като света боже прибери си вересиите