Първи сме по дял на населението, живеещо като... роби

Зад нас са държави като Албания, Македония и Босна и Херцеговина
21 дек 2015 19:07,
225
Първи сме по дял на населението, живеещо като... роби
Снимка: Reuters. архив

България е на първо място в Европа по процент на населението, което живее в робски условия, сочи докладът "Индекс на робството" за 2014 г. на фондация "Walk Free".

Според констатираното от доклада 0,38% или 27 600 души от населението на страната ни живее при условия на модерно робство. След нас се нареждат Чехия, Унгария, Сърбия, Словакия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Литва, Албания, Македония, Словения, Естония, Кипър и Черна гора с по 0,36% от населението.

Според доклада икономическата криза и политиките на икономии са факторите, довели до увеличаване на броя българи, които са потърсили препитанието си в чужбина.

България се намира на 30 място в Европа в класацията за действията на държавата в борбата с робството. От фондацията отбелязват, че правителството ни е въвело мерки, с които да отговори на съвременното робство.

"Има доказателства, че някои държавни политики могат да криминализират практики, свързани с робството", отбелязват от организацията.

През 2014 година страната в региона с най-висок брой на хора в условия на съвременно робство е била Турция - над 190 хил. души. Отбелязва се и продължаващата тенденция принуждаването на деца да сключват бракове, както и трудова и сексуална експлоатация на непълнолетни.

Именно там имат и най-ниска чувствителност по темите на човешките права и дискриминацията. След Турция се нарежда Албания и Босна по същите показатели.

В Полша също е отбелязан висок дял на жертвите на робство, отчасти заради експлоатацията на евтината работна ръка от източноевропейските съседки на Полша в рамките на страната.

Според доклада през 2014 година общо 566 200 души в Европа са живеели в робство, което е 1,6% от населението на континента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
18
 
! Отговори
до 118 преди 8 години
Прав си брат Днес ходих в Фантастико и пред изипеи имаше опашка даси платят рекета на монополите скоро много няма да могат да го платят и ще им вземат наследствените апартаменти които родителите им са купили през гнилия социализам.
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои да е видял осъден за кражба от държават !
96
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой не е пял по площадите през 90те ! Вземи панелите трабанта но въздуха ми оставиЕ ДНЕС Частни Съдебни Изпълнители вземат панелите на хората
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като нашите демократични правителства от началото на демокрацията разпродадоха държавата започнаха да вземат кредити и ДНЕС държавата има дълг много по голям от края на социализма а няма какво да продава за разлика от тогава.
94
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При комунизма имаше неравенство ! Скоро ще бъдем всички равни без движима и недвижима собственост както хората от гетото.Това са Европеиските ценности за братство и равенство.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работех в една фирма с 7 човека и бяхме един срещу друг защото всеки гледаше да не работи и да прехвърли повечеработа на тебе,но на ревизията когато всички началници са там всеки се натяга и като се опиташ да помогнеш на някой като човек той ти вика: - Не ми вземай хляба
92
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизма си отива спете спокойно деца !Кой не скача е червен времето е наше наше...
91
1
 
18
 
! Отговори
EP преди 8 години
До ЗападноевропеецПрестани да намесваш Русия в теми, които не са за Русия! Прочети статията, дай си мнението! И ни разкажи в какъв разкош живееш в Западна Европа. Живееш ли в гето, или в богат квартал? Страх ли те е да пуснеш дъщеря ти да отиде сама на училище? Увиличиха ли ти данъците, РОБЕ! Страх ли те е, че ще те вкарат в затвора заради това, че си забравил да платиш 5 евро сметка, РОБЕ?
90
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите са виновни за всичко !Стози лозунг като едно време срещу фашизма някои искараха 25 г в власта и откраднаха милиарди.
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина е в това положение защото е егоист и тарикат гледа само себе си и ако комшията е без работа не му пука нали той има работа утре като остане и той без работа се чуди защо на другите не им пука.
88
7
 
12
 
! Отговори
EP преди 8 години
До до ЕРАз пък точно защото не живея в България, но съм отраснала в България, се съмнявам в обективността на това изследване. В Западна Европа съм виждала мизерии и роби, каквито в България не съм виждала. Идете да се разходите в Европа, и после пак ще говорим!Омръзна ми от бългофобски статии и плюене по България. Това е епидемия.
87
2
 
17
 
! Отговори
до 106 преди 8 години
Не се ли събраха 100 000 на орлов мост и не викаха ли СДС Победа !Какво стана после Неински е посланик в Турция лицето та СДС за другите има ли смисъл да говорим...
86
0
 
13
 
! Отговори
до 106 преди 8 години
Ти работил ли си с хора !? Е аз съм работил не на едно място само ,но на всякъде всеки гледа да те прекара за да си запази неговото място.
85
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То от нас си зависиАко се съберем пред парламента и поискаме адекватно заплащане като страна от ЕС смятам че бързичко ще се оправимОтиваме обаче 100-200 000 души и стоим и не приемаме отказБез революция няма да станеГърците не им пука колко кредити има държавата те си държат на доходите и това е
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мизерните заплати, пенсии, социални помощи, майчински и др., а още повече липсата на такива за безработни,просяци и бездомни на повечето от гражданите на България, неактуализирани от години,въпреки непрестанните увеличения на такси,данъци и др. и че България е член на ЕС а с най-нисък социален стандарт, показва че управлението на държавата е лощо, както и съдебната система, която укрива престъпленията на измами,злоупотреби със служебно положение,връзки,държавни средтсва,укриване на данъци
83
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са виновни олигарсите ,че народа е *** и злобен смених няколко работи и на всякъде имаше андрешковци.
82
3
 
8
 
! Отговори
Drago преди 8 години
До от чужбинаСигурно си прав, но след като 30 години си в чужбина и все още четеш български сайтове, нещата са малко по-сложни.
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изборът за човечеството е между свободата и щастието и за по-голямата част от човечеството, щастието е по-добро. Джордж Оруел
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе само компютри, и компоти са произвеждали.
79
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите не трябва да забравят, че някога са произвеждали компютри за цяла източна европа.