На 3 март преди 138 години възкръсва България

Честит национален празник, българи!
3 мар 2016 07:30, Елка Василева
331
На 3 март преди 138 години възкръсва България
Снимка: архив, Булфото

България чества днес националния си празник – Деня на освобождението.

На 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната, която е десета в поредицата от руско-турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно става официален празник.

Руско-турската война започва на 12/24 април 1877 г. с издаден в Кишинев Манифест на император Александър Втори. Включено е и Българското опълчение (12 опълченски дружини), самостоятелна българска доброволческа войска, създадена по предложение на руския генерал Р. М. Фадеев с подкрепата на Българското централно благотворително общество и славянските благотворителни комитети в Русия, които закупуват със свои средства 12 оръдия и голям брой пушки и патрони и ги предоставят на опълченците.

Според плана на руското командване от октомври 1876 г. първоначалното предназначение на Опълчението е да служи като "пеши конвой на главнокомандващия княз Николай Николаевич". Напливът от доброволци не престава и до обявяването на войната през април 1877 г. в Опълчението са зачислени 7444 бойци и 81 офицери в 6 дружини (3 бригади). Командир на българското опълчение е руският генерал Н. Г. Столетов.

На 6 май 1877 г. жителите на гр. Самара им подаряват бойно знаме. Самарското знаме е бойното знаме на Трета дружина от Българското опълчение, станало светиня за българския народ в борбата му за национално освобождение. Ушито е по време на Априлското въстание 1876 г. от жителите на руския гр. Самара (откъдето носи и името си), но междувременно въстанието е потушено. Изработено е от монахини от Самарския девически манастир. Направено е от двоен тънък копринен плат с червена, бяла и синя ивица с размери 185/190 см, с пришит в средата от двете страни черен кръст. На лицевата страна в кръста са изобразени славянските първоучители Кирил и Методий, а на другата - Иверската Света Богородица.

Знамето участва във всички боеве на Опълчението. Под него падат 5 знаменосци и сам подполковник Калитин - един от най-способните офицери в руската армия. Самарското знаме е единственото бойно знаме, наградено с орден "За храброст" първа степен (30 август 1880 г.).

Българските опълченци проявяват особено голям героизъм при отбраната на Шипченския проход (9-11 август 1877 г.). В края на декември 1877 г. те вземат участие и в боевете при Шипка и Шейново. След подписването на Санстефанския договор (1878 г.) Опълчението е отделено от състава на руската армия и става основа за изграждането на младата българска войска, наречана Българска земска войска.

Шипченската епопея прави преломът на войната необратим. Боевете на Шипка се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Шипка (до 1951 г. - Св. Никола, до 1977 г. Столетов) и Орлово гнездо от 9/21 до 11/23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

На 3 март в малкото селце Сан Стефано (дн. Йешилкьой), разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя, от друга. Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19. Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хиляди кв. км.

Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.

Честит национален празник, България!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
11
 
1
 
! Отговори
Sezgin Turhan преди 8 години
И какво като България се е отделила от Империята преди век и нещо? Да не би българите да са живеели зле като са били част от Империята? Или сега живеят по-добре отколкото се живее в Турция? Май не, нали?Но когато някаква група хора иска да управлява, нормално е да искат да отцепят и територия за своите цели. А матриала дали е добър?
25
1
 
2
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
48/ Преди да пишете, напишете там някъде "Руско-Турската война 1877-1878" и пуснете "търсачката". Това е на един "клик" разстояние.Там има данни, факти неоспорими и от най-безсъвестният и тенденционен историк! Поне това, което се е случило по нашите земи преди стотина години, хубаво е да си го знаем добре -- и доброто, и лошото! То на никого няма да потрябва вероятно, но си е наше.И тогава и проф. Бож. Димитров / да е жив и здрав /не може да си позволи да говори неверни неща !!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ ! БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ И АКО ИСКАШ ДА ЖИВЕЕШ ДОБРЕ ОГЛЕДАЙ СЕ И ВИЖ КАК ГЪРЦИТЕ ЗАЩИТАВАТ СВОИТЕ ПРАВА !
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито българи.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
довежда до освобождаването на част от българите от Османската империяГлупости. Довежда до освобождаването на българите, а не на "част от българите". Как не ви е срам да плюете и в този ден по Русия, русофоби. Колкото са могли са освободили. Аре нема нужда да критикувате, че не всички българи са били освободени.
21
1
 
5
 
! Отговори
ТОВА преди 8 години
До АнонименРумъния. това македомия това сърбия това турция това гърция са изкуствено създадени държави които никога не са били преди Но ЦИОНИСТИТЕ -КАБАЛ решиха чрез разделяй и владей да затегнат въжето около врата на най изстрадалия в света БЪЛГАРСКИ НАРОД
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ли ще изскочи от дупката си днес и Чехльото-президент? Сигурно ще чуем от него нов, "евроатлантически" прочит на историята. Напр. че САЩ и НАТО са ни освободили, а не "лошата" Русия. Ама то даже и робство не е имало, според спонсорираните от американски фондации демократи, тъй че защо празнуваме днес изобщо? Чудя се как така този дупедавец не е отменил 3-ти март като празник. Да празнуваме 4-ти юли, заедно с "братята" американци направо..Скоро и това ще стане
19
0
 
9
 
! Отговори
Да ЖИВЕЕ преди 8 години
До АнонименДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ДА СЕ МНОЖИ И ПРЕБЪДЕ ЗАВИНАГИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД и да си върне истинската територия преди омразния нйойски договор напук на душманите. ДОЛУ ПРЕДАТЕЛИТЕ на БЪЛГАРИЯ
18
5
 
26
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Честит празник, братя българи !На 3-ти март 1878-*** година Русия освобождава България след близо 500 годишно османско РОБСТВО !Това е исторически факт, който , колкото и да е неудобен за днешните национални предатели управляващи България, няма как да бъде променен.
17
3
 
1
 
! Отговори
авс преди 8 години
До МРАВКАмравке,смени си диоптера на цайсите и прочети статията ...
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Исторически България е била по-скоро свидетел, от колкото участник на освобождаването си."=========Да си признаем честно, че точно този факт - факта, че свободата ни е била подарена - ни пречи да оценим истинската стойност на това събитие. Дължим благодарност на руските освободители. Вечна слава на падналите за свободата на България! Честит празник!
15
6
 
7
 
! Отговори
За Татарстан преди 8 години
Българското опълчение е било само на шипка12 000!!!стига си чел масковски исторически лъжи! Нищо не казваш за Финните!?! За Беларусите!?!? За Украйнците!?!? Защо!? Ами ти откъде да знаеш ,че те са дошли доброволно и България не им е давала 38тона злато като на твойте"баратушки" дето сме ги хранили щото са дошли на разходка!!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
шумен е помашко град!
13
0
 
15
 
! Отговори
ИСТОРИЯТА Е ТАКА ! преди 8 години
България не е освободена от турско а от османско робство !Самия Ататюрк като освобождава Турция през 1923 г. от османско робство казва - "Турция е последната освободена страна от османско владичество ! След което до 9-то коляно изпраща в заточение всички така наречени султани, падишахи и прочее в страна извън територията на Турция, четете защото се изказвате неподготвени от емоцията си на патриотизъм - ОСМАНКО РОБСТВО Е !
12
1
 
3
 
! Отговори
Ало преди 8 години
До Анонименако си болен от нихилизъм *** се излекувай и тогава си давай мнението
11
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вечна дружба с капиталистическите ни приягели от САЩ, долу омразният и радиоактивен руски тиранин!
10
14
 
5
 
! Отговори
За Татарстан преди 8 години
Време е да освободим и Татарстан от сифилистика Ленин! А за св.св Кирил и Методи не славяни, а Българи! славянски племена имало в Украйна.Славяни е Кагебиска измишльотина !вън русия от съседните държави
9
1
 
24
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 8 години
До ПатриотМИЛА РОДИНО ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ДА СЕ УМНОЖАВА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НАПУК НА ДУШМАНИТЕ
8
5
 
11
 
! Отговори
ТЮРК преди 8 години
Честит празник на всички ! Да сте живи и здрави и господ да не дава разединения !
7
1
 
17
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Любопитен съм какви ще ги руча днес Прецидентина! Какви ли чувства бушуват в нежното му сърце, по повод изпращането на нашите войски на границата!? Границата, тази ненавистна нему черта!