Божидар на Меркел думаше: Уважаема госпожо...

Директорът на НИМ с отворено писмо до германския канцлер
Обновена: 9 мар 2016 14:01 | 9 мар 2016 14:00, Красимир Ангелов
108
Божидар на Меркел думаше: Уважаема госпожо...
Божидар Димитров написа нестандартно писмо на Меркел. Снимка: Булфото

Директорът на НИМ Божидар Димитров се обърна с открито писмо до германския канцлер Ангела Меркел по повод очакваното ново споразумение с Турция за справяне с мигрантския поток към Европа.

В писмото си, изпратено и до медиите, историкът отправя наколко "предложения от хуманни съображения".

Още по темата

"Уважаема г-жо Меркел, Отнасям се с огромно уважение към Вас и към Вашите усилия да подобрите участта на стотиците хиляди бежанци и емигранти от Сирия. И тъй като окончателното споразумение с Република Турция ще бъде подписано на 17 март (т.е. все още има време за уточнения, поправки и допълнения) осмелявам се да направя няколко предложения от хуманни съображения", се чете в посланието на Божидар Димитров.

"В проектоспоразумението с Турция предвиждате да приемете само сирийците, т.е. квалифицирате само тях като "бежанци". Г-жо Меркел, да оставим настрана лицемерието. Война или мащабни военни действия се водят и в Ирак, и в Афганистан. Оттам също бягат хора от въпросните военни действия. Признайте и на тях същия статут, т.е. определете ги като "бежанци" и ги приемайте в Германия като сирийците", пише в посланието си директорът на НИМ.

По думите му хората остават с впечатлението, че статут на "бежанец" и свободен път до Германия "ще имат само хора, добрали се до Гърция или до България – първите страни на Европейския съюз до Турция".

"Защо, г-жо Меркел, тези нещастни хора трябва да се измъчват с гумени лодки през Егейско море, през странджанските джунгли или през блатата в устието на Марица? Знаете, че хиляди се давят, други (особено децата) се разболяват. Мисля, че е възможно подборът на бежанците да бъде извършван пряко в лагерите в Турция покрай сирийската граница и оттам избраните да бъдат превозвани от най-близкото летище директно до Германия.

Няма да струва много. Има толкова нискотарифни компании. Таман да спечелят някое евро. Може да се използва и военната транспортна авиация. Дори и България може да помогне – имаме два "Спартан"-а", завършва писмото на родния историк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Браво,идеалисте !Много правилно си разбрал подлите турци какви намерения имат. предлагам на Божидар Димитров да приложи това в писмото си та да разбере госпожата подлите намерения на Давутоглу,и да преосмисли решението си.
57
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЯ БОЖО ХЕПТЕН ВЕЧЕ Е ИЗКУКУРИГАЛ.
56
0
 
30
 
! Отговори
четвъртия райх преди 8 години
Меркел и немците *** Европа заради техните комплекси и нужда от гастарбейтери. В се пак не завбравяйте че прецедателя на партията на залените в Германия е етнически турчин.Евала на Висшеградската четворка запозицията, браво на Орбан, Браво на Камерън така се отстоява национален интерес.
55
12
 
12
 
! Отговори
номер2 преди 8 години
Аман от назначени от БКП-то професори!
54
11
 
6
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
Божо водката е изпуснал главното.По егейските острови и странджанските джунгли се извършва най-висшата форма на подбор т.н. ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР - Чарлс Дарвин!
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
more ora, more nemoite da sa podvaginalstvate s nie-guemio prafanesor ootkade kokali, kosti i kristele, maina, nemoite.Bujo da si kae ga odi prvi pat do kat Vatikano, togas li stipna kokla4e ot sv Iovanovie ostataci i posle ga zarovi na onio ostrov deka posle rovia i go nameria...toa Profanesor se saglasi da raboti za Budkata staviki Munistr bez portufel ot Direktor na Muzei ta ga turia u edno stai4e. vatre 4usma studena voda, sto4e, masa....a e bil donosnik, nosil kokali
52
13
 
5
 
! Отговори
зяпнал преди 8 години
Този "професор" пиян ли е бил като е писал?
51
2
 
18
 
! Отговори
Апокалипсников преди 8 години
Канцлерът АНГЕЛа ще докара нова, голяма война. Завземането на територии без нито един изстрел(исключая този в BG), не ще остане без последствия.Някога един с белег на челото съсипа голяма част от света.Сега една с белег в името ще довърши започнатото, но вече никой не ще остане незасегнат.Сполай Америка-ти ще се грееш на запаления далече огън, докато огънят в недрата ти излезе отгоре...Иначе Борко е сладур, с чувство за "хумор"-какво ни остава накрая-да се бъзикаме със себе си..
50
1
 
25
 
! Отговори
тя преди 8 години
Голямото изнудване на Европа ,предстои от най- подлите и лицемерни!
49
0
 
34
 
! Отговори
тя преди 8 години
Хитлер не успя да затрие Европа , но това със сигорност ще го направи Меркел!
48
1
 
37
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Давутоглу договори пари от Европа за мигрантите, договори и безвизов режим за турските граждани. Ще направи голяма част от мигрантите турски граждани и те след няколко месеца ще замината за Европа. На практика Европа ще си има беженци платени със собствените и пари. Турция ще си покрие загубите от Русия. Много са ни умни брюкселските чиновници. Евала!
47
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 8 години
*** е отрязал последното изречение: "Става въпрос само за присъствието на тези азиати"!
46
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божидаре, защо не и зададе въпрос защо Меркел плаща на бащите на тези "беженци" деца да се бият срещу Сирия? а ЕС ще храни, облича и т н разниислямисти? Ердоган си извоюва каквото си пожела= 20 милиарда евро и сега ще ни гледа сеира.......Толкова глупави европейски чиновници не бях и сънувал.....
45
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доказано, у нас няма гени на славяни - Исторически не е вярно това
44
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 40. И защо, тя да не е с два мозъка или извънземна, господ или пък някакъв мозъчен гений. Видяхме я колко и е акъла.
43
10
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
До 53Доказано, у нас няма гени на славяни.
42
0
 
36
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ами прав е, Меркел като ги иска да им осигури самолети и да си ги прибира в Германия. Вместо да създава този хаос по границите ни, защото всичко това е заради нея. Да си праща самолетите и да си ги интегрира там, каквото ще да ги прави, дали за работна ръка ще ги ползва или за разплод си е нейна работа.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Южните славяни са се заселили на Юг от Дунав по нашите земи,избягвайки суровия климат и студа. В Източна България и източните Родопи
40
0
 
5
 
! Отговори
ananiza преди 8 години
BRAVO.... Top... Top... Top
39
0
 
3
 
! Отговори
I.K преди 8 години
Защото колега, изброените държави или поне някои от тях имат визови режими или друга форма на рестрикции. Второ, има огромна вероятност да се смесят сунити и шиити, което може да прерасне във вътрешнодържавен конфликт. И да не забравяме, че някои от тези държави въртят страшен бизнес в момента с продажба на оръжия, нефт и пр.