Божидар на Меркел думаше: Уважаема госпожо...

Директорът на НИМ с отворено писмо до германския канцлер
Обновена: 9 мар 2016 14:01 | 9 мар 2016 14:00, Красимир Ангелов
108
Божидар на Меркел думаше: Уважаема госпожо...
Божидар Димитров написа нестандартно писмо на Меркел. Снимка: Булфото

Директорът на НИМ Божидар Димитров се обърна с открито писмо до германския канцлер Ангела Меркел по повод очакваното ново споразумение с Турция за справяне с мигрантския поток към Европа.

В писмото си, изпратено и до медиите, историкът отправя наколко "предложения от хуманни съображения".

Още по темата

"Уважаема г-жо Меркел, Отнасям се с огромно уважение към Вас и към Вашите усилия да подобрите участта на стотиците хиляди бежанци и емигранти от Сирия. И тъй като окончателното споразумение с Република Турция ще бъде подписано на 17 март (т.е. все още има време за уточнения, поправки и допълнения) осмелявам се да направя няколко предложения от хуманни съображения", се чете в посланието на Божидар Димитров.

"В проектоспоразумението с Турция предвиждате да приемете само сирийците, т.е. квалифицирате само тях като "бежанци". Г-жо Меркел, да оставим настрана лицемерието. Война или мащабни военни действия се водят и в Ирак, и в Афганистан. Оттам също бягат хора от въпросните военни действия. Признайте и на тях същия статут, т.е. определете ги като "бежанци" и ги приемайте в Германия като сирийците", пише в посланието си директорът на НИМ.

По думите му хората остават с впечатлението, че статут на "бежанец" и свободен път до Германия "ще имат само хора, добрали се до Гърция или до България – първите страни на Европейския съюз до Турция".

"Защо, г-жо Меркел, тези нещастни хора трябва да се измъчват с гумени лодки през Егейско море, през странджанските джунгли или през блатата в устието на Марица? Знаете, че хиляди се давят, други (особено децата) се разболяват. Мисля, че е възможно подборът на бежанците да бъде извършван пряко в лагерите в Турция покрай сирийската граница и оттам избраните да бъдат превозвани от най-близкото летище директно до Германия.

Няма да струва много. Има толкова нискотарифни компании. Таман да спечелят някое евро. Може да се използва и военната транспортна авиация. Дори и България може да помогне – имаме два "Спартан"-а", завършва писмото на родния историк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
14
 
! Отговори
ф преди 8 години
Тоз не беше ли ни пращал в Близкия изток под операция Тервел за борба с ИДИЛ.Вместо това Ердоган ни пусна бежанците и евро тъпанарите се ***,с извинение. Сега и писма да си пишете отиде коня в реката. На ЕС му остават само големите лъжи и теории за мулти културен свят.
37
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божидаре напиши едно писмо на Меркел и в него опиши как крадете от еврофондовете
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откакто се боковизира и тоя взе да изперква! Жалко за положителния му PR преди това! Нищо не остана!
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бабо Меркел , где така? На джамия Мустафа!
34
6
 
14
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Само като си спомня изказа на г-н професора / перифразирам /: Те /германките/ харесвали арабите да ги ЧУК-Т и затова са си замълчали за опиванията?Г-н професоре, тоя Ваш изказ е по време на Ваше тв предаване.И е ДИРЕКТОР на НИМ!Майко мила .............................
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
42Абсолютно си прав!Има и отговор, просто никой не ги желае, а старата Европа излезе като най долнопробната развратница и ляга с всеки срещнат.Така е защото тази Европа отдавна няма истински авторитетни лидери, и се води по акъла на , знаете на кого, не желая да говоря за тези п о мия ри! ... Да, всички граници са оворени само към Европа, навсякъде другаде стрелят на месо, и те го знаят. А Европа отдавна тръгна по този крив път, и там вече има няколко поколения от тези хора родени в Европа.
32
6
 
7
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Любителят на израза " турско присъствие по нашите земи " хептен е из перкал май?Що ли се чудя: ГЕРБ !А знаем, че ГЕРБ е vs народа български.
31
1
 
34
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 8 години
Що репортажи се дадоха,що предавания се направиха за тези бежанци и нито един журналист не ги попита,защо не отиват при своите братя мюсюлмани,а бягат при християните.Защо не остават в Турция-нали говорят,че има голям икономически напредък. Защо християнска Еввропа трябва да отваря обятията си за мюсюлманите,да строи на всеки километър джамии,да се собразява с техните празници,кухня и пр.Защо християнин като отиде в Арабия се съобразява с техните правила?Много умишлено незададени въпроси.
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
38Отговорът е много *** и се съдържа във въпроса ти. Българите произхождат от българи, прочети историята и виж очевидните неща. Стига глупави въпроси от сорта кое черно е по черно от черното. Ако питате покойния Дарвин, ще получите отговор - поизходът на македонците, българите, турците и т.н. синьо-зелените водорасли...
29
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да даваш съвети на канцлера на Германия трябва много да си си повярвал.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неуважаемата госпожа , да плати от джоба си няколко презокеански лайнера да пренасят горките бежанци в САЩ, господарите на същата госпожа. Достатъчно и е набъбнала сметката от заплатите и за безумната политика която провежда. Време е да използва парите разумно и да се надява че ще изкупи част от греховете си спрямо човечеството.
27
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже е историк,нека каже - Какъв е произхода на Българите...и той няма да може да отговори
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз бих написал едно дълго писмо на Шмъркел, но се опасявам, че ще е с ултра вулгарно и нецензурно съдържание, от съдържанието на което дори селски чобанин би се изчервил.
25
0
 
33
 
! Отговори
ЗАЩО преди 8 години
Защо Иран, Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ не приемат бежанци ????? Всичките са богати мюсюлмански държави и са много по-близо за бежанците отколкото западна Европа.
24
2
 
14
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
По-добре е Европа да приеме 2 милиона сирийски и иракски бежанци, от колкото да пропусне през границата 80 милиона безвизови турци. Ако визите за турците паднат, диктаторът Ердоган ще осъществи възвръщането на отоманския ислямски халифат. България ще престане да съществува и ще се стане част от турската империя. И Русия отново ще трябва да дойде и да ни освободи от турско робство!
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Мисля, че е възможно подборът на бежанците да бъде извършван пряко в лагерите в Турция покрай сирийската граница и оттам избраните да бъдат превозвани от най-близкото летище директно до Германия.""Дори и България може да помогне имаме два "Спартан"-а""Хахаххаха браво Божо, много добре й го каза на дъртата вещица.
22
3
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
БД най -сетне ще бъде поканен от ЕС да напусне поста си ..Вероятно с писмо .
21
13
 
4
 
! Отговори
мда преди 8 години
Та казаци ,пияни седнали да пишат писмо на Царя .
20
3
 
24
 
! Отговори
без преди 8 години
Евала.
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не е приемливо защото ставайки германски граждани те стават граждани на ес и могат да пътуват и заселват където си искат в ес.германия не може едностранно без съгласието на другите държави от ес да решава колко *** ще вкарва в ес. а тоя т.н. професор е дървен професор,с лопата да ги ринеш такива