Даром молитва поп не дава – искат такси

Само с благодарност не става, казал свещеник, чел Киприянова молитва
Обновена: 15 апр 2016 10:22 | 15 апр 2016 08:52,
103
Даром молитва поп не дава – искат такси
Снимка: архив, Bulphoto

Попове събират нерегламентирана такса, за да четат молитви за здраве и против уроки.

По принцип тези услуги не трябва да се заплащат, но често свещенослужители обявяват директно цена за нея. Миряни споделят, че най-често им искат от 2 до 30 лева, а Киприяновата молитва е най-търсена и скъпа.

"Отидох в храма, след като с попа си бяхме уговорили предварително ден и час за Киприянова молитва. Попя ми час. На тръгване му благодарих, а той ми каза, че с благодарност не става и че дължа 20 лева за услугата", разказва мирянка пред "Труд".

Представители на църквата са категорични, че няма фиксирана такса за молитви, но не отричат, че това е често срещана практика.

"Киприяновата молитва завършва с думите: "Даром получихте, даром давайте". Затова не е редно за тази служба да се искат пари. В България обаче има много бедни свещеници, които искат услугата да им бъде платена", заяви духовният наставник на Сливенската епархия Силвестър Янакиев.

Той поясни, че много божии служители взимат 300-400 лева заплата и с тях им е трудно да изхранват семействата си.

"Както за тази, така и за другите молитви няма такси. Ако искат миряните могат да оставят толкова пари, колкото преценят. Те са по-скоро като благодарност", заявиха пред изданието от Светия Синод. Божиите служители споделиха, въпреки това в много църкви искат 2-3 лева.

"Киприяновата молитва е най-търсената, тя е много добра и затова миряните най-често нея поръчват. За молитва тарифа няма, четем ги, когато хората искат, дават колкото могат. Едни остават по левче, други, които са по-заможни дават повече", каза отец Живко Димитров от Рупите.

Киприяновата молитва се чете за здраве, против магии, заклинания и уроки. Прави се при предварителна уговорка със свещеник. Носи се вода и дреха, която трябва да бъде опята от божи служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
луд ли е този народ преди 1 година
Хората просят по улиците, а тези шарлатани прибират пари със строителите от реставрация на сгради.
75
4
 
3
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
До ДжонЗаблудено псе си ТИ / Интересно БЪЛГАРИН ЛИ СИ ?/ А ако си: Поради що се срамиш да носиш българско име?И да те питам тарикатче: Колко хора измряха за вашия християнски мироглед? Колко хора измряха за ислямския мироглед?Религиозните бунаци ще унищожат човечеството.
74
1
 
4
 
! Отговори
? преди 8 години
Защо се възмущавате?Обредните домове дават и фактура- опело на мъртвец- 6о лв., сега за 40 дни-40 лв.Разбрах, че 10 лв такса се дава на обредната служба( гробищата).Но пък винаги се дава левче- два когато те благославят, миросват... Откъде пари за храмовете? Ние сме тези..
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Той поясни, че много божии служители взимат 300-400 лева заплата и с тях им е трудно да изхранват семействата си."Това е безобразно просто! Когато смятам, че заплатата ми е малка, си търся друга работа, не изнудвам клиентите за пари!
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая па кво се възмущава ,че трябвало да си плати.Хем иска да и вършат лично за нея работа хем не иска да си плаща.Излагат се.В молитвата се казва "Даром получихте и даром давайте" ама се им в предвид Божията добрина,любов и прошка. А не да не си плаща сметките и услугите.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой не беше ли казал: "Изхвърлете търговците от храма."
70
2
 
4
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До МиткалотоМита за Поп Кръстьо не беше ли развенчан? А и дори да беше истина заради един човек ли ще осъдиш всички?
69
4
 
4
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
За какво им е на хората поп?! Не могат ли да се молят сами с простички, сърдечни думи.
68
7
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До ПравославенРодолюбец"коментиралите по-долу, който отричат свещенството, иконите, тайнствата и пр., мога да кажа, че нямат нищо общо с истинската Христова вяра"Аз отхвърлям дяволските доктрини които са привнесени в църквата защото те не са от Бога и това можеш да го провериш лично като изследваш Светите Писания и историята на християнската църква. За мен е важно да угода на Бога а не на попове, традиции или човеци.
67
3
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До Хан ТуктуДобре, прощавам ти.
66
3
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До Хан ТуктуХайде давай изплюй отровата и омразата която имаш към Бога, към Христос и към мен. Говори най-лошото на което си способен, давай да те видим!
65
2
 
0
 
! Отговори
Хан Тукту преди 8 години
До Джон Извинявам се имах предвид простащината на Тинев
64
6
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До ТиневБог е Вечносъществуващия, Който Е бил, Който Е и Който иде, не християните са "измислили" Бог а Бог е "измислил" всичко което съществува и което е сътворено от Него. Затова му отдай слава и почит като твой творец. Остави глупавите атеистични доктрини и се обърни към Господа Иисуса Христа за да се спасиш от осъждане и хвърляне в геената.
63
3
 
1
 
! Отговори
Хан Тукту преди 8 години
До ДжонКато ти гледам простащината би трябвало отдавна да си се самоубил
62
3
 
6
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До Тинев"всички войни и убийства са плод на религиозните простаци" - това са лъжите на слугите на дявола които ти повтаряш. Веднага те опровергавам - масовите геноциди извършвани от атеиста Сталин, кървавите юдео-масонски атеистични революции от християни ли са извършени? Не. А ако не беше силната християнска цивилизация която да отхвърли исляма през средновековието сега можеше да да ни няма или да сме в "дар ел ислам" - земята на исляма под закона на шериата, неблагодарнико!
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не толкова дали ще се плати или не,въпроса е че голяма част от свещениците , особено в по големите епархии са станали като търгаши.Няма нищо смирено и религиозно.
60
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Българите в голямото си множество макар и кръстени се предават на езически, окултни и сатанински вярвания! Показателно е вярването във врачки, баячки, екстрасенси и всякакви магьосници от рода на Ванга, Джуна, Вера Кочовска и всякакви други отхвърляни от Бога и православното учение! Подобни хора нямат никаква правилна вяра и започват да говорят против Църквата и свещениците, като подменят Бог с дявола, който приемат за свой бог! Тежко и горко на всички заблудени души!
59
6
 
6
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Поп да не е алчен?Няма такъв ***!Аз като ви казвам, че всички войни и убийства са плод на религиозните простаци, ми цвъкате минуси.Хитрягите измислили бог и *** тъпънари им се лигавят по ръцете и им пълнят джобовете.Попа освен да преяжда, пърд- и оригва нищо друго не може. Ааа, забравих: може-може, да лъже простаците.
58
3
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 50Господа Иисуса Христа затова заръчва на учениците си как да познават кой какъв е: "По плодовете ще ги познаете" тоест по делата им. Като се видят делата на множество католически свещеници които вършат гнусотии с деца или укорително поведение от страна на попове знайте, че в същността на това е намесена нечиста доктрина привнесена която не е от Бога.
57
6
 
4
 
! Отговори
Mitkaloto преди 8 години
Кой предаде апостола Левски?