Мечтата на Борисов: Да ни погледне Господ да изнасяме газ...

Премиерът представи кораба, който скоро ще започне сондаж
Обновена: 19 апр 2016 14:39 | 19 апр 2016 14:37,
248

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда България скоро да изнася собствен газ и да спестява между 4 и 6 млрд. долара годишно.

Министър-председателят сподели мечтата си при представянето на сондажния кораб Noble Globetrotter II, който съвсем скоро ще отплава в дълбоките води на Черно море, за да търси български нефт и газ в блока "Хан Аспарух".

Сондажът ще продължи пет месеца и ще бъде извършен от международния консорциум Total, ОМV и Repsol. Той бе избран след конкурс, обявен още от първото правителство на ГЕРБ.

Още по темата

"Убеден съм, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят", каза Борисов. Той обясни, че страната ни е можела да започне добива на свой нефт и газ отдавна, а не да плаща между 4 и 6 млрд. долара на година.

"По 5-6 млрд. долара годишно да не даваме, а да ги разпределяме за социални дейности и отделно да продаваме газ", каза още премиерът.

Бойко Борисов припомни, че щом като паднало първото правителство на ГЕРБ, опозицията веднага е прекратила концесиите за добив на наш газ.

"Защо? Не съм против някого. Българският интерес е преди всичко. След това ще помогнем на другите да запазят своя интерес, транзитирайки наша и чужда газ", каза още Борисов.

Той изрази надежда, че Noble Globetrotter II ще открие находища в "Хан Аспарух". "Ако ни погледне Господ с едно око да изнасяме газ... Не да внасяме. Една съседна Румъния внася газ под 10%, всичко е от нейни добиви", каза още премиерът.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че днес е дългоочакван ден за България.

"Ще бъде даден стартът за първия проучвателен сондаж в дълбоко Черно море на блок "Хан Аспарух". Той ще продължи между четири и пет месеца. Надявам се след това отново да се видим тук и да се поздравим с местен добив, който ще позволи на България да диверсифицира източниците и маршрутите на енергийни ресурси", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Емил Николаев преди 8 години
По времето на"соца" преди да бъде построена атомната централа,тръбяха че хем ще изнасяме хем тока за хората щял да бъде на символични цени!....Още пазя в-к "Работническо дело"където това го пише!
148
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са патриотите,къде е телевизия СКАТ да ореват орталъка заради екологията?Какво ще правим, ако излезе нефт и оцапа морето и плажовете?А ако излезе газ-германците ще се погрижат да го "запушат"!"Южния" и "Турския " потоци ги спряха германците- нали "Северния поток" трябва да се изплати и после да е достатъчно печеливш!Руския газ ще се плаща на германците от всичките "демокрации" от ЕС!
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво би било да се калкулират загубите за БГ от участие в нереализирани нефто и газодобивни, и преносни проекти от Набуко насам и да се отчете по времето на чие управление са се случили.3 млрд има ли,или са повече?
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господ може да погледне Румъния, както има спор в чии води е Хан Аспарух.Като се споменава Румъния,там се добива газ от началото на миналия век, най-активно по време на соца.Все още голям процент от добиващите фирми са румънски.Няма как да се договаряте за % без Румъния, пък и Тотал едва ли ще се споразумее лесно съд Шел, а Шел каквато е дядова ръкавичка едва ли има интерес да се пипа Черно море.Не му върви на ББ на газ и нефт.
145
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А МЕЧТАТА НА 90 % ОТ БЪЛГАРИТЕ Е ГОСПОД ДА ВИ ОТНЕМЕ ВСИЧКИТЕ СТО ГЪРЛА ДЕТО СИ ИМА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК НАЧЕЛО С ТЕБ И ДА ВИ ОСТАВИ ПО ЕДНО ,ТА ТОГАВА И ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА РАЗБЕРАТ НЕ ОТ РАЗСИПИЯ И ОХОЛСТВО КАК ДА ЖИВЕЯТ , А ДА СИ ИМАТ НОРМАЛЕН ЖИВОТ ДА МОГАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ХРАНАТА,СМЕТКИТЕ ЗА ТОК, ЛЕКАРСТВАТА БЕЗ ДА ГИ Е СТРАХ ЧЕ ДЕЦАТА ИМ ЩЕ СИ ЛЕГНАТ ГЛАДНИ ! МЕЧТАТА НА ВСЕКИ НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН Е ГОСПОД ДА ВЪЗЦЕРИ ПРАВДАТА И ВСЕКИ ДА ПОЛУЧИ ТОВА КОЕТО ЗАСЛУЖАВА !
144
1
 
8
 
! Отговори
ИзодзадеГАЗ преди 8 години
Абе Господ първо да ни оттърве от шестаците и комунистите , Сидеровци, Станишевци и Догановци, пък Газта после.
143
0
 
4
 
! Отговори
гррефдг преди 8 години
да изнасяме газ а на Българите да я продаваме на 1.80 баси кефа
142
1
 
14
 
! Отговори
МЕДУЗАТА преди 8 години
Тоя па, не се накраде. Предаде България за пари, направи ни ислямско гето само за да се налапа с долари. За една мутра това е най-важното. Сега сънува как досъсипва страната, превръщайки я в нова Сирия, само защото може да има залежи в Черно море и той яко да краде. Няма ли Господ наистина да ни помогне и да ни оттърве от тоя ***. Ако се открие нещо сега, това ще е краят на България.
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как така хем Испания и Италия са водещи в туризма хем според теб другарю са утровени от рафинерия и сондажи за нефт и газ нещо в съветския ти мозък съвсем се е объркало, . Аз си мисля че вас другари ви е много страх недей боже България да се здобие със собствена газ и петрол
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако руснаците сондираха за газ сигорно нямаше да е опасно другарю нали Когато искаха да правят ония алкохолици Бургас александруполис бяхте щастливи тогава не ви покаже за екологията
139
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе другарю чекист ти за концесия слушал ли си какви винетки какви пет лева. Държавата няма нито лев разход нито ще има. Но виж за гиьола в Белене Станишев профука три милиарда, кой ще ги връща тия пари пак ли народа бе другарю чекист ли си чекиджист ли си не те знам
138
2
 
5
 
! Отговори
анонима преди 8 години
сега вече става страшно и за нас ще унищожат малкото останало чисто море и заличат от картата туризма и мастите компании ще станат още по богати а българския народ хем беден хем заболял както рафинериите и платформите по моретата на ИТАЛИЯ ,ИСПАНИЯ , разболяха народа ,увеличисе смъртнността при децата ,рибата отровена ,плажовете пусти ,природата унищожена ,ще провеждат референдум след дъжд качулка но сега светът е само пари ,интереси и нищо човешко
137
1
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До БАБА КУНАЧе той Бокича така или иначе е на далавера. Тази поръчка да не е без пари, от няма кво да се прави, та да видят има или няма газ. Иначе си пише там за големи печалби, но ако няма ткаива (99%) разхода ще го покрият тока, винетките и таксите. :))
136
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едва ли ще надмине това на ДОГАН от Цанков камък и това на Овчаров и Станишев покрай Белене
135
1
 
13
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 години
УВАЖАЕМИ ХОРА АКО ЗНАЕТЕ САМО КАК СИ МЕЧТАЕ БОРИСОВ ДА ИМА ГАЗ И ТО МНОГО ГАЗ И ДА ВИДИТЕ ТОГАВА КАКВО СЕ КАЗВА ГРАНДИОЗНО КРАДЕНЕ ПО ШАМПИОНСКИ Т.Е. ПО ГЕРБАДЖИЙСКИ.
134
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Булгсртабак беше дадена на банката на ВТБ а от там на ПЕЕВСКИ руска разработка е самия ПЕЕВСКИ. руски са и повечето бизнеси в България управлявани чрез поставени лица като Банев, Ганчев, манджуков. Батков и тн. Те и за това сегаСССР са решили да създават в България мутро милиционерски партизански отряди. Само че другари късно е много късно времето ви изтече
133
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе малко по ведро бе другари съветски патриоти никой не е умрял *** България може и без вас и без вашата газ скоро
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако въобще има газ ,за износ може да се мисли чак след 10 години .Бръщолевенията на другаря Борисов нямат нищо общо с реалността .Само човек с ограничени умствени способности може да си приказва едни такива врели -некипели . И този човек живее в собственият се свят ,свят на лъжи и популизъм .Друг е въпроса кой тогава ще яде сметаната,маслото и за кого ще остане суроватката .Ако въобще остане и от нея. Вместо да е в Карлуково ,.....????
131
2
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
Нима нашия Винету не знае какво изнася България. Аз ще го светна малко. Газ никога не бихме изнасали ,защото такава няма. Изнасяме злато, но не в полза на държавата, защото за нея остава само 2 %, а ползата е за концесионера плюс в добавка много други редки метала. Изнасяме оръжие за братята на Борисов от ИДИЛ, изнасяме желязо на скраб. наркотици и продукция от шиовашките фабрики.Внасяме контрабадни цигари и ГМО *** от САЩ. Дъжавата ни е с отрицателно търговско салдо от 26 години.
130
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като в Кувейт,всички ставаме милионери.