Официално: МВР рови мейлите ни и следи телефоните ни

Това ще става с решение на съда, приеха депутатите на първо четене
Обновена: 27 май 2016 10:20 | 27 май 2016 10:18, Камелия Цветанова
174
Официално: МВР рови мейлите ни и следи телефоните ни
Снимка: архив, Ройтерс

МВР вече ще има право да рови в интернет кореспонденцията ни и да проследява телефоните ни. Това решиха депутатите, като приеха на първо четете поправки в Закона за електронните съобщения, внесени от правителството по предложение на вътрешното министерство.

Още по темата

Според Красимир Янков от БСП се създават предпоставки за злоупотреба и приетите текстове са първо стъпка към ограничаване на правата на гражданите и по тях трябва да се произнесе КС.

Зам.- вътрешният министър Красимир Ципов увери, че въобще не може да се говори за полицейски произвол, защото става дума за мотивирано искане и рарешение от съда.

В мотивите си правителството пък посочва, че с промените компетентните органи ще използват в оперативно-издирвателната си дейност възможностите на съвременната съобщителна техника и технологии, без да нарушават конституционно установените права на гражданите.

Одобрените поправки предвиждат данните от предприятията, които предлагат обществени електронни съобщителни мрежи и услуги и които се съхраняват за срок от 6 месеца, да се предоставят за нуждите на националната сигурност.

Тези данни ще могат да се използват от МВР за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления, както и за издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление.

Красимир Ципов разясни, че искането, което се подава от компетентните органи, е мотивирано и трябва да съдържа правното основание и целта, за която се искат тези трафични данни, какви точно са те и за какъв период от време.

Право до този достъп се осъществява след разрешение от председателя на районния съд или упълномощен от него съдия.

Органите, които могат да искат данни, са ГД "Полиция", ГДБОП, Гранична полиция, областните дирекции на МВР, както и държавна агенция "Разузнаване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 105Блаженни са вярващите.
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ползвам Lycamobile говоря с цяла Европа включително и в България на 2 стотинки на минута независимо къде звъниш. ..шама хванат за кочана.....
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало Ваньоооо.......
80
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Зам.- вътрешният министър Красимир Ципов увери, че въобще не може да се говори за полицейски произвол" Напротив точно за мутрополицейщина си става дума. Интересно какво става с КТБ например, открихте ли кой е източил няколко милиарда лева а, гн. Ципов? Това ли ви е най-важната задача да ровите в мейли ???? Какво направихте с битовата престъпност по селата ??? Решихте ли този проблем ??? Аман от полицейски комунисти в тази страна!
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да видя че някой е излязъл да протестира за нещо ще му счупя крачетата.След като "умните и красивите" ги няма тук да протестират значи НЯМА ДА ПРОТЕСТИРАТ ЗА КАКВОТО И ДА Е!Иначе бой по кокалчетата.
78
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука стана по зле и от Северна Корея бе, ква демокрация, кви 5 лева?!
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези са престъпници.схемата е :Подслушват те незаконно и като чуят нещо тичат при съдията за разрешение.Ако ги пита, "А вие как чухте за това" следва отговор :"Ами ние токущо се закачихме (имат право 24 часа да слушат по неотложност...бла-бла") и ето какво "чухме".А иначе подслушването никога не е спирало.Това не е демокрация а си е фашизо-комунизъм. Но едно стадо *** няма как да направи държавата си демократична.Демокрацията не е за всеки.Глупавите народи НИКОГА не могат да изград
76
4
 
5
 
! Отговори
ром с манго преди 7 години
Бат*Бойко е голем ! Как само навира в *** г*** враговете си.Нема лабаво.Евала бате,мачкай !!! Нас полицията ни пази,ние свободно си берем жилезо и ядем и пием на гърба на тия които са будали и плащат данъци.Аз,децата,братчедите и целият етнос пак ще гласуваме за Бойко.Само ГЕРБ !!!!
75
1
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
уж демокрация, а все тая, че и по-лошо
74
1
 
17
 
! Отговори
данъкоплатец преди 7 години
Сега остава мутромилиционерите от ГЕРБ да гласуват и член 1-ви и всичко ще си дойде на място. Ура за новото БКП-ГЕРБ !
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Умните" и "красивите" са на хонорар и заплата. Иначе пръста си не мърдат.
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво очаквате от социолози и "школувани" в Симеоново "юристи"?
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добро утро. Всичко е в името на защита на конкуренцията. От както *** си направиха офис у нас заловените количества са 49 грама. Е това е факт. А преди да имат офис се залавяха със стотици килограми.
70
1
 
16
 
! Отговори
ГЕРБЕРАС преди 7 години
ДА ЖИВЕЕ ДИКТАТУРАТА НА КИМ ЧЕН ВИ НЕ ТУ!ВЕЧНА СЛАВА
69
1
 
16
 
! Отговори
АЛОУ преди 7 години
ВСИЧКО Е ПУНТА МАРА...Става въпрос да "ОБЛЕКАТ " в закон това което и без това е ОСНОВНОТО занимание на всичките "СПЕЦИАЛИСТИ И ПРОФЕСИОНАЛИСТИ , СЛУЖБИ.."КОЙ ДА СЕ УДАРИ...ДА ДЪРЖАТ НА КАИШКА УДОБНИТЕ...ДА КОНТРОЛИРАТ- някой да не ги "прескочи" там където има "ОБЕЩАНИЯ И ПОЕТИ АНГАЖИМЕНТИ"И ВСИЧКО ТОВА ЩОТ СА ЗАГРИЖЕНИ ЕВЕНТУАЛНО НЯКОЙ ДА НЕ СТАНЕ "ЖЕРТВА..."АЛООООУ ВАНЙООО...ква стана, АВСИЧКО Е ВЯТЪР И МЪГЛА
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-гнусното нещо на сегашното статукво е, че сме напълно безпомощни да се борим с ежедневните идиотизми и издевателства на властимащите, поставени на този пост не от народа, а от разни гадини. Отвратен съм!
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой от облъчените дупетати да ми каже как са се разследвали подобни случаи преди да излезнат телефони, интернет и тд... Понеже в момента в полицията работят некадърници, затова трябва да ни ограничават свободата. Става по-зле от предишнат комунистическа власт. За това ли минахме през ужас на демокрацията? За това ли гмиди?!
66
1
 
10
 
! Отговори
факт преди 7 години
ГЕРБ=БКП...Бог да пази България.
65
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоо, умните и красивите. Свободата на словото е в опасност. Къде сте да я защитите?Бяхте ранобудни, за да не изтървете плащането, сега сте заспали
64
3
 
13
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Много интересно как ще ми видят мейла в outlook или криптирания whatsapp:)))

Спонсорирани публикации