Официално: МВР рови мейлите ни и следи телефоните ни

Това ще става с решение на съда, приеха депутатите на първо четене
Обновена: 27 май 2016 10:20 | 27 май 2016 10:18, Камелия Цветанова
174
Официално: МВР рови мейлите ни и следи телефоните ни
Снимка: архив, Ройтерс

МВР вече ще има право да рови в интернет кореспонденцията ни и да проследява телефоните ни. Това решиха депутатите, като приеха на първо четете поправки в Закона за електронните съобщения, внесени от правителството по предложение на вътрешното министерство.

Още по темата

Според Красимир Янков от БСП се създават предпоставки за злоупотреба и приетите текстове са първо стъпка към ограничаване на правата на гражданите и по тях трябва да се произнесе КС.

Зам.- вътрешният министър Красимир Ципов увери, че въобще не може да се говори за полицейски произвол, защото става дума за мотивирано искане и рарешение от съда.

В мотивите си правителството пък посочва, че с промените компетентните органи ще използват в оперативно-издирвателната си дейност възможностите на съвременната съобщителна техника и технологии, без да нарушават конституционно установените права на гражданите.

Одобрените поправки предвиждат данните от предприятията, които предлагат обществени електронни съобщителни мрежи и услуги и които се съхраняват за срок от 6 месеца, да се предоставят за нуждите на националната сигурност.

Тези данни ще могат да се използват от МВР за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления, както и за издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление.

Красимир Ципов разясни, че искането, което се подава от компетентните органи, е мотивирано и трябва да съдържа правното основание и целта, за която се искат тези трафични данни, какви точно са те и за какъв период от време.

Право до този достъп се осъществява след разрешение от председателя на районния съд или упълномощен от него съдия.

Органите, които могат да искат данни, са ГД "Полиция", ГДБОП, Гранична полиция, областните дирекции на МВР, както и държавна агенция "Разузнаване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
1 3а какв0 преди 7 години
3а какв0 бе целата легенда 3а св060дата на л14ността. Щ0 люде си 3ам1наха. Вс14к0 бе п0 план, н0 план6ът беше ....
102
0
 
9
 
! Отговори
Неа преди 7 години
То и сега се случва ама от днес официално ли ?
101
3
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 години
Не разбирам за какво е целият този рев.1. И в момента по досега действащия закон такива справки се правеха,поне докато КС не ги обяви за противокоституционни(2010-2015). Да, ще обяви и тези. Смешното е, че никой досега не се е интересувал дори.2. Винаги достъп се дава СЛЕД РАЗРЕШЕНИЕ от СЪДИЯ. Появява се поредния "правозащитник" Х в медиите и за да получи поредната доза внимание и ПР, започва да реве. И естествено овцете реднага заливат форумите с глупости, без изобщо да са чели текста.
100
0
 
5
 
! Отговори
Горски преди 7 години
До ЧитателРоденият роб,роб да бъде,а СВОБОДАТА .../ЧЕТИ СЕРВАНТЕС!!Всичко е ЛИЧЕН ИЗБОР!!НЕ СЕ ПЪНИ!!
99
1
 
4
 
! Отговори
боцман преди 7 години
До матросчоСложи си звезда на дънцето!
98
2
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
До матросчоРуми не подслушва, тя прави социология, да знаете ..
97
4
 
1
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Е и какво от това, нали за това им плащат - това е то държавната безопасност, за да не ревете утре , че турците идват, че ви крадат и насилват - и не само нашите подслушват, но и всите от еврогея барабар с индианците ...
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оруел - "1984". Който разбрал - разбрал.
95
0
 
21
 
! Отговори
Читател преди 7 години
Радой Ралин за българите :" Тяхното хоби е да бъдат РОБИ!"
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до сега беше неофициално вече е официално -голям праз .Политици просто ни закопават с всеки изминал ден.Знаете че който копае гроб другиму сам пада в него ,а дано.
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
27 години се реве плюе по комунизма и ДС и сега какво:пак същото подслушване, следене ....Извод:тия дето се наричат демократи и управляват вкл и чуждестранните такива от разни посолства са си същите че и по големи *** от ДС.***!
92
5
 
1
 
! Отговори
Ухо преди 7 години
Подслушване - за един по-мирен свят!
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега няма ли право след разрешение на съда да се подслушват разследвани лица, кое Е по различното, но не идват избори и ТРЯБВА ДА ИМА ВНУШЕНИЯ, ЕДНИ ТРОЛЧЕТА ТРЯБВА ДА СИ ПРИБЕРАТ ПЕЧАЛБАТА И ВОДКАТА,ХА НАЗДАРОВЬЯ ДРУЗИА И СТИГА О Ф Е К А Л В А Н Е........ПАК ИЗКАРВАТЕ СТАРИТЕ ОПОРНИ ТОЧКИ НА НОВ ГЛАС, А ПОТОМ ПО СТАРОМУ, ПАК МИЛИОНЕРИ ОЛИГАРСИ, НО СЪС СИЛЕН ИДЕЕН ПЛАМЪК В ЛЯВОТО ОКО ЩЕ СЕ БОРЯТ АКТИВНО ЗА СОЦИАЛНИТЕ ПРАВА НА БЕДНИ И РАБОТНИЦИ, ТЕ ВЕЧЕ СА В НАСТЪПЛЕНИЕ- ЧАКАМЕ ЗАПЛАТА 1000 ЕВР
90
1
 
11
 
! Отговори
Терминал 2 преди 7 години
Роби сме били ,Роби сме и Роби и ще си останем!!! ***.М!!!
89
0
 
4
 
! Отговори
26г. преди 7 години
До 100Епично, само комунистите подслушват, другите са милички и такива неща не правят. Всящност това е принцип и на демокрацията, защо не погледнеш колко петиции имат американците за подслушването. Колко скечове имат точно за това? Те пък подслушват на такова ниво че никой досега не ги е стигал, да не говорим и за ''същюзниците'' си. Факт е, че демокрацията не е китка за мирисане, бива я само във филмите където да дрънкат за свобода.
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"САЩ имат право да подслушват Меркел,Оланд и още доста премиери и президенти:Кой им е дал това право?Ами самите САЩ,защото САЩ "самообявили се за връх в световната демокрация "имат право да подслушват",докато ако други страни го правят:"Това е-тоталитаризъм.диктатура,нарушаване на международното право и човешките права."САЩ избиха милионни местни индианци,но сега техни НПО-та поучават света на "спазване на човешките права".Е ние сме съюзници на САЩ-с подслушване вървим към демокрация."
87
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Винаги и навсякъде службите започват подслушванията с мотивирани предпоставки, а после злоупотребяват и ги нарушавата! Започва се с "малка законова пролука".....
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Официално и не не официално /стара практика /, служителите от МВР са на поста. Има далавера от тая работа.
85
0
 
7
 
! Отговори
kfmgjkh преди 7 години
северна корея на балканите тоталитаризъм !!! кво решение на съда те сега слушат като е незаконо сега го узаконете *** тъпанарите
84
0
 
1
 
! Отговори
Do 105 преди 7 години
Защо ти е тоя Лукомобил? Има безплатни Viber, whatsup напримерВинаги трябва да минеш през нет

Спонсорирани публикации