Превземаме САЩ – българският, официален език в област Кук

Според проучване на БАН 15 млн. души по земното кълбо говорят езика ни
27 май 2016 09:00,
42
Превземаме САЩ – българският, официален език в област Кук
Снимка: Булфото

Българският език е признат за официален в американски щати като Илинойс, където в област Кук например на него данъчната администрация работи успоредно с английския. Това показва изследване, проведено от Института за български език към БАН. Това се очаква да направят и други щати, обясни пред "Труд" доц. д-р Ана Кочева от академията, която е автор на карта на българоезичните по света.

В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски.

"Имаме толкова изследователи там, че могат да си позволят такъв лукс", разказа досегашният ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев.

В Австрия пък А,Б,В-ето ни е официално признато за матуритетно. Това означава, че в училище може да се държи матура на нашия език.

Родните езиковеди са категорични, че зад граница българският се разпространява с бързи темпове - не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в държави от Новия свят, и не само.

В сряда стана ясно, че според проучването на БАН около 15 млн. души по земното кълбо говорят езика ни.

"В момента населението ни е 7,3 млн. души, но страната ни има огромна историческа диаспора по света, а с разрастването й се увеличава и броят на училищата ни зад граница", коментира проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
28
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
Нямо лошо, Хан Кубрат е казал на синовете си, създавайте държава на всякъде, и която оцелее!!!
9
41
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората са толерантни към малцинствата си. Тук кога ще признаем турския и цгианския за официални езици? Когато цъфнат налъмите. За едни новини ореваха. Само вижте сега как ще ме оплюят.
8
10
 
43
 
! Отговори
Античафут преди 7 години
Каква жизнерадостна новина, на която би трябвало да се изпънем като струни от кеф и национална гордост. Само, че зад тази бодряшка новина, стои една много трагична такава. Това "превземане на САЩ" е за сметка на смъртта на Дунавска България, която най-вероятно след време ще бъде турска територия или да го кажем най-точно "балканската земя на Исляма". Българите уверено вървят "Пътя на Исак" и споделят историческата съдба на евреите. След време мнозина от тях, ще поискат да се завърнат в Прародината, но тя като Зла Мащеха, ще ги отхвърли, а живеещите тук етноси ще кажат: "Тази земя, никога не е
7
41
 
28
 
! Отговори
ъхъ преди 7 години
Засега единствените, които избиват славяни и заграбват земите им са азиатските орди на Путин.
6
17
 
28
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Ние, българите, си имаме държава. А това, че твоята държава, драги ми руски тролчик, ще изчезне нас ни най-малко не ни интересува.
5
29
 
27
 
! Отговори
Българо-славянин преди 7 години
Това е хамериканска примамка, трябва да сме внимателни. Целта на ония е да ни колонизират, да унищожат великата ни култура и да ни разделят с най-естествените ни съюзници и братя - руснаците. Отвъд океана ни завиждат за 2000 годишната ни история. Ние българите винаги сме били трън в очите на разни хамериканци, еврогейове, ***, евреи и ***
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно има някоя българка в данъчното, която обслужва на роден език. Но едва ли документите, които се издават са на български.....
3
12
 
31
 
! Отговори
Куковица преди 7 години
Тия в Кук, не знаят къде се намира България.
2
8
 
62
 
! Отговори
Ted преди 7 години
Живял съм в кук каунти и 2007г като ходих да си вадя книжка ми направи впечетление че имах възможност да взема теста на един куп езици вкл. сръбски, руски и т.н. но не и на български. Предполагам че вече може и на бг голяма работа станало .......
1
8
 
94
 
! Отговори
ined преди 7 години
Добре че беше доктора филолог Стоичков цял свят да научи как се псува на български.