Тревожно: Оставаме без учители по математика и чужди езици

Все по-малко студенти избират учителската професия
Обновена: 28 май 2016 16:59 | 28 май 2016 10:18, Елка Василева
141
Тревожно: Оставаме без учители по математика и чужди езици
Снимка: архив, Булфото

Оставаме без учители по математика, физика и чужди езици – това показват данни на синдикатите. В момента училищните директори трудно намират преподаватели по тези предмети, показват проучвания на КНСБ.

По данни на Министерството на образованието през следващите 10 г. около 45 000 учители ще навършат пенсионна възраст, пише „Монитор“.

Според промени в Кодекса на труда всеки работодател може да освободи от длъжност служител, навършил пенсионна възраст. Преподавателите, които не са пожелали да излязат в заслужена почивка, ще могат да останат в класната стая, докато се намери заместник.

Все по-малко студенти обаче избират учителската професия. Данни на МОН показват, че през последните 5 г. младежите, избрали да следват педагогика, са намалели с 1/4. Проучване на синдикати обаче показва, че всеки втори учител по диплома изобщо не прекрачва училищния праг.

Статистиката показва, че най-сериозен отлив на студенти има в специалността „Химични технологии“, където за 5 г. обучаващите се за намалели с 36%. С 30 на сто е спаднал броят на кандидат-архитектите, а на студентите по „Електротехника“ и „Машинно инженерство“ с ¼. Тъй като това са професии, за които има дефицит на пазара на труда, тези специалности ще са сред приоритетните, по които студентите ще получават европейски стипендии.

Студентите от 32 специалностите ще могат да кандидатстват за евростипендии. Помощта за успех е в размер на 120 лв. и за нея могат да кандидатстват студенти с успех над „Добър 4“. Тази възможност няма да имат студентите по медицина, право, икономика, психология.

През последните 5 г. кандидат-висшистите по психология са се увеличили с 20%. Броят на студентите по право пък е нараснал с 17 на сто.

„Икономика“ продължава да е сред най-желаните специалности, като от 2010 г. досега обучаващите се в това направление са се увеличили с 4%. Тези специалности обаче не се търсят на пазара на труда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: МОНстудентиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
1
 
! Отговори
39885 преди 7 години
Няма у-ли по математика, защото тези, назначени за такива, трябва ПОНЕ да могат да решават задачите от учебника. Иначе, всеки може да е учител.
121
0
 
2
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
До АнонименКолега,не си прав.Зидаро-мазачите взимат два пъти повече от учителя.
120
0
 
1
 
! Отговори
глупости, преди 7 години
Ми ходи стани ченге като мислиш, че им е лесна работата. То междувпрочем и в двете професии - учител и полицай се работи с *** :D
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бившият ми приятел беше полицай. Заплатата му беше 900 лв чисто. Сега може и да са им я увеличили. По същото време сесттра ми като учител беше съм заплата около 550 лв бруто, но чисто й беше около 410-420 лв, сега й е с около 50 лв повече. На пръв поглед се вижда, че полицай получава два пъти повече от учител. А дали работи два пъти повече? Учителите вече имат повече отговорности, когато нямат часове дават дежурства по коридорите (ско стане нещо дежурният учител е виновен, а не директорът).
118
2
 
4
 
! Отговори
глупости, преди 7 години
То ученици няма, тия за даскалите се притеснили :)
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако едно предприятие изработва некачествена продукция, кой е виновен - работниците или мениджърите? Колкото и да е сръчен работникът, колкото и съвестно да работи, ако чертежът и моделът са грешни, и детайлът ще е дефектен. Същото е и с образованието. Каква полза, че учителят е добре образован, когато основната му задача е да опази живота и здравето на учениците, а предаването на материала е само формално. В елитно училище с подбрани деца учителят ще преподава, в в селското школо ще е пъдар.
116
2
 
2
 
! Отговори
Има солиден резерв преди 7 години
Ако попилеят търтея, наречен БАН, печелим 3 в 1:- Една шепа хора, овластили се там, няма да могат вече да затормозяват развитието на науката с цел да пазят интересите на шуробаджанашките си дружини, настанени в институтите;- Който иска да прави наука, ще иде към университетите и така ще повиши и качеството на тяхната работа;- Който не е годен за научно-изследователска работа, но е висшист, ще стане учител!
115
0
 
1
 
! Отговори
Добре ! преди 7 години
Доволен съм !
114
0
 
5
 
! Отговори
... преди 7 години
Скоро децата на тези учители ще имат роден език различен от българския. За един преател пиша ...
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още по добре, свободен час...отиам до лавката да ям нещо
112
0
 
22
 
! Отговори
цък преди 7 години
Още някоя и друга "реформа" в образованието и ще останем въобще без учители!псСлабо образованото население е мечтата на РОБОтодателя в сферата на "обслужването"!
111
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителите и Лекарите са най-социалистическите професии.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизмът роди понятието "селищна система със затихващи функции".
109
0
 
14
 
! Отговори
Чалга има в изобилие преди 7 години
Че нали това е целта бе суеци управляващи. Що ривете подлоgи ?Няма и няма учители, защото на мутри очителе не треат.Треба чалга и я има в изобилие.
108
3
 
27
 
! Отговори
Елена преди 7 години
До Дд 99:Добре де,защо не станеш учител?Отговори ми,моля!Ще получаваш 500-600 лв, и няма да работиш по 12-14 часа.Но след 5-6 час,ще проверяваш тестове,ще готвиш тържества,ще ги водиш по мероприятия ,ще боядисваш стаята през лятото,ще търсиш отсъствалите ученици във "Факултета"(може и с въшки и зарази да се обзаведеш)Виновен си ,че не дошли в училище,че учат,че нямат тетрадки (купуваш,за да не бездействат),че родителите не дошли на родителска среща(пак обикаляш"Факултета").Чакам отговор!
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не само държавата създава кадри по математика и чужди езици и IT индустрията произвежда такива кадри да поглъща такива кадри но и произвежда такива допълнително , това са все хора отставащи в България а не заминаващи в чужбина .Например при лекарите не стоят така нещата.Така че точно в тези насоки постоянно се генерират нови кадри и добрите ни кадри си остават в България. И ако останат училищата без такива кадри, просто ще трябва да ги привлекат с подходящи работни оферти, а кадри има.
106
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно в кадри по математика и чужди езици има, има и доста голям интерес от младите.Кадри има, училищата обаче не могат да се конкурират с фирмите за тези кадри.А всъщност точно тези кадри могат да работят на нормални заплати и то в България не в чужбина.
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Учи мамо за да не работиш"- такава беше сентенцията през соца, но важи и сега. С една дума нищо не се е променило.
104
0
 
17
 
! Отговори
до 108 преди 7 години
Сред работещите бедни има предостатъчно хора с висше образование. Такива има и сред безработните. А гореспоменатите нямат думата, не защото са без дипломи, или са некадърни, а защото не са връзкари. Няма такава пазарна икономика, при която над 90% от доходите да са свързани по един или друг начин с бюджета. Виж има такива тоталитарни държави. Това е диагноза. Който разбрал, разбрал.
103
3
 
5
 
! Отговори
Родител преди 7 години
До АнонименНапълно безсмислена реплика си написал. "Пазарна икономика...дъра-бъра...елементарна причинно следствена връзка". Нищо не си схванал от постинга ми,а текста ти е алогичен и необоснован. 1. Никой не отрича, че финансирането има връзка с качеството. Не ми слагай думи в устата. 2. Ти не разбираш, че ако средствата се потребяват неефективно, повечето средства не решават проблема. 3. За кадровото решение, което предложих, не са необходими допълнителни средства. И това ли не схвана?