Духовната смърт на обществото и грехът... като норма

Патриарх Неофит осъди "София прайд", но подчерта: Молим се за тях!
16 юни 2016 09:17,
94
Духовната смърт на обществото и грехът... като норма
Снимка: архив Булфото

"Провъзгласяването на греха за норма и на пагубното - за добро, не е нещо ново за човечеството. Скъпи чеда на Българската православна църква, на 18 юни - Задушница, когато православните християни възпоменават паметта на своите починали близки и отправят молитви за упокоение на душите им, за девета поредна година в центъра на София ще се проведе "София прайд". В централната част на столицата ни отново ще станем свидетели на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот", заяви патриарх и Софийски митрополит Неофит относно насрочения в София за 18 юни гей-парад, съобщи "Фокус".

Още по темата

"Живеем във времена, когато нравствените ценности, които векове наред са били верен ориентир за хората, крепило на морала и спойка за обществото, лекомислено и целенасочено се подлагат на подмяна и отхвърляне, а казано е: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто - зло, тъмнината считат за светлина, и светлината - за тъмнина!" (Ис. 5:20). От Бога, Който е сътворил човека като мъж и жена (Бит. 1:28) е даден и вложен нравствен закон: мъжът и жената да се свързват в свещения и благословен съюз на брака, мъжкото и женското начало да се съединяват и в това общение и единение в любовта да възрастват към съвършенство", се чете още в съобщението на БПЦ.

Патриархът осъди шествието и подчерта, че подобни мероприятия са духовна смърт не само за отделни хора, но и за обществото като цяло. "Този модел на човешки взаимоотношения е фундаментален, а пренебрегването му води към духовна смърт – както за отделния човек като личност, така и за семейството и обществото. Провъзгласяването на греха за норма и на пагубното - за добро, не е нещо ново за човечеството", подчерта патриархът.

"В историята се наблюдават трагични повторения: във време на морална криза и упадък народите биват обхващани от користолюбие и греховни страсти, които изместват традиционните нравствени ценности и идеали, поразяват като с метастази здравето на обществото и неизбежно водят цивилизацията към нейния упадък. Съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, в стремежа си да бъде толерантно и хуманно, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода и нарича хомосексуализма с нравствено-неутрални изрази като "сексуално малцинство” или "различна сексуална ориентация”.

Но да обичаш човека, да го цениш и уважаваш, не означава да бъдеш равнодушен към това по какъв път върви той: истинен или лъжовен, път към спасение или към погибел, към живот или смърт. Като се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ, решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание.

Отправяме сърдечна молитва към всеблагия Бог, Който не иска смъртта на грешника, но да се отвърне от пътя си и да бъде жив (Йез. 33:11), да даде покаяние и вразумление на всички, да им прости съгрешенията и да ги спаси по Своята велика милост и човеколюбие. Амин!”, се казва още в обръщението на Негово светейшество българският патриарх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Грешка!Молете се за тия,които разрешиха парада.
66
1
 
1
 
! Отговори
Докога преди 7 години
Докога Холивуд ще представя в романтичните филми само хетеросексуални двойки! Защо Мег Райан се целува с Алек Болдуин, не можеше ли Алек Болдуин да се целува със Самюел Джаксън? Защо най-после Батман и Робин не си признаят, че са двойка. Така милиони млади хора ще разберат, че за Любовта няма граници. Кога ще видим истинска романтична целувка без предразсъдъци?
65
0
 
2
 
! Отговори
православна преди 7 години
А къде спи Църквата през останалото време. Сега се сетиха, че има гейове, които ни навират предпочитанията си в очите. В общината не се ли сетиха, ча тогава е Задушница, а в неделя е Петдесетница - дни, в които подобни изродски паради е недопустимо да се разрешават. Докато цари безБожие в държавата, няма как да се надяваме на нещо добро.
64
0
 
1
 
! Отговори
ДЦ§ преди 7 години
Абе докато в Синода беше ДС-то поне нямаше извращения - строга чекистка дисциплина чадо и туй то! -)))Откакто на мястото на ДС-то се настани ЛГТБ - Синода ни се превърна в Содом и Гомора! -(((
63
2
 
0
 
! Отговори
кой кой е преди 7 години
Хомосексуализмът е най-често вродено заболяване. Болните, в случая вид инвалиди, имат право на щастие както всички хора. Те могат да живеят заедно, но не могат да се размножават, с което случаят приключва в биологичен смисъл. Демонстрациите им обаче са нещо съвсем ненужно, грозно. Религиите представят цял комплекс от психиатрични заболявания съчетани с властови амбиции и разни мегаломании. В този смисъл те са още по-голямо зло за човечеството.
62
4
 
3
 
! Отговори
сава преди 7 години
Добре че има гей парад, че църквата да се сети да пусне някоя декларация. През останалото време от годината ги няма никакви. Пък да се изкажат за някой наболял проблем, за духовенство, за образование... не. Само Мадона и гей парад, останалото си е екстра.
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не могат да ме учат на нравственост и смиреност хора, които размахват РОЛЕКСИ по ръцете си (поп Николай)! Не могат да казват че са загрижени за българските ценности, а да провъзгласяват за светци руски хора избили хиляди и приели исляма накрая (Ал Невски), а Васил Левски да бъде отхвърлян само защото е искал България сама да се освободи.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
офффффффффффффффффффф,след три дена няма спомен да има
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същества, които си мислят, че са хора? Колко са самозаблуждават горките.
58
0
 
3
 
! Отговори
духовността на зима преди 7 години
какво да ги правиш, ухаят липите - старите хипита залитат с кръвно в омая, младите розови хипита ги сърби ли сърби да си покажат новите маникюри и обички на бразилски карнавал, останалите се справят с нагона, пуберитетите, критическите и тн кой колкото му акъла
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
една картечница им трябва на тея, какъв бой ...
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БравоСатаната е един, ама тия дето му робуват са много.Май не са го и разбрали та трябва да им се покаже пътя.
55
5
 
4
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
До 47Чак пък болестно състояне... В кой век живееш бе бабоооо... Техен си е избора, любов да има. Ама и мен ме дразнят и отвращават, не искам да ми навират ориентациите си в лицето!!!
54
5
 
18
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Един човек. Един патриарх. Сам срещу Сатаната. Поклон пред патриарха.
53
5
 
19
 
! Отговори
Плевльо преди 7 години
Плевльо ще се изкаже ли? Бойко ще даде ли мнение?Само патриарха се оказа достоен. БРАВО!
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почвам да си мисля, че прайда нарочно е замислен на Задушница като провокация към православието. Може би още веднъж искат да покажат мускули и, че ние обикновеите хора за тях сме ***?
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кое е по-расистко бе ? Да ги набия или да не ги набия, защото го считам за различни, май ще ги набия за да не ме обвините в дискриминация.
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Считам гейовете за нормални ще ги набия тъй както бих набил всеки дру,г няма да ги дискриминирам от нормалните ще си изядат боя законно.
49
3
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Проява на Божествени шегички са "лявооринтираните". Като му стане скучно Господ си прави майтап...
48
3
 
25
 
! Отговори
Мразя педератори преди 7 години
Освен провокация на лeвaцитe, това е подигравка с хората и гавра с паметта на покойниците. Нищо добро няма в това да кряскаш по улиците, че си нещо, като си нищо. Това освен пeдepacтия си е чиста проба нагло безочие!Анатема! Проклети да сте! Прoклeти да сте! Проклeти да сте всички видове хомосексуалисти и прочие трето-и четвъртоплови ***!