Гей парадът обикаля централна София на Задушница

"София прайд" ще тръгне от паметника на Съветската армия
Обновена: 14 юни 2016 10:03 | 14 юни 2016 09:07,
165
Гей парадът обикаля централна София на Задушница
Снимка: Булфото, архив

За девета поредна година граждани с различна сексуална ориентация ще шестват из центъра на София с искане за равенство и толерантно отношение към хомосексуалистите у нас. На 18 юни "София прайд" ще тръгне от паметника на Съветската армия и ще премине през централната част на столицата.

И тази година хомосексуалисти ще настояват за равноправие като шестват по столичните улици в предпоследната събота на юни. Обикновено "София прайд" минава под шумни звуци и лозунги, призоваващи да спре дискриминацията към тези с различна сексуална ориентация.

Един от организаторите на мероприятието Радослав Стоянов заяви пред "Дарик", че е време кметът на града Йорданка Фандъкова да подкрепи прайда, подобно на нейни колеги от други европейски столици. Според него вече девет години общината не съдейства за нормалното провеждане на шествието.

"Ние искаме от кмета на столицата, както много други кметове на европейски столици, да присъства на "София прайд" и да го подкрепи с публична позиция. Не е имало година, в която от нас да не е искано да променяме дата, начален час или маршрут", каза Стоянов.

Междувременно общински съветници от ВМРО се обявиха против гей парада. Те апелират да бъде забранено провеждането на "София прайд" или да бъде изменен денят, тъй като събитието съвпада със Задушница.

Общинарят Карлос Контрера посочи, че е недопустимо провеждането на подобно събитие в ден, в който почитаме паметта на починалите ни близки.

"Никой не им пречи да правят, каквото решат, но не виждам необходимост това да се навира в лицето на всички граждани. Подготвяме сигнал това да не се провежда. Дали сме алтернатива да се пренасочи за друг ден и място, защото много хора са недоволни, че това нещо се случва точно на Задушница", поясни той.

От "София прайд" са твърдо убедени, че кметът не може да забрани провеждането на шествието.

"Такава забрана може да се случи само 24 часа след уведомяването. Този срок отдавна е изтекъл и такива предпоставки няма, така че кметът не може да го забрани", уверен е Радослав Стоянов.

Той обаче съобщи, че в последния момент от общината са позволили провеждането на антидемонстрация по същото време.

"Тяхното уведомление е постъпило след нашето и общината много добре е знаела, че ще има такова съвпадение на време и място и въпреки това го е допуснала. Очакваме провокации, но работата на полицията е да не позволи струпването на две събития, които пораждат такъв риск", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Групов и оргии преди 7 години
Призовавам кметицата Фандъчк***та веднага да разреши парад на груповия се.кс. Аз си падам по шведските тройки, нямам ли право да си развявам ДЕДОВИЯ по центъра на София с две мадами полуголи с мен? Само пеерасите ли имат право да се гологъзят по улиците? ИСКАМЕ ПАРАД НА ГРУПОВИЯ СЕ.КС, другарко Фандъкова!
80
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Анонимен трепа го веднага
79
1
 
3
 
! Отговори
огън & жупел преди 7 години
На този ден, ще е чест и удоволствие да Ви приветствам сърдечно с уникална заря от восък и бензин.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно, ако обратните искат да "манифестират" на Великден вместо на Задушница, пак ли ще има "подкрепящи" ги? Видях един коментар: "Какво като е Задушница, парадът няма да е на гробищата я". При такова мислене да чакам ли догодина ОФИЦИАЛНО да се обяви Черешова Задушница за празник на прайда?
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Содом и Гомор, гейове, лесбиики, вегани, защитници на животните с екстремистри и сектанстки перформънси, секти, свидетели на йехова, адвенстисти и евро оптимисти....
76
1
 
4
 
! Отговори
Цензуриран преди 7 години
Аре стига с таа цензура ве! Що не ми пускате коментара? Тук сме и нормални хора, хетеро.
75
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ви видим когато децата ви или внуците ви се окажат обратни!
74
3
 
11
 
! Отговори
Мирко преди 7 години
А парад на шизофрениците кога ще има? И те са болни, но не ни навират постоянно болестта си в очите ни.
73
5
 
16
 
! Отговори
Зависи от нас! преди 7 години
Догодина всички на Луковмарш, независимо дали ще бъде разрешен или не!Ако три години подред направим мощен Луковмарш, без да се интересуваме дали Дана го е разрешила или не, да знаете, че на четвъртата година никой няма и да си помисли да излезе на гей-парад. Просто нещата ще са променени коренно!
72
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EvroGeiskite cennosti. .
71
15
 
4
 
! Отговори
До 94 преди 7 години
Относно 103Не може да се очаква 100% еднаквост на мислите и чувствата, би било ненормално. В крайна сметка и тези хора имат право на собствено мнение, различно от това на околните...
70
3
 
15
 
! Отговори
До 94 преди 7 години
5. Създавате впечатление, че в едно общество, в което сте приети доста спокойно, се опитвате да нагнетите изкуствено напрежение, непрекъснато викайки "Олеле, преследват ни", което неминуемо води до някаква форма на сегрегация, но създадена от самите вас.6. С всичко написано до сега искам да кажа само едно - гледайте си кефа, радвайте се на живота и не създавайте изкуствено напрежение - това вреди и на "нас", както и на "вас".
69
1
 
11
 
! Отговори
До 94 преди 7 години
1. Като си толкова грамотен, защо постоянно допускаш правописни и пунктуационни грешки?2. Не виждам с какво точно са нарушени правата ви, та трябва чак паради да правите. Никой не ви е забранил да вършите нещо, което да не е забранено за хетеросексуалните. 3. С това постоянно парадиране се докарвате до състояние, при което хората, които по принцип нямат нищо против вас, да се настройват негативно.4. Дори това непрекъснато разделяне на "нас" и "вас" води до негативизъм...
68
3
 
22
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Добре бе. Не Ви разбирам "вълненията". Вие сега какво точно искате? Всички хетеросексуални да Ви се възхитим ли? Да Ви направим място в градския транспорт? Специални права? Честно, нямам нищо против да си живеете живота, както сами си го искате. Но не, Вие задължително искате да провокирате другите и да дадете повод да Ви наричат п-е-д-е-р-а-с-т-и. Не сте някакъв "нов вид", нито сте "неизвергнати и малтретирани". Напротив, всеки гей на ръководна позиция, задължително толерира себеподобни.
67
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен това е съзнателна провокация. Настоявайки за равенство и толерантност, грубо погазват традициите без изобщо да се съобразят с деня в който ще шестват. Съзнателно се опитват да обидят и провокират. И така и не разбрах кой им пречи да си изследват простатите да ще ми правят парад?
66
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тия само БЕЛЕНЕ
65
27
 
8
 
! Отговори
Искаме деца преди 7 години
Дайте ни права да си осиновим дете! И ние имаме право да сме родители!
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самият факт, че се хвалиш с високата си заплата вече показва изкривяване на психиката.
63
1
 
7
 
! Отговори
do 87 преди 7 години
Ne se sravniavai s heteroseksualbite dvoiki , tolkova padatpanavun che ti e bedna fantaziata , purvo heteroseksualnite dvoiki s reproduktivni problemi imat problem ot biologichesko estestvo , tvoite sa chisto psihologichni i vtoro pocheti malko psihologia za da razberesh zashto edno dete ima nujda ot bashta i MAIKA za da raste normalno da ne govorim za csocialnia ad prez koito bi minalo zashtoto niakoi pe.... v pravitelstvoto e pozvilil dadeno bezumie.
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние гейовете сме ги оставили на мира ама те не искат да ни оставят. Правете каквото искате, но не парадирайте с това. Не сте ни приятни и симпатични, но няма да тргнем да ви бесим.