Основен и допълнителен пакет за здраве - с поправки в закона

Разделянето ще е според наложителността на медицинските дейности
10
Основен и допълнителен пакет за здраве - с поправки в закона
Снимка: архив, БулФото

Правителството одобри промени в Закона за здравното осигуряване, с които се регламентира обособяването в основен и допълнителен пакет на медицинската помощ, гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Проектът е съобразен с решението на Конституционния съд, според което разделяне на видовете медицинска помощ, заплащана от бюджета на НЗОК, следва да бъде уредено на законово ниво.

Законопроектът въвежда критериите, по които ще се извършва разделянето, а именно – дали е необходимо медицинските дейности да се осъществяват незабавно или да се планират за изпълнение. Отправна точка ще бъдат стадият, развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване.

От значение ще бъде осигуряването на здравна закрила на рискови групи като бременни и родилки, лица със заболявания и състояния, които могат да доведат до смърт или тежки необратими функционални увреждания на жизненозначими органи и системи.

В основния пакет ще попаднат дейностите, които следва да се извършват без отлагане във времето.

В допълнителния пакет ще се включва лечение на диагностицирани заболявания или състояния, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето и при които медицинските дейности могат да бъдат планирани във времето без опасност от влошаване на състоянието и степента или стадия на развитие на болестта.

Със законопроекта се предлага и промяна в Закона за здравето, свързана с дейността на здравните кабинети.

Създава се възможност в здравните кабинети в детските градини, училищата, домовете за деца, социалните учебно-професионални центрове и приюти за деца да се извършват дейности, свързани с подпомагане процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: НЗОКздравеопазване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пари за здраве в касата има но се черпят от правителството за асфалт , а аз питам като плащам 150лв здравни осигуровки и оня дето плаща 18лв с един основен пакет ли ще се ползваме ,нека този дето плаща 18лв да има достъп само до личен лекар а пък ако иска специалист да се ползва от допълнителния ,защото аз да плащам 150лв на месец на ЗК и после още толкова за допълнителния или всички да плащаме тогава по 18лв, а пък който иска и допълнително да си плаща -това е демокрация
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В допълнителния пакет ще има и погребална агенция на преференциална цена
7
1
 
4
 
! Отговори
справедлив преди 7 години
Неотложно е да се въведе ред в системата.Доволни до сега няма.факт 1!На всякъде по света има строг регламент за ползване на общия ресурс. Има нива на осигуряване .При нас ще е много по- хуманно - разпределяне по тежест!Кое е неясното ?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, отдавна трябваше да стане това!
5
2
 
5
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
ОСНОВНИ И ДОПЬЛНИТЕЛНИ ЛЬЖИ И ИЗМАМИ В ЗДРАВЕОПАСНИЯ ЗАКОН
4
2
 
1
 
! Отговори
подправки преди 7 години
Определено пакета ще ни го нтъртят с подигравки в закона
3
2
 
6
 
! Отговори
Менгеле преди 7 години
Евтаназията ще е в основния и ще спести допълнителния пакет.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Москов. Твърдо е решен да изтреби и малкото останали българи.
1
2
 
10
 
! Отговори
кучевлачипанталон преди 7 години
За нас данъкоснасящите накрая остана ,Пак ,,пакета,,.

Спонсорирани публикации