Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...

Изследване: Враждебността към бежанците у нас се засилва
18 авг 2016 11:22,
290
Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...
Снимка: архив, Ройтерс

Половината от българите в социалните мрежи подкрепят "лова на бежанци". Това става ясно от анализ на Perceptica за месеците януари - юли 2016 г. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социалните медии.

Враждебността към бежанците се засилва, категорични са данните. Нещо повече: Българите говорят за бежанците повече, отколкото са го правили през втората половина на 2015 г.

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи, веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани "нашественици", "орки" и "мюслита".

Най-активно обсъжданите теми са свързани с "ловците на бежанци" по турската граница - Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят.

Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 73% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментращите, а останалите 25% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнала до прокуратурата срещу "ловците на бежанци" (68%).

В социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 67% и 69% позитивни коментари), 66% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Най-активен се оказва форумът на bg-mamma, където 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, в сравнение с 20% неутрални и 9% позитивни. 

Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свръзани с мерките за контрол на бежанския поток.

Оказва се, че по-голямата част от българите (73%) са твърдо против договорените през март условия за безвизово пътуване в ЕС, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016-а 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 37%, а позитивните - само 6%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
1
 
! Отговори
До 125 преди 7 години
Поне си смени ника! Крали Марко е турски васал и умира биейки се за турците. Учете си историята за да не сте смешни бре! Жена ти не може да е по-красива от най- красивата омъжена българка, да не казвам коя.
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 136 крали марко!Майтапчия!!!
81
2
 
8
 
! Отговори
Роза преди 7 години
До До Крали МаркоПросто настройват хората. Използват бездруго вредното разместване на народи, за да създават хаос. Сега не трябва да мислим за полезни неща, а как някой съвсем загубен се саморугае като българин, а нас покрай него. Жалка история. Да си гледаме работата, ежедневните задачи, а тия нашествия и на тях ще им видим сметката. Където са живели хората пак там ще се върнат, глупост е да се твърди, че като разместваш милиони, някому помагаш.
80
3
 
12
 
! Отговори
bb преди 7 години
И познай дали Европа няма пробва да ни сипе от мюсюлманския ***, който си прибраха. Те си казаха, за нас програмистите и лекарите, а за България - повече имами, а ако може и роднините си да доведат. Този последния джихадист вече са го качвали на влака за София... Ще ни натикат в *** без да им мигне окото.
79
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете братя бьлгари с тоя лош навик да мразите мразите и мразите! Без това в Бьлгария всичко опустя, гладьт и мизерията са на пьрво място.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конкуренцията се ожесточава, само по-приспособените ще оцелеят.
77
0
 
25
 
! Отговори
БОРИС преди 7 години
Домъкват се в европа и с претенции храната не била мюсюлманска нямало правилини молитви. Някой трябвало да се съобразява да не рисуваме Мохамед щото било забранено. Жените тябвало да си крият .... Неим зачитали правата (сякаш ги имат ) И каква става културата на Европа и на християнството?
76
3
 
8
 
! Отговори
Провидение преди 7 години
Тука някои коментатори или се майтапят, или пишат по поръчка срещу българщината. Това са хора без окултни познания. Никому не е дадено да държи безнаказано такова поведение, не хората ще го накажат, висшите сили не са на страната на такъв човек. Понеже се нападките му са срещу рода, то и възмездието за него е родово, засяга семейството му. Много глупаво от страна на тия коментатори, не знаят какво си навличат. Дано се съпикясат, не им желая злото.
75
0
 
12
 
! Отговори
bb преди 7 години
Дали с евро субсидии или с американски грантове, Соросоида е неуморим. Лъже, никой не му вярва, той пак лъже и се тръшка, че никой не му вярва.
74
0
 
8
 
! Отговори
fasfsasafsafsa преди 7 години
До АнонименВъпроса не е че сме чисто бела раса, въпроса е че тези са същите като нашите *** да крадът, да лежът цел ден и да живеят от помощи. Другото което са религиозни фанатици и да не ги искаме !
73
0
 
14
 
! Отговори
gtf преди 7 години
правителството трябва да се вслушва във волята на народа.. т.е. трябва да затвори границиата с турция, иначе не е демокрация.
72
0
 
20
 
! Отговори
Факти преди 7 години
Абсолютно естествено е една хомогенна група хора да не харесва друга група. Конкуренция между двете групи се заражда винаги и то по абсолютно естествен начин. Европа искат да я направят мотел, мотелът не е дом на никого. Идват раси - работят по-евтино, заместват домакините - спират да раждат - идват нови раси. Това е извратено.Абсолютно естествено е да не харесваш голям брой различни от теб в твоят дом."Расист" е просто дума с която да ти затворят устата. Човек = расист.
71
0
 
6
 
! Отговори
До Крали Марко преди 7 години
Не бе, пич.Това е похват.Този нарочно качва такива коментари тук, та после изследователите да преброят колко минуса е получил, има ли плюсове и какво точно са му отговорили.Продължават изследването си хората. За такива изследвания се получават добри парички, а някои наистина взимат научни степени и просперират.В сферата на обществените науки се прави добра кариера чрез конюнктурно нагаждачество.Ако са съвестни учени, защо не изследват причините на явлението, а само сочат следствията?
70
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нищо хубаво не съм видял от бежанците и не очаквам да видя,на мен те не ми трябват,не им съчувствам защото и аз не живея като европеец, но не бягам към германия,техния бит култура и религия не са ми близки и не им се радвам,какво хубаво ще направят те за мен като дойдат да живеят тук и защо трябва да съм толерантен към неканени натрапници,ако някой влезе да живее в къщата ви без да сте го канили ще му се радвате ли
69
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има решение- всеки бежанец остава по един наследник тука и заминава за Германия. Решаваме си демографията и всичко се нарежда.
68
2
 
15
 
! Отговори
Виждам нещо познато преди 7 години
Спомнятели си как през 90-те години една Илона Еди-чия-си се тръшкаше заради негативното отношение спрямо ромите и орева орталъка колко са свестни и така нататък. Правеше анкети, въз основа на тях правеше изводи, въртя-*** и какво ли още не направи, за да се изтъкне като голяма ци.г.а.нозащитничка.Е, сега тази Илона е професор в БАН.
67
1
 
21
 
! Отговори
И аз преди 7 години
До ПрипомнямВиетнамците бяха тук най-законно, по междуправителствена спогодба и временно. Изтечеше ли срокът на договора им, трябваше да се върнат във Виетнам. Нямаха право да се женят и раждат у нас - това не ми е ясно как се постигаше, но е факт, че не ставаше, макар че бяха и момчета, и момичета. Имаше смесени двойки с българи, но много, много рядко.
66
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и отново снимка с деца , защо не сложите снимка на някой брадат главорез
65
1
 
16
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Моля да ме преброите. Не искам *** в България! А в момента има над 30-40 000. Който не вярва да се разходи вечер в центъра София или Харманли - друга песен ще запее.
64
2
 
21
 
! Отговори
681 преди 7 години
Криво са си направили сметките. Жив е Българският бог. Който е тръгнал срещу него, ще плаща до девето коляно. Такъв е законът, всеки е жив и здрав, докато е под покровителството на духа, който закриля народа му. Ама някой се отрекъл от него за жълти стотинки - той на духа не може да навреди, но си е отсякъл благословията. Не продаваме първородство за паница леща.

Спонсорирани публикации