Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...

Изследване: Враждебността към бежанците у нас се засилва
18 авг 2016 11:22,
290
Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...
Снимка: архив, Ройтерс

Половината от българите в социалните мрежи подкрепят "лова на бежанци". Това става ясно от анализ на Perceptica за месеците януари - юли 2016 г. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социалните медии.

Враждебността към бежанците се засилва, категорични са данните. Нещо повече: Българите говорят за бежанците повече, отколкото са го правили през втората половина на 2015 г.

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи, веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани "нашественици", "орки" и "мюслита".

Най-активно обсъжданите теми са свързани с "ловците на бежанци" по турската граница - Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят.

Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 73% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментращите, а останалите 25% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнала до прокуратурата срещу "ловците на бежанци" (68%).

В социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 67% и 69% позитивни коментари), 66% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Най-активен се оказва форумът на bg-mamma, където 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, в сравнение с 20% неутрални и 9% позитивни. 

Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свръзани с мерките за контрол на бежанския поток.

Оказва се, че по-голямата част от българите (73%) са твърдо против договорените през март условия за безвизово пътуване в ЕС, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016-а 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 37%, а позитивните - само 6%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
21
 
! Отговори
даааа преди 7 години
В този форум редовно упражняват антибългарска риторика членове и симпатизанти на ИД, Ердогановата партия и сектата на Гюлен!
62
0
 
23
 
! Отговори
Припомням - продълж. преди 7 години
Когато няколко виетнамци хулигански нападнаха в един подлез актьора Наум Шопов, самата виетнамска общност скочи възмутена от това безобразие и онези бързо бяха заловени.Та, нека да не ни набеждават, че сме ксенофоби.Отношението спрямо чужденците зависи от това как се държат и какво целят самите тези чужденци.
61
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами те навремето индианците в Америка приеха белите и културни бежанци от Европа, и сега живеят в резервати. ?
60
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бьлгария за бьлгарите останалото да се хвьрля в Черно море
59
0
 
25
 
! Отговори
Припомням преди 7 години
Преди повече от 30 г. тук живееха и РАБОТЕХА много виетнамци. Знаехме, че купуват долари на черно и мнозина от тях са изкушени от контрабандния алъш-вериш, но никой не беше настроен срещу тях.Те не стояха тук на социални помощи, не вършеха нищо лошо срещу България, нито обиждаха и закачаха населението на страната ни. Знаехме, че се занимават с черноборсаджийство с цел материално замогване на семействата си във Виетнам и им съчувствахме.Когато няколко от техните си позволиха хулиганска постъпка
58
1
 
28
 
! Отговори
даааа преди 7 години
Днес.бг вие сте антибългарска и ислямистка медия!
57
0
 
24
 
! Отговори
Има мяра преди 7 години
Крайно падение на българската журналистика. Верно, че са зависими, но все пак ... Има някакви граници, отвъд които не могат да искат разбиране от читателите.
56
1
 
22
 
! Отговори
Непълна информация преди 7 години
Не ни се съобщава кое плужече от БАН ще се уреди за по-висока научна степен и длъжност, след като изквичи нещо в защита на онези, заради които нормална българка не може да мина сама вечер през Лъвов мосСлед като авторът /или авторите/ на изследването вече демонстративно бият тревога за негативното отношение спрямо нашествениците, и БХК ще нададе вой.Само дето великите изследователи са забравили да питат анкетираните, поради какви причини са настроени срещу тези бежанци?
55
0
 
27
 
! Отговори
Защо и как/ преди 7 години
Може ли мен да ме спират за проверка на границите, да трябва да преминавам само през КПП и то с изрядни документи, а те да могат да нарушават границата, както, когато и където си поискат? Може ли аз да съм длъжна да плащам такси и данъци, а те, които с нищо не са допринесли за бюджета на България, да бъдат подслонявани, хранени и обгрижвани даром? Защо помощта не им се дава във вид на заем? Какви спогодби имаме с техните държави да им поемаме населението и да им издържаме гражданите?
54
1
 
28
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
Щом признават, че преобладаващата част от българите са против, значи реално гоним 100%. Но защо ли нещо чевадно и ясно за всички е някакво ново откритие за властимащите, завряни с глави в ауспусите си?!?!?
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно ! Думата *** се цензурира а в сьщото време е на заглавието в статията !!!
52
2
 
12
 
! Отговори
какви ги пущате тука преди 7 години
До АнонименПитам акива като номер 80 защо не ги триете, а триете всеки който има пробългарска позиция? Ей сега веднага звъня на СЕМ, а относно 80 и подобните му на ДАНС!
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анониментози що не го триете бе модератори?
50
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kolkoto i da se penim Turcia shte ni pogulne skoro,zashtoto balgarkata ne rajda i nikoy nqma da ostavi tazi prekrasna strana bezlyudna
49
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пак подвеждащо заглавие. българите са против криминалните групи паравоенни, нахлуващи в страната ни, не срещу бежанците. първо, бежанци са само за съседните им държави като пакистан, индия, турция, занзибар и тунис. второ, бежанци, след като са регистрирани надлежно в изборените държави, влизат през КПП/зелена граница, показват си документа и кандидатстват за убежище. Онези, които носят оръжие, телефони, пари и се състоят само от мъже 20-30 г. възраст, влизащи през гората, бежанци ли са?
48
0
 
20
 
! Отговори
Наш Асан не е ли ора преди 7 години
Добре, де, кога ще се заинтересувате как живеят самите българи? Как се живее с пенсия, с минимална заплата, със средна заплата? Как се живее с ненаказуема престъпност? Как живеят разделените семейства на гурбетчиите? Как се подпомагат семейства с 35 лв. детски?
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БерлинТака е , истината боли , за това ще ти плющят минуси !!!
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да си емоционалничим по темата-файда никаква!По света и у нас от никого не чухме адекватна оценка на ситуацията, точна статистика за броя им и т.н. Кой измисли термина "мигрант" и какво означава той?Защо продължават да ги наричат И "бежанци", след като 99,9% от тях сигурно не отговарят на определението.Не чухме дали граничните полицаи знаята арабски, персийски, пущу-мущу.. Как ги определят кой какъв е и от къде е?Как се хващат каналджии? Пълен хаос и обществена поръчка за превоза им!
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
16 годишната, колко внучета имаш?
44
19
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Обиколил съм много свят и съм общувал с най-различни хора. С чиста съвест мога да кажа, че по-прoст от българския народ няма. Това е реалната причина България да е в такова окаяно състояние. И крадливите политици, и корупцията, и мафията, и лошото обслужване, и ниссото качествo, и лошото здравеопазване са производни на простотията на народа.

Спонсорирани публикации