Къде е "у дома" за българите в чужбина?

Те с нетърпение идват в България през лятото, но…
10 сеп 2016 07:30, Елка Василева
302
Къде е "у дома" за българите в чужбина?
Снимка: архив, Reuters

За много от българите в чужбина България и ваканцията са почти синоними. Лятото е предпочитан сезон да се приберат "у дома" и те често го очакват с нетърпение, да се видят с роднините и приятелите си, да отидат на нашите плажове, дори понякога, когато живеят на брега на океана, пише БТА.

Децата им обаче рядко наричат България "у дома", дори да им харесва да идват тук, а се оказва, че понякога и за родителите им въпреки носталгията почивката тук не е съвсем като в мечтите им и "вкъщи" вече има различно измерение.

Калина Нончева, която живее в Германия, разказва, че българите около нея, без значение дали са женени за германци, или не, обичат да се прибират в България. Съчетават виждането на близките си с почивка там. Летният сезон е предпочитан за пътуването заради лятната ваканция и топлото време. Тази година нейното семейство не е ходило на море в България, но впечатленията й са, че българските плажове се харесват на чужденците.

Децата й все още се прибират с голямо удоволствие тук. Харесва им да се видят с братовчедите си, да бъдат малко поглезени от бабите и да усещат мириса на летните вечери у нас. Дъщеря й казва, че летните вечери в България имат специален, особен мирис. На децата им харесва, че не се налага да обличат дебели дрехи след скриването на слънцето. Харесва им, че е топло, дори след дъжд. Обичат да ходят боси. Харесват българската луканка и сушеница.

Когато идваме за ваканцията, не виждаме и усещаме недостатъците в България, макар че ги има, споделя Калина. Тя обаче признава, че, макар да им е мъчно за близките им, тяхното "у дома" в момента се оказва на 2000 км от родината, а децата се чувстват само наполовина българи, макар че и двамата им родители са родени в България.

Петя Чакърова е от тези наши сънародници, които, макар да имат на разположение целогодишно плаж на океана, се прибират през лятото в България и обичат нашето Черноморие. Петя заедно със съпруга си и петгодишната Лора живеят във Флорида, САЩ, но все още изпитват носталгия по нашите плажове, където можеш да отскочиш до близкото капанче за шкембе чорба и цаца и да ядеш царевица на пясъка. Понякога им липсват дори дразнещите неща като заяждането на съседа и възпитателните подвиквания на майките след децата.
На Петя й е много мило да се прибира в България. "Кажа ли на детето, че съм купила билети, непрестанно ме пита кога ще дойде моментът да се върнем, да си ходим вкъщи", разказва тя. Най-тъжно й е, когато след края на ваканцията се качат на самолета и наблюдават смаляващите се сгради на София.

29-годишната Мария Кърбанова живее в Лондон от една година и не съжалява за това, че е емигрирала там. Родината обаче й липсва и винаги с радост се прибира, като понякога, като тази година например, се е връщала и през пролетта, и през лятото. Основната причина за това са роднините и приятелите й тук. България не я привлича през лятото заради курортите, а защото има повече време да види близките си, а и се опасява, че след Брекзит ще стане по-трудно да я посещават.

За Ивета Иванова емоциите с всяко идване са доста разнообразни - от крайна еуфория, националистични чувства, желание да предаде на децата си гордостта, че са българи, до възмущение от прояви на простащина и болка от бедността и разрушени къщи в малките села.

"На децата им харесва като цяло в България, но тяхното "вкъщи" не е там. За тях "у дома" си е в Германия", разказва Ивета. Разни неща им правят впечатление. Малкият Никола например не може да разбере как така има кучета и котки, които си нямат дом, а живеят на улицата.

България всъщност не е точно най-добрата почивка за семейството й, защото престоят тук се оказва доста уморителен. Времето е ограничено и не стига за море и за среща с всички, които искаме да видим, казва Ивета, която живее в Германия със съпруга си и двете си момчета на осем- и петгодишна възраст.

В крайна сметка ваканцията в България е по-скоро стресиращо изживяване, едно безкрайно бързане, отколкото почивка. Но макар всеки път да се заричат да отидат другаде през лятото, им домъчнява за дома и още от пролетта започват разговорите: "Абе дали все пак да не си отидем до България...".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още по темата: българи в чужбина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
3
 
50
 
! Отговори
random преди 7 години
Много хора са напуснали България не толкова по икономически причини, колкото заради отровния.социален микроклимат който съществува тук! След 1989 г.за човек, който има чувствителност и морал, България се превърна в едно адско място!! Пълна деградация на ценности, незачитане на личността,.непочтеност, нравствен упадък, брутална чалга във всичките й измерения е, което се толерира в обществото. Наглост, безочие и цинизъм - това е символ на пробивност у нас. Слави Трифонов има огромна вина за опростачването на нацията и насаждане на мутренската "култура"
196
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос към родолюбивите български търговци в Англия! Защо българските стоки в българските складове се продават на двойна цена в сравнение със същите български стоки продавани в турските складове? Къде е корена на този тип родолюбив нашенски манталитет и какви са основните традиционни закономерности при неговото сформиране? Май става за матура!:))))))))
195
1
 
4
 
! Отговори
До Тони преди 7 години
Те пък може ли така лесно да се подадат на такава несъстоятелна пропаганда?!Да не страдат от някакъв синдром на Далн?:)))
194
3
 
14
 
! Отговори
Krisi преди 7 години
Omraza ot balgari kam balgari, nezavisimo kade sa ustanoveni. Kakvo pokazvame s tova? Mantalitet ,kultura , kompleksi i kolko sme vsashnost uiazvimi.
193
10
 
20
 
! Отговори
Тони преди 7 години
Живял съм в чужбина, голяма част от приятелите ми са пръснати по целия свят. Над 50% от тях не са там защото им харесва, а защото нон стоп им се повтаря от останалите в България колко гадно е тук и колко им е хубаво сигурно в Европа. Като човек видял и двете мога само да кажа, че всичко се корени в това, че сме слепи за хубавите неща и много преднамерени. Тези които са от повече от 10 години там, вече нямат ясна представа за стандарта в България и това ги спира да се върнат.
192
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До :) 239Те се изявяват с никове като Занзибар за да докажат нивото на култура подкрепена от стари лаври датиращи още от Първата Световна Война в лицата на техните дядовци, воювали насила за нещо от което са си нямали никакво понятие! Епопея на българското родолюбие по бели ***!!! Вижте нивото на България и преценете сами! :)))) Е, можете и да се поизлъжете за някои работи ако мислите че ще облекчите истинския проблем ама на дали! :)))
191
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко предишно връщане е свързано със загуба на близки хора, тъга по тези, които не са вече отдавна живи.Хората в България са други, чужди, манталитета друг, всичко е друго, непознато.Децата, израсли отдавна, нямат спомени за баби и дядовци и за тях България е само понятие. А за техните деца още повече.Така че да не се лъжем. Единственото, което не се е променило, е силуетът на Витоша, но няма нужда от връщане, затварям очи и той е пред мене, мой. И спомените.
190
3
 
15
 
! Отговори
:) преди 7 години
Ама не мога да забравя как родолюбците , обратно вкъщи мачкаха студенти с колите си на "Орлова мост" , когато протестриха за край на безобразията в страната и по-добър живот , защото им били пречили да отидат на работа и да слугуват за 400 лева , в най-добрите дни на протеста (платен разбира се) имаше 10 000 души от вече близо двумилионен град , същите родолюбци напомнят често за себе си , когато не ги интересува ,че в България се обират пенсионери и се убиват деца за по 2 лева , около гарите.
189
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 232България в момента е изградена изцяло от не схващащи за не схващащи! Сам прецени и реши къде ти е мястото! Схванеш ли - махаш се!!!:))))))
188
4
 
18
 
! Отговори
koko преди 7 години
Не сам от "преуспелите" българи в чужбината, а от тази категория хора които живеят по-скромно. Детето ми е родено извън България, но говори перфектен български и през лятото учи българска граматика, с удоволствие стои цяло лято в България, но през септември е щастливо да се прибере у дома. Не е преструвка, а само факт.
187
0
 
29
 
! Отговори
. преди 7 години
Причини за емиграция:1. Оцеляване. Селата и малките населени места са оставени на произвола и в ръцете на местни почти феодални "господари". Ниски доходи , високи цени ,да се купи жилище е почти невъзможно, слабо образование , слабо здравеопазване , липса на перспективи.2. Чалга. Някои хора ,които знаят възможностите си и какво искат, образовани са или търсят образование в чужбина напускат , защото просто не издържат на мутренско-чалгарската среда. БГ мрази турци , а се тресе под турски ритми
186
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До @ ЗАНЗИБАР 215А защо тези истински "патриоти" избраха да работят извън България? Кой ги прокуди? Българските "родолюбиви" управници/работодатели или българските емигранти извън България? Може би искаш да намекнеш че Англия/САЩ/Канада или Германия ги е откупила насила от България и те са придобили статус на мъченици!? Никой не ги е накарал на сила да напуснат България! Щом са го направили то не е от добро! Дано ти стигне акъла сам да го проумееш колкото и непосилно да ти вижда това уравнение
185
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO210 NE E TAKA.KATO PADNA STENATA OT DDR SE PRELYAHA V SAPADNATA CHAST.TIY OT SAPADNATA SE RASBYAGAHA PO USA,KANADA, AVSTRALIY. V JHIVOTA SE UPLATNYVAT NESHTATA. PRAVOTO NA ISBOR VSEKI MU SE POLAGA. I TUKA PISNELIMO OT LUJHI DA MOJHE DA OTLITA. TAKA PEE VASKO KRUPKATA.
184
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До художника 210Стоим си и все по-рядко посещаваме красивата в действителност България опорочена от "родолюбиви" български хотелиери чиято единствена цел е как да пробутат скъпа порция скара с оръфани кюфтета и кебапчета! Ех да беше жив Пикасо да го нарисува!:))))
183
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да е научил Португалски? Искам да бягам в Бразилия и уча език ама нищо не схващам Некъв съает от емигрантите?
182
2
 
18
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
НЯКОЙ ЗАДАВА ЛИ СИ ВЪПРОСА ЗАЩО ДОРИ БЪЛГАРИ ,КОИТО ИМАТ СОБСТВЕНИ КЪЩИ И ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ ,ПРЕДПОЧИТАТ ДА ЖИВЕЯТ НА КВАРТИРИ И РАБОТЯТ В ГЕРМАНИЯ ИЛИ ДРУГА РАЗВИТА СТРАНА И НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ В БЪЛГАРИЯ ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМАТ ТАМ СОБСТВЕНИ КЪЩИ ?! ТОЕСТ ДОРИ СОБСТВЕНОТО ЖИЛИЩЕ ПОНЯКОГА И ТО ДОРИ ДОСТА ЧЕСТО НЕ ОЗНАЧАВА " У ДОМА " !
181
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E NALi SME V EU.VSEKI DA SI RABOTI I ZIVEE PO EU KAKTO MU OTTRVA.NEVIZDAM PROBLEM
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПопПраво казваш Попе! Рибата замирисва първо от главата! Разчистете я тази църква от "мерзостите на запустението" и учете хората на Христовата Любов! Щом го направите - България ще цъфне отново! Да Бъде!
179
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Demagosi kato im e ok v bg saschto ne se varnat tapa statia posnavam balgari koito si idvat latoto no vse se oplakvat mrasno im e spavat se padat po trotoarite masna im e hranata rastroistvo gi hva6ta osobeno na moreto skapa im bila hranata v brd hranata bila po eftina i tn ta pischete istinite ne bla bla bla
178
6
 
2
 
! Отговори
SS до [#220] @SS преди 7 години
aaa, не съм фашистче... да си имаме уважението.А ти, другарю-антифашистче, вземи научи бългaрската граматика, че нищо не ти се разбира от емигрантските брътвежи... Явно от много и безсмислено слугуване по чуждите държави, си изтървал да се ограмотиш...Ама нищо, то и без това от теб едва ли нещо ще излезе от тук нататък.... по света и у нас... :)

Спонсорирани публикации