Къде е "у дома" за българите в чужбина?

Те с нетърпение идват в България през лятото, но…
10 сеп 2016 07:30, Елка Василева
302
Къде е "у дома" за българите в чужбина?
Снимка: архив, Reuters

За много от българите в чужбина България и ваканцията са почти синоними. Лятото е предпочитан сезон да се приберат "у дома" и те често го очакват с нетърпение, да се видят с роднините и приятелите си, да отидат на нашите плажове, дори понякога, когато живеят на брега на океана, пише БТА.

Децата им обаче рядко наричат България "у дома", дори да им харесва да идват тук, а се оказва, че понякога и за родителите им въпреки носталгията почивката тук не е съвсем като в мечтите им и "вкъщи" вече има различно измерение.

Калина Нончева, която живее в Германия, разказва, че българите около нея, без значение дали са женени за германци, или не, обичат да се прибират в България. Съчетават виждането на близките си с почивка там. Летният сезон е предпочитан за пътуването заради лятната ваканция и топлото време. Тази година нейното семейство не е ходило на море в България, но впечатленията й са, че българските плажове се харесват на чужденците.

Децата й все още се прибират с голямо удоволствие тук. Харесва им да се видят с братовчедите си, да бъдат малко поглезени от бабите и да усещат мириса на летните вечери у нас. Дъщеря й казва, че летните вечери в България имат специален, особен мирис. На децата им харесва, че не се налага да обличат дебели дрехи след скриването на слънцето. Харесва им, че е топло, дори след дъжд. Обичат да ходят боси. Харесват българската луканка и сушеница.

Когато идваме за ваканцията, не виждаме и усещаме недостатъците в България, макар че ги има, споделя Калина. Тя обаче признава, че, макар да им е мъчно за близките им, тяхното "у дома" в момента се оказва на 2000 км от родината, а децата се чувстват само наполовина българи, макар че и двамата им родители са родени в България.

Петя Чакърова е от тези наши сънародници, които, макар да имат на разположение целогодишно плаж на океана, се прибират през лятото в България и обичат нашето Черноморие. Петя заедно със съпруга си и петгодишната Лора живеят във Флорида, САЩ, но все още изпитват носталгия по нашите плажове, където можеш да отскочиш до близкото капанче за шкембе чорба и цаца и да ядеш царевица на пясъка. Понякога им липсват дори дразнещите неща като заяждането на съседа и възпитателните подвиквания на майките след децата.
На Петя й е много мило да се прибира в България. "Кажа ли на детето, че съм купила билети, непрестанно ме пита кога ще дойде моментът да се върнем, да си ходим вкъщи", разказва тя. Най-тъжно й е, когато след края на ваканцията се качат на самолета и наблюдават смаляващите се сгради на София.

29-годишната Мария Кърбанова живее в Лондон от една година и не съжалява за това, че е емигрирала там. Родината обаче й липсва и винаги с радост се прибира, като понякога, като тази година например, се е връщала и през пролетта, и през лятото. Основната причина за това са роднините и приятелите й тук. България не я привлича през лятото заради курортите, а защото има повече време да види близките си, а и се опасява, че след Брекзит ще стане по-трудно да я посещават.

За Ивета Иванова емоциите с всяко идване са доста разнообразни - от крайна еуфория, националистични чувства, желание да предаде на децата си гордостта, че са българи, до възмущение от прояви на простащина и болка от бедността и разрушени къщи в малките села.

"На децата им харесва като цяло в България, но тяхното "вкъщи" не е там. За тях "у дома" си е в Германия", разказва Ивета. Разни неща им правят впечатление. Малкият Никола например не може да разбере как така има кучета и котки, които си нямат дом, а живеят на улицата.

България всъщност не е точно най-добрата почивка за семейството й, защото престоят тук се оказва доста уморителен. Времето е ограничено и не стига за море и за среща с всички, които искаме да видим, казва Ивета, която живее в Германия със съпруга си и двете си момчета на осем- и петгодишна възраст.

В крайна сметка ваканцията в България е по-скоро стресиращо изживяване, едно безкрайно бързане, отколкото почивка. Но макар всеки път да се заричат да отидат другаде през лятото, им домъчнява за дома и още от пролетта започват разговорите: "Абе дали все пак да не си отидем до България...".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още по темата: българи в чужбина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е чудесно място където да си харчиш парите и да прекарваш приятно. За съжаление не става за да ги печелиш тук. Единствения начин да печелиш добре за да има какво да харчиш в България е да работиш в чужбина.Сори за родолюбците ама от тях нищо не зависи. Докато средствата за производство са в ръцете на некадърни бивши комунисти и бивши мутри ще е така.
136
7
 
13
 
! Отговори
ало, ало преди 7 години
Ало, слугинажа от чужбина - от злобните ви коментари става ясно, че и там не сте прокопсали. Мразят ви, плащат ви малко, нямате приятели! Изобщо мизерия отвсякъде!
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 182Празните места се заемат! Това е природен закон! Но виж падарлъка си е чиста селящина която до никъде не ни е довела! Вардим "михале" за самочувствие!
134
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗАНЗИБАП 177Грешиш! България (в тебе-подобно лице) лиже та смуче каквото е останало по "клончето"! А тези които им е писнало да им е пълна устата с "кюспе" (варена кир и топла гной) намират начин да се махнат от идилията на "интелектуалната зависимост"!
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗАНЗИБАР 168Виж ти! Безхаберие като защитен механизъм! Умеем да се залъгваме макар и непохватно! Представете си това - в един момент всички ние българите изключим житейския авто-пилот и почнем да мислим реално без да се крием зад традиционните защитни механизми на ниското ни самочувствие. България ще цъфне!!!
132
7
 
4
 
! Отговори
ЗАНЗИБАР до анонимен преди 7 години
Добре, че сте вие, да гласувате за костовисти, герберисти, ръбари и сакскобурготовци. Чергари, които от години не са идвали в България, но си държат паспортчето и даже ми гласуват. Ближи западния зад*ик, бъди поредната 'славянска' *** у великата им татковина и не бери грижи за тук.
131
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 169Пийнах ги! След 30 минути България ще ми се види като Швейцария! Дано и теб те огрее! :))))))
130
3
 
8
 
! Отговори
Пенчо преди 7 години
Чоекът е човек, когато е на път. Другото е мижи да те лажем.
129
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Занзибарецо, куха лейко, ако не са гласовете на българите в чужбина, ще те управляват *** и турци! Но не се тревожи, това време иде с пълна сила...!
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До българин 165Църквата ни по времето на турското робство е била под владичеството на гръцката епаршия! От там нищо добро не сме видели и няма да видим!!!А сегашното състояние на Българската Църква е нещо подобно на Содом и Гомор! Христос е казал че църквата е най-вече в нас самите - попове и владики (от мъжки пол чифтосани) не ни трябват!
127
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там където ми е къщата ,децата и жената .Работата ми ,колеги и приятели .Там ми е наи добре дали е Япония ,Холандия или Лапландия все тая. Един ден родителите ни ще си идат от тоя свят и това ще е краят на нашата авентура наречена България. Ние сме си номади по рождение живеем там където ни харесва ,ако не яхаме конете и на друго място това ни е житието от пан ти век.
126
2
 
4
 
! Отговори
до 167 преди 7 години
Пийни хапчетата НАЙ-НАКРАЯ
125
10
 
5
 
! Отговори
ЗАНЗИБАР преди 7 години
На никой не му пука за "ония" там, освен собствените им семейства-огризки, които са за*бали тук.Че и имат право да гласуват....
124
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде да направим едно сравнение между едно село в България и едно в Чехия! (две бивши соц. страни) Какво трябва да ми липсва чак пък толкова от България че да чувствам носталгия та чак се тръшкам от нея?? Все още върлуват някакви "Тошови" криво-заучени химери за "родина" , "народ" и Общество! Айде спрете се вече с това "късогледо" родолюбие, с "него" няма да избиете комплексите! Бъдете реални!
123
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един българин е казал: ...другите и гледай ти да си добре. Това казвам на всички у нас и в чужбина.
122
12
 
10
 
! Отговори
българин преди 7 години
Българите не си знаят родословието, защото червените *** изгаряли архивите не само в кметствата, но и на църквите, където се е записвало кой, кога и къде се е раждал и умирал още от времето на цар Борис-покръстителя.
121
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 159Обижда се този който иска да прикрие истината! България не е това което би могла да бъде заради такива обидчиви "родолюбиви" натури които са с щрауско поведение и мислене. Кокото по-бързо си лекувате личностните разтройства толкова по-добре ще е за България!!!
120
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 158Кое по-точно наричаш България? Това което е в момента!? Удачна държава както и хората живеещи в нея!? По-добре неудачник в чужбина отколкото "удачник" в диспансер България! Там всички са удачници но само по разтройствени критерий!
119
2
 
29
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Родината е там, където ми е добре.Казал го е умен римлянин преди 2000 години.
118
3
 
1
 
! Отговори
комунист преди 7 години
До Един българине как бе. спомни си лето господне 1982-83 нали тогава побългарихме турците, а преди това и ***.

Спонсорирани публикации