Къде е "у дома" за българите в чужбина?

Те с нетърпение идват в България през лятото, но…
10 сеп 2016 07:30, Елка Василева
302
Къде е "у дома" за българите в чужбина?
Снимка: архив, Reuters

За много от българите в чужбина България и ваканцията са почти синоними. Лятото е предпочитан сезон да се приберат "у дома" и те често го очакват с нетърпение, да се видят с роднините и приятелите си, да отидат на нашите плажове, дори понякога, когато живеят на брега на океана, пише БТА.

Децата им обаче рядко наричат България "у дома", дори да им харесва да идват тук, а се оказва, че понякога и за родителите им въпреки носталгията почивката тук не е съвсем като в мечтите им и "вкъщи" вече има различно измерение.

Калина Нончева, която живее в Германия, разказва, че българите около нея, без значение дали са женени за германци, или не, обичат да се прибират в България. Съчетават виждането на близките си с почивка там. Летният сезон е предпочитан за пътуването заради лятната ваканция и топлото време. Тази година нейното семейство не е ходило на море в България, но впечатленията й са, че българските плажове се харесват на чужденците.

Децата й все още се прибират с голямо удоволствие тук. Харесва им да се видят с братовчедите си, да бъдат малко поглезени от бабите и да усещат мириса на летните вечери у нас. Дъщеря й казва, че летните вечери в България имат специален, особен мирис. На децата им харесва, че не се налага да обличат дебели дрехи след скриването на слънцето. Харесва им, че е топло, дори след дъжд. Обичат да ходят боси. Харесват българската луканка и сушеница.

Когато идваме за ваканцията, не виждаме и усещаме недостатъците в България, макар че ги има, споделя Калина. Тя обаче признава, че, макар да им е мъчно за близките им, тяхното "у дома" в момента се оказва на 2000 км от родината, а децата се чувстват само наполовина българи, макар че и двамата им родители са родени в България.

Петя Чакърова е от тези наши сънародници, които, макар да имат на разположение целогодишно плаж на океана, се прибират през лятото в България и обичат нашето Черноморие. Петя заедно със съпруга си и петгодишната Лора живеят във Флорида, САЩ, но все още изпитват носталгия по нашите плажове, където можеш да отскочиш до близкото капанче за шкембе чорба и цаца и да ядеш царевица на пясъка. Понякога им липсват дори дразнещите неща като заяждането на съседа и възпитателните подвиквания на майките след децата.
На Петя й е много мило да се прибира в България. "Кажа ли на детето, че съм купила билети, непрестанно ме пита кога ще дойде моментът да се върнем, да си ходим вкъщи", разказва тя. Най-тъжно й е, когато след края на ваканцията се качат на самолета и наблюдават смаляващите се сгради на София.

29-годишната Мария Кърбанова живее в Лондон от една година и не съжалява за това, че е емигрирала там. Родината обаче й липсва и винаги с радост се прибира, като понякога, като тази година например, се е връщала и през пролетта, и през лятото. Основната причина за това са роднините и приятелите й тук. България не я привлича през лятото заради курортите, а защото има повече време да види близките си, а и се опасява, че след Брекзит ще стане по-трудно да я посещават.

За Ивета Иванова емоциите с всяко идване са доста разнообразни - от крайна еуфория, националистични чувства, желание да предаде на децата си гордостта, че са българи, до възмущение от прояви на простащина и болка от бедността и разрушени къщи в малките села.

"На децата им харесва като цяло в България, но тяхното "вкъщи" не е там. За тях "у дома" си е в Германия", разказва Ивета. Разни неща им правят впечатление. Малкият Никола например не може да разбере как така има кучета и котки, които си нямат дом, а живеят на улицата.

България всъщност не е точно най-добрата почивка за семейството й, защото престоят тук се оказва доста уморителен. Времето е ограничено и не стига за море и за среща с всички, които искаме да видим, казва Ивета, която живее в Германия със съпруга си и двете си момчета на осем- и петгодишна възраст.

В крайна сметка ваканцията в България е по-скоро стресиращо изживяване, едно безкрайно бързане, отколкото почивка. Но макар всеки път да се заричат да отидат другаде през лятото, им домъчнява за дома и още от пролетта започват разговорите: "Абе дали все пак да не си отидем до България...".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още по темата: българи в чужбина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
8
 
! Отговори
As преди 7 години
Ne neznam she se mrazim As sam balgarka ne jiveq v BG i nikogo ne mrazq I As ne jiveq v BG ot 26god. Tragnax ot nqmane zashtoto nemojex da gledam kak maika mi i bashta Mi se skasax ot rabota i Pak Nqmaxme nishto Ne sam v BG no sarceto mi e tam
156
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 196България и българите цъфтят и процъфтяват защото в България егоизма е снижен до почти най-малкия минимум на земята! Там всички мислят само за пари но само по-принцип и най-вече около вицове! Едни принципни "пари", едни принципни взаимоотношения плюс огън от любов, щастие и много здраве! Шкембеджийницата на планетата, с малките хлебчета от 2 стотинки, биричката 32ститинки и чорбичката 25 стотинки. :))))))
155
11
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Пак да си припомним, че булгарос означава сбирщина и е съвсем нормално да се самоунищожаваме. Аста ла виста БГ. Жалко за хубавата природа и климат, но днес е 30'С в Блн. Има надежда.
154
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До AsТи не знаеш ли, че всички се мразим? Ако не се мразехме така ли щяхме да сме?
153
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да си дойдат дъщеря ми и зет ми от Германия изметох и измих входа на блока ,смених всички изгорели крушки ,направих уборка на хартийте на тревата ,а после зет ми ме пита ,то всичко е много хубаво ,ама защо не се поздравявате със съседите пред асансьора ,какво да му кажа..,че българите сме си такива,намусени ,крадливи ,мързеливи и завистливи..и особено самодоволни ,ако преметнем съседа с едно левче неплатена такса асансьор,та това е повод за особена възторженост..прекарахме съседа..
152
0
 
1
 
! Отговори
До 192 преди 7 години
Ето за такова отношение говорим...Неграмотни навсякъде, затова недей обобщава. Европа е твърде голяма, за да бъде етнос. Оставям на фактологията да говори, че страшна е тази жлъч...Етническа група, етнос или народност, е обособила се група от хора, членовете на която се идентифицират един с друг въз основа на действително или предполагаемо общо наследство биологичен произход, история, раса, родствени връзки, религия, език, култура, територия, националност или външен вид.
151
2
 
6
 
! Отговори
As преди 7 години
Kakvo vi stava be,xora Nqmam dumi prosto Kato cheta komentarite vi Po dolu Vse Pak sme Edin narod i sme Balgari kadeto i da sme Po sveta
150
2
 
7
 
! Отговори
Ванко преди 7 години
И понякога чета злобните коментари на римейнърите в БГ и си мисля, че българина по природа не е великодушен. Сега ще седна да похапна. Ауфвидерзен.
149
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егоизмът на емигрантите е безкраен , уважаеми сънародници. Те са избягали защото мислят само за себе си. Какво им се чудите?
148
2
 
2
 
! Отговори
Mimi преди 7 години
Kakvo stana, s Mitko
147
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗАНЗИБАР 191Резилът "Дойран" - ясно!!! На това "воюване" ли му викаш?! Но в твоя случай вдигнатата "ти" опашка не е въз основа на адекватно самочувствие а по-скоро желание да ти метнат кокала в коя и да е посока само и само да търчиш като обезумял и след това да го донесеш на марионетчика за парче сланина. Реализация наистина - къде повече, къде по-малко! :)))))
146
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понякога ме хваща носталгия и отивам в БГ, което много добре ми помага и се връщам високо мотивиран обратно да бачкам по 6 дни в седиицата, само и само да не съм в мутристан.
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Обективно 191Кои етноси имаш в предвид? Ние не се имаме за етнос а за европейци - това е нашия етнос! Много от българчетата родени в чужбина говорят в къщи на български и знаят езика макар и не чак толкова добре както езика на държавата в която са родени. От личните ми наблюдения мога категорично да кажа че още по-голяма част от българите в България са изключително неграмотни (стари и млади) спрямо родния си български език!!! Срам ме е от такива като тях - българи (срам и резил) и роми!
144
5
 
7
 
! Отговори
ЗАНЗИБАР преди 7 години
До АнонименДвама прадядовци са воювали в ПСВ, били са се и при Дойран. Вероятно твоите не са, защото са станали еничари доста преди това. Хармонията ми е идеална. Което не означава, че просто ще подминавам писанията на разни 30-50 годишни ***, които си намират повод да се правят на родолюбци и да си мият съвестта като се9рат по форумите. Самочувствие имам достатъчно за човек, който е успял да се реализира тук, а не с подвита опашка да е отишъл да ближе трансгранични зад9ници. По-ясно ли е?
143
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 189Главният редактор е виновен за всичките неволи на България и нейните обитатели! Всички са виновни но не и ние самите- перфектните "елфи" на Балканите! :))))))))
142
0
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 7 години
Защо много други етноси държат на езика си и децата им макар и второ трето поколение експатриати, имигранти или както и да се нарекат, говорят свободно езика на дедите си? Факт. Бедността не е най-страшното нещо. По-страшна е лошотията и оплюването на един или друг избор и начин на живот, и все 'да си го мерим и сравняваме'.
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗАНЗИБАР 186Баш да са воювали е доста силно казано!!! По-скоро са се навели но е повече от ясно че такова нещо не се признава особено в нета! Така, това което те прави уязвим е реакцията ти от по-предишните постове! Те говорят много за твоето финансово състояние, душевна хармония и интелектуално развитие! Не умееш да прикриваш ниското си самочувствие и реакциите! Окаян индивид реагира точно по твоя тертип!
140
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За децата ни работещи в чужбина България все повече престава да бъде родина.Системата на страната в която живеят все повече ги всмуква и идва момент в които и много да искат да се върнат няма как да стане. Деца ми са интегрирани на пълно в страната която живеят.Внуците не желаят и да карат ваканцията тук колкото и да ги молим и увещаваме.За първи път внучката отказа да идва в България.Нейната среда,приятели е там.Там е нейния живот и бъдеще.Същото важи и за брат и братовчедите.Жена ми се разплак
139
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ало, алоТо щото вие в България сте като "огън от любов" както пее Васил Найденов! От прекалено много любов всеки втори българин иска да не е в България - най-красивия "пожар"! Бягат българите от "огромните" заплати и коректните отношения между работодател-работник - вулкан от любов е там!! Пламти любов между роднините, взаимопомощ и разбирателство! Чак слънцето залезе от завист!!!
138
15
 
9
 
! Отговори
ЗАНЗИБАР преди 7 години
Мочко, аз съм в Родината ми, при Семейството ми, живея на собствена земя и имот, всичките ми Приятели са тук с мен, тук Работя и се Изхранвам. Това е земята, за която моите прадядовци са воювали и са дали живота си. Ти, който си решил да вадиш с 5 лв. повече навън, да теглиш една майна и поединично да се спасяваш, нямаш право дори да говориш по тези теми. Има много по-важни неща от парите, Смехурко, като сега можеш да продължиш да бъдеш поредната имигрантска сянка. Сега по-ясно ли е?!

Спонсорирани публикации