Къде е "у дома" за българите в чужбина?

Те с нетърпение идват в България през лятото, но…
10 сеп 2016 07:30, Елка Василева
302
Къде е "у дома" за българите в чужбина?
Снимка: архив, Reuters

За много от българите в чужбина България и ваканцията са почти синоними. Лятото е предпочитан сезон да се приберат "у дома" и те често го очакват с нетърпение, да се видят с роднините и приятелите си, да отидат на нашите плажове, дори понякога, когато живеят на брега на океана, пише БТА.

Децата им обаче рядко наричат България "у дома", дори да им харесва да идват тук, а се оказва, че понякога и за родителите им въпреки носталгията почивката тук не е съвсем като в мечтите им и "вкъщи" вече има различно измерение.

Калина Нончева, която живее в Германия, разказва, че българите около нея, без значение дали са женени за германци, или не, обичат да се прибират в България. Съчетават виждането на близките си с почивка там. Летният сезон е предпочитан за пътуването заради лятната ваканция и топлото време. Тази година нейното семейство не е ходило на море в България, но впечатленията й са, че българските плажове се харесват на чужденците.

Децата й все още се прибират с голямо удоволствие тук. Харесва им да се видят с братовчедите си, да бъдат малко поглезени от бабите и да усещат мириса на летните вечери у нас. Дъщеря й казва, че летните вечери в България имат специален, особен мирис. На децата им харесва, че не се налага да обличат дебели дрехи след скриването на слънцето. Харесва им, че е топло, дори след дъжд. Обичат да ходят боси. Харесват българската луканка и сушеница.

Когато идваме за ваканцията, не виждаме и усещаме недостатъците в България, макар че ги има, споделя Калина. Тя обаче признава, че, макар да им е мъчно за близките им, тяхното "у дома" в момента се оказва на 2000 км от родината, а децата се чувстват само наполовина българи, макар че и двамата им родители са родени в България.

Петя Чакърова е от тези наши сънародници, които, макар да имат на разположение целогодишно плаж на океана, се прибират през лятото в България и обичат нашето Черноморие. Петя заедно със съпруга си и петгодишната Лора живеят във Флорида, САЩ, но все още изпитват носталгия по нашите плажове, където можеш да отскочиш до близкото капанче за шкембе чорба и цаца и да ядеш царевица на пясъка. Понякога им липсват дори дразнещите неща като заяждането на съседа и възпитателните подвиквания на майките след децата.
На Петя й е много мило да се прибира в България. "Кажа ли на детето, че съм купила билети, непрестанно ме пита кога ще дойде моментът да се върнем, да си ходим вкъщи", разказва тя. Най-тъжно й е, когато след края на ваканцията се качат на самолета и наблюдават смаляващите се сгради на София.

29-годишната Мария Кърбанова живее в Лондон от една година и не съжалява за това, че е емигрирала там. Родината обаче й липсва и винаги с радост се прибира, като понякога, като тази година например, се е връщала и през пролетта, и през лятото. Основната причина за това са роднините и приятелите й тук. България не я привлича през лятото заради курортите, а защото има повече време да види близките си, а и се опасява, че след Брекзит ще стане по-трудно да я посещават.

За Ивета Иванова емоциите с всяко идване са доста разнообразни - от крайна еуфория, националистични чувства, желание да предаде на децата си гордостта, че са българи, до възмущение от прояви на простащина и болка от бедността и разрушени къщи в малките села.

"На децата им харесва като цяло в България, но тяхното "вкъщи" не е там. За тях "у дома" си е в Германия", разказва Ивета. Разни неща им правят впечатление. Малкият Никола например не може да разбере как така има кучета и котки, които си нямат дом, а живеят на улицата.

България всъщност не е точно най-добрата почивка за семейството й, защото престоят тук се оказва доста уморителен. Времето е ограничено и не стига за море и за среща с всички, които искаме да видим, казва Ивета, която живее в Германия със съпруга си и двете си момчета на осем- и петгодишна възраст.

В крайна сметка ваканцията в България е по-скоро стресиращо изживяване, едно безкрайно бързане, отколкото почивка. Но макар всеки път да се заричат да отидат другаде през лятото, им домъчнява за дома и още от пролетта започват разговорите: "Абе дали все пак да не си отидем до България...".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още по темата: българи в чужбина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
4
 
17
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
У ДОМА Е ТАМ КЪДЕТО СЕ ЧУВСТВАШ НАЙ-ДОБРЕ И НАЙ-СИГУРНО СИГУРНО ! ДНЕС УДОМА МОЖЕ ДА Е БЪЛГАРИЯ ,СЛЕД ДРУГА ГОДИНА ПОЛОЖЕНИЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ И У ДОМА ДА СЕ ПРЕМЕСТИ В ГЕРМАНИЯ КАКТО СТАНА С МЕНЕ И СЕМЕЙСТВОТО МИ ! ТАКА ,ЧЕ " У ДОМА " НЕ Е КОНСТАНТНА ВЕЛИЧИНА ! НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ,ЧЕ "У ДОМА" НЕПРЕМЕННО Е ТАМ КЪДЕТО СИ СЕ РОДИЛ И КЪДЕТО ИМАШ РОДНИНИ !
176
2
 
14
 
! Отговори
Поп преди 7 години
Който е доживял до 60 да е доволен защото тази година много 50 годишни умряха. Искам да кажа, че сме много неблагодарен народ, без вяра и без морални ценности.
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Кирил СофийскиЦъфтите от родолюбие! Критерии на проскубани котараци, вечно гладни но с териториални претенции! Добре го давате! :))))
174
2
 
3
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Този въпрос звучи като " Къде е у дома за афро американците "?
173
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България може да се оправи ,ама не искате ами предпочитате са се карате и мразите.
172
8
 
6
 
! Отговори
Един от многото преди 7 години
Като станете на 60 и останете на социална пенсия и няма пари за лечение ,бързо,бързо ще се върнете като мен в България.
171
3
 
5
 
! Отговори
@ SS преди 7 години
Малко нещастно , квартално фашистче ... не знаеш ли , хитлеристи ли ти липсват , нали те убиха Борис и вкараха България в големи филми , те ни вкараха и в ръцете на комунистите , живота ти трябва да е много безсмислен , доколко е успял един човек зависи от това как се чувства , ако един човек в чужбина се чувства добре и работи и има приятели и може да пътува и има висок стандарт на живот , той е щастлив и не се съобразява с плиткоумните ти чалгарски критерии за "успех".
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗАНЗИБАР Виждаш ли колко си уязвим! :)))))
169
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре тарамбука но на свобода, отколкото в Посткумунистан.
168
9
 
12
 
! Отговори
SS преди 7 години
каквото и да говорят 'успелите' BG емигранти в чужбина, за каквото и "интегриране" и стандарти да раздуват - в чуждата държава те се чужденци, т.е. чужди (така ги и наричат в Германия - Fremde). И са под непрекъснатия стрес да не получат вдругиден заповед за 24 часа да се ометат, което като нищо може и да се случи един прекрасен ден, ако десните в Deutschland се докопат до властта... :) Прочетете и запомнете!
167
13
 
7
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Българите се Българи в България ! Зад граница са тарамбуки с Български произход!
166
4
 
14
 
! Отговори
@ ЗАНЗИБАР преди 7 години
Мислил си някога колко безработни "патриоти" издържа един човек работещ в Германия/Англия , наясно ли си че той плаща живота и данъжите на поне трима души вкъщи . тоест три елементарни същества биха били нужни за да се запълни тази дупка. А откъде знаеш как се чувстват тия хора , ти да си отворил училище в чужбина ? Защото в чужбина се отварят училища , а в България се затварят , да си мислил някога за ползите от обучение/образование/работа в една по напреднала държава и донасянето им обратно???
165
7
 
23
 
! Отговори
Гуфи преди 7 години
Вижте,и аз живея в Германия.Говорил съм си с много приятели. Ако имаше заплати от около 1000лв, не само за подбрани професии, при определен стаж и непременно в София,всички са ми споделяли,че биха се върнали веднага.Такива които само плюят Родината, не съм срещал много,но ги има.А това, че децата им говорели развален български...ами радвайте се,че такива родители,с толкова слаба морална система не живят в България. И преди съм казвал.Покрай миграцията всъщност се покачи качеството на населението
164
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO 202' V TURZIYA SA MNOGO PO MESHANI I OT BULGARIYA. TAKA NAPRIMER PRESIDENTA IM E S POTEKLO GRUSIYA
163
4
 
3
 
! Отговори
ЗАНЗИБАР до 191 преди 7 години
са готови да се отрекат не от страната си, а даже и от майка си сигурно! Има две опции, или си някой безработен чалгар-комплексар от някое пробито село, дето вместо да бачка, мачка клавиатурата в колибата, дето живее, или наистина си трансграничен червей. И в двата случая, жалка история, така че този път и не местя.
162
13
 
6
 
! Отговори
художника преди 7 години
Като чета коментарите тук, разбирам колко ниско ни е самочувствието. Май за туй сме на това дередже. На наперените ЕМИГРАНТИ ще им дам пример:Американците превърнаха един ДИВ континент в една световна супер сила. Почнаха от НИЩОТО и не съм чул или чел някой да се е оплакал, а напротив.Така че готованците емигранти, вие живеете на чужд гръб. Ползвате чуждите блага, като свои и на всичко отгоре ми се хвалите с това. Е, стойте си там тогава. Нямаме нужда от ВАС!!!
161
5
 
22
 
! Отговори
. преди 7 години
Вкъщи е там където хората те ценят и обичат , това понякога е и чужбина , първо се раждаме хора , а след това сме българи , немци , испанци и т.н. , а един човек иска и заслужава да живее достойно , да снабдява семейството си със средства нужни за просперитета и благосъстоянието му , ако България на мутрите и ДС агентите не му ги дава , то не виждам нищо лошо един човек да потърси щастие другаде. Планелни въшки ..вие ще казвате на хората къде да живеят и как !
160
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
OVCHAR SUM V ISPANIY, OVZETE SA KATO NASHTE, A MA PARITE NE. KATO STANE I EVROTO V BG, OSTAVAM. DO TOGAVA SHTE OTLITAM DO ISPANIY I PAK DO BG.
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до анонимен 202Тази пропаганда не тук моля! Има генетични изследвания и те показват съвсем друго. Това което твърдиш са си твои измишльотини.
158
3
 
11
 
! Отговори
@ ЗАНЗИБАР преди 7 години
Обичам войнствения псевдонационализъм на комунистическите синковци дето "работят и се издържат" на уредени местенца от чичо , дядо и т.н. , и какво си мислиш бе *** , че понеже са те уредили на работа някъде , тинята около теб ще изглежда по-малко сива или че понеже си останал в БГ дядовците на другите не са се борили за България ? Питал ли си се някога защо една жена на 60 години е излязла да мие тоалетни/*** , за 5 лева отгоре ли си фантазираш че става дума ? Не , за оцеляване !

Спонсорирани публикации