ОмбудсМая скептична за Съвет по осиновяванията

Мая Манолова дискутира промените в Семейния кодекс
12 сеп 2016 20:25,
11
ОмбудсМая скептична за Съвет по осиновяванията

Убеден привърженик съм на необходимостта от промени в Семейния кодекс. Като омбудсман, който защитава правата на българските граждани, нееднократно съм повдигала основните теми - предмет на обсъждания проект - като споделеното родителство, необходимост от ускоряване и облекчаване на процедурите по осиновяване и други. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на организираната от нея дискусия "Гарантират ли се правата на децата с промените в Семейния кодекс", съобщиха от пресцентъра на институцията.

Омбудсманът е отбелязала, че проблемите при промените в осиновяването са най-сериозни и радикални.

Статистиката показва, че въпреки голямото желание за осиновяване децата, вписани в регистъра, са над 2400, а кандидат-осиновителите са 1500, докато броят на международните осиновявания продължава да расте, е казала Манолова. Тя е предложила да бъде обсъдена възможността за отпадане на критерия "произход", по примера на направеното в Румъния.

Манолова е била скептична към създаването на единен централизиран орган, т. нар. Национален съвет по осиновяванията.

До края на утрешния ден, когато изтича 14-дневният срок за обществено обсъждане на предложените изменения в Семейния кодекс, омбудсманът ще изпрати обобщение на мненията и различните гледни точки, които са били чути по време на дискусията, както и своето становище до Министерството на труда и социалната политика и Министерството на правосъдието, които са автори на проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено е една посредствена юристка да е скептична!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този закон дискрилинира б атята и сестрите .Разделя гиДецата нямат право за потърсят осиновеното си братче и сестриче. А може и да се оженят утре за него.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви права защитава този остарял законДискриминира децатаДели ги на законти и незаконниРазрешава да ти сменят името, рожденната дата, месторажданетоПрави от осиновяването цяла конспирацияЕгати удобството за трафика на хора
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как нема да е скептична! Като се знае колко е корумпирана тя самата какво ли си мисли за корупцията на цяла комисия по осиновяванията?
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Седни си на Д то Майче,Барека е в Брюксел,няма кой да ти се връзва вече!
3
4
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 7 години
За пет пари не е свършила работа но на 100% заприлича на "Барби" кукла!!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кое общество "обсъжда" тези 14 дниФилософията на този семеен закон не се променила от средновековието
1
3
 
5
 
! Отговори
предавам ви преди 7 години
"ОмбудсМая" приказва МНОГО в последно време, ама да приказва повече!Че иначе хората ще се усетят, че НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ от нея, освен да вдига шум и да ги лъже че нещо ще се промени!Системата не може да работи срещу себе си! А тя е създадена само за да контролира гоите... чрез самите тях!