При вот сега: ГЕРБ е №1 с 25%, №2 за БСП, РБ...

Малко над 50% от избирателите ще гласуват за президент
185
При вот сега: ГЕРБ е №1 с 25%, №2 за БСП, РБ...
Снимка: Reuters, архив

Месец преди старта на президентската кампания ГЕРБ е първа политическа сила като за управляващите биха гласували 25.4% от българите. Това показват данните от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено през септември.

БСП е втора политическа сила с електорален дял от 15.3%. Реформаторите са трети, като обединението има подкрепата на 6% от избирателите.

Още по темата

ДПС и ПФ са изравнени позиции, с по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота на тези, които имат право на глас.

С тези електорални резултати всички споменати по-горе политически формации могат да попаднат в следващ парламент, ако изборите се провеждаха в началото на септември, коментират социолозите.

Предстоящите президентски избори са много важни за страната според 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ПФ.

Едва 38% от българите обаче са на мнение, че президентските избори са много важни лично за тях.

Според социолозите това предполага ниска избирателна активност на вота на 6 ноември.

Малко повече от половината от имащите право на глас българи заявяват твърдо намерение да отидат до урните.

Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е по-нисък с около 10 пункта.

Тепърва ще става ясно какъв може да е ефектът и от вот две в едно - президентски избори и референдум. Очаква се сериозна кампания не само за президентските избори, но и за референдума.

Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко – в столицата.

Готовността за гласуване нараства сред по-възрастните респонденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И "по-равно" няма! Има по-справедливо, по-социално, по-разумно....Всекиму според изработеното и според закона!Твоята "лява" партия какво направи, че с 400лв да получаваш адекватно здравеопазване?
69
1
 
1
 
! Отговори
x,y,z преди 7 години
ДО 84 Защо да се вдигне безработицата с 50-60 %,в нормалните държави ако работодателя укрива осигуровки отива на едно място-ЗАТВОРА, това е най-големият бич на нашето НЕдемократично общество и понеже това няма да стане скоро ,въпреки че има закон от 2 г. и само 7 работодателя са дадени на съд ,емиграцията ще продължава ,но революцията ще я направят ромеите и ще си издействат повече права,*** е умиращ вид и до няколко години икономиката и осигурителната система ще колабират защото няма КАДРИ!!!
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да гласуваме за леви партии и леви политики. Да вземем парите на богатите измамници и да ги дадем на народа, да национализираме важните отрасли на икономиката, от които зависи благосъстоянието на българския народ, да прекратим всички неизгодни концесии. Ако искаме да я има България, това трябва да стане.
67
8
 
1
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Прехода ще приключи когато резултатите са - РБ-20% ГЕРБ-15% нова БСП 10% ! И започва вазхода за БГ !
66
1
 
5
 
! Отговори
Ляв Избирател преди 7 години
До АнонименНамям предви поравно , а по-равно. Комунизма е утопия. Просто искам милионера който ми плаща 400 лв заплата, поне да отдели за осигуровки и извънреден труд още някой лев, та като отида на болница да ме одръстят по-малко, ако въобще мога да си позволя това.
65
4
 
3
 
! Отговори
Дженеръл Радев преди 7 години
Много пт вас се питат как така съм руски привърженик, пък съм специализирал в щатите? Много просто, отидох да проуча врага отвътре като двоен агент. Снесох всичко на братята руси, така че противоречие няма.
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ляв Избирател"по равно" е най-неестественото нещо, което го има само при комунизма, но него пък го няма!
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Момета, вече не минава номера с "няма за кой да гласувам затова ще гласувам за ГЕРБ" и "да гласувам за по-малкото зло". Толкова сте изтъркани, колкото и лафовете на Тиквата. Оттук нататък Боко тръгва по пътя на НДСВ."И какво предлагаш?
62
3
 
1
 
! Отговори
Ляв Избирател преди 7 години
До АнонименИ за какво ми е социална партия , като не може да защити правата на най-слабите слоеве? Не ме интересува как ще го направят, аз искам справедливост, а тя не води до нещата които ти казваш. Води до по-равно и честно разпределение на благата.
61
4
 
11
 
! Отговори
extremist преди 7 години
ПРИ ВОТ СЕГА ГЕРБ ЩЕ ЗАГУБИ...ПРИ ИСТИНСКИ ВОТ СЕГА ЩЕ ИМА 240 ЛИНЧУВАНИ
60
3
 
4
 
! Отговори
за БСП преди 7 години
"1.БСП се почиства от олигарсите и те отиват в ГЕРБ което автоматично ги направи изменкяри и ги злепостави пред политбюро"Как се почиства? Като прави Пеевски шеф на ДАНС?"2.БСП обявава открито че е лява и че щ затива леви идеи"Аз мисля, че всеки нормален човек трябва да оценява по действията, а не по думите. 10% плосък данък ляв ли е?"3.Станишев не е водещ фактор в БСП"Напротив! "4.Появи се нов кандидат Радев"Ти и за нов при-мат ли би гласувал? Аз - не!
59
2
 
7
 
! Отговори
Ляв Избирател преди 7 години
За БСП ще гласувам когато във платформата си запишат следните неща черно на бяло:В рамките на половин мандат1. Ще премахмен всякаква екплоатация върху бедните работещи - работодатели не плащащи осигуровки и извънреден труд в затвора2. Ще премахнем всички доплащания вземани под всякаква форма във болниците(частни и държавни) от пациенти лекуващи се като здравно осигурени3. Ще премахнем ромската престъпност , основен бич по селата4. Ще осъдим корумпиранитеБез тези неща аз съм пас!
58
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като няма за кой, хората за ГЕРБ гласуват. Знаят ги какво представляват, но просто няма по-добро. Реформаторите, ако са 5 човека, са на 5 мнения, ако са 10 човека- 10 мнения. Това не е партия и няма да стане. Как да им доверят хората управлението? А вижте ДПС, колко са ниски като процент, а на изборите- двоен процент
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пожелавам на всеки герберастбежанец да го обича
56
2
 
12
 
! Отговори
ViP преди 7 години
Български рекорди в Книгата на Гинес :-Мутрите-почтени бизнесмени!-Родолюбците-московски мекерета!-Патриотите-национални предатели!-Журналистите-лъжци и манипулатори!-Медиите-дезинформатори!-Царят-Премиер!-Всички партии еднакви-клонинги на БКП!-Борците против капитализма-фабриканти и милионери!-Българите в чужбина-в България чуждопоклоници!-Цената на петрола падна двойно-цената на бензина си вдига!-Путин като пръ дне-Борисов се нас ира
55
1
 
2
 
! Отговори
за БСП преди 7 години
До Ляв ИзбирателТези неща и аз ги знам, дори мога да добавя още много. Но сега искам нещо положително, хайде, макар и мъничко! ТЪРСИ СЕ !
54
3
 
8
 
! Отговори
друг Ляв избирател преди 7 години
Няколко причини да се вслушам в казаното от БСП1.БСП се почиства от олигарсите и те отиват в ГЕРБ което автоматично ги направи изменкяри и ги злепостави пред политбюро 2.БСП обявава открито че е лява и че щ затива леви идеи3.Станишев не е водещ фактор в БСП 4.Появи се нов кандидат Радев
53
2
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 7 години
Аз не съм казал че е моя :) герберасТ..Инъче си остроумен..
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влиза клиент в зоомагазин да си купи папагал.Застава пред папагалите а те:-Борисов е велик!-Борисов е велик! всички в един глас.Приближава се продавачът, а клиента го пита: -Абе ти и на нещо друго не можа ли да ги научиш?-Не съм ги учил на нищо просто по цял ден гледат телевизия!
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ViPНе предлагай нещо, което нямаш.