При вот сега: ГЕРБ е №1 с 25%, №2 за БСП, РБ...

Малко над 50% от избирателите ще гласуват за президент
185
При вот сега: ГЕРБ е №1 с 25%, №2 за БСП, РБ...
Снимка: Reuters, архив

Месец преди старта на президентската кампания ГЕРБ е първа политическа сила като за управляващите биха гласували 25.4% от българите. Това показват данните от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено през септември.

БСП е втора политическа сила с електорален дял от 15.3%. Реформаторите са трети, като обединението има подкрепата на 6% от избирателите.

Още по темата

ДПС и ПФ са изравнени позиции, с по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота на тези, които имат право на глас.

С тези електорални резултати всички споменати по-горе политически формации могат да попаднат в следващ парламент, ако изборите се провеждаха в началото на септември, коментират социолозите.

Предстоящите президентски избори са много важни за страната според 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ПФ.

Едва 38% от българите обаче са на мнение, че президентските избори са много важни лично за тях.

Според социолозите това предполага ниска избирателна активност на вота на 6 ноември.

Малко повече от половината от имащите право на глас българи заявяват твърдо намерение да отидат до урните.

Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е по-нисък с около 10 пункта.

Тепърва ще става ясно какъв може да е ефектът и от вот две в едно - президентски избори и референдум. Очаква се сериозна кампания не само за президентските избори, но и за референдума.

Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко – в столицата.

Готовността за гласуване нараства сред по-възрастните респонденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една новина от Шуменския съд за срещи на премиера Борисов с гангстера Сретан Йосич и босове от СИК, които обсъждали как да го назначат в МВР, беше премълчана от българските медии. Подсъдим по делото Килърите, който е бил шофьор и охрана на гангстера Милчо Бонев-Бай Миле, казва още пред съда, че Борисов по онова време отговарял за канал за наркотици, че като шеф на фирма Ипон издал разрешителните на охраната на бай Миле и др.
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Посланик Джон БайърлиВ дипломатически доклад с най-висок гриф на секретност (SECRET//NOFORN), писан през 2006 година и изтекъл в Wikileaks, бившият американски посланик в България Джон Байърли пише за Бойко Борисов, че обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Посланикът уточнява, че информация от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Абревиатурата SIMO е разшифрована година по-късно от берлинския ежедневник Tageszeitung като кодово наименование на ЦРУ. Байърли пише о
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "десен избирател съм"И какво те кара да си мислиш, че Радев не е марионетка? Мога да ти анализирам думите и действията му детайлно. Гледах и слушах внимателно всичките му прояви, за да си оформя мнение. Неее, определено си ***.
47
3
 
6
 
! Отговори
Ляв Избирател преди 7 години
Ето няколко причини да се отрдръпна от БСП:1. Модата престъпници с по няколко дела да са на свобода беше въведена по времето на тройната коалиция и продължава и досега2. Кражбите на държавни средства под всякаква форма ставаха открито, помним как Станишев търчеше от чужбина да замазва3. Здравеопазването не помръдна и грам - нямаш ли пари умираш си 4. Когато някой се издъни не си признава, не подава оставки , а и никой не му ги искаВсе неща недопустими за лява партия "работеща" за народа.
46
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари червени чукундури, гласувайте за който искате! Партията -майка богат избор ви даде. Кеф ти за генерал-продажник, кеф ти за Ореха дето съсипа България, кеф ти за митьо пищова.......Избор имате.
45
0
 
3
 
! Отговори
1212 преди 7 години
Абе, Вие в час ли сте?
44
0
 
8
 
! Отговори
Халипи преди 7 години
Много уважавам Цветан Цветанов и Moдepaтopa на този сайт!!!!!!!!!!!!!!!!!!
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социологическата сметка е следната: българите почти няма да гласуват. Кюнците до един под строй - за герб. Допуска се малка статистическа грешка - колкото РБ и ПФ да се отбележат и това е.
42
15
 
2
 
! Отговори
Побъркан преди 7 години
С Герб и Цеци Цветанов напред към победа!
41
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
напротивдесен избирател съми ще гласувам за генерал РадевНе съм толкова *** да гласувам за марионетката на ГЕРБкоято ще заселва България с маймунноподобни навлеци
40
3
 
7
 
! Отговори
naco преди 7 години
КАК става така,че БСП все повече се РОИ,а ПРОЦЕНТИТЕ и все НАГОРЕ,хора като МАТЕМАТИКА,ПРОФЕСОР Константинов ли правят тези ЧУДЕСА Вижда се също така,че ДРУГАРЯТ Борисов все повече излиза от НЕЛЕГАЛНОСТ,но и неговият ПРОЦЕНТ все НАГОРЕ Що за ДЪРЖАВА сме,що за НАРОД сме, БЪЛГАРИИИИИИИИИИИИИИИ.........
39
6
 
6
 
! Отговори
Ляв избирател преди 7 години
Ляв избирател съм по убеждение, но от 2009-та насам за БСП не съм гласувал. Щях да гласувам за Радев ако не беше отишъл при Нинова и БСП. Ако стигне балотаж, ще гласувам за опонента му, без значение кой е той. ГЕРБ пробиха именно заради изпълненията на БСП в тройната коалиция и ще си отидат само когато и БСП се затрие.
38
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Президент се гласува за личностНикой не знае какъв *** ще предложат ГЕРБно вече е победилтипично по гербераски маллоумници
37
4
 
5
 
! Отговори
Николов преди 7 години
Така ли за 18 г. откакто мога да гласувам,веднъж не попаднах в полето на едни статистици и аз.На колко от вас са им взимали мнението.Чисто статистически да се преброим.Тези които са ги потърсили + тези които не са -
36
12
 
3
 
! Отговори
Ало-о-о преди 7 години
Някай да е очаквол друго ? Бойко " тиквата" ще ви смаже отново , защото работи денонощно за България.Кога спи тоя човек ? Работохолик.Любимеца на Истинските българи.
35
4
 
12
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До 45Как може потомствения комуноид Бойко *** да "мачка" комунистите бе, другарю професор?!
34
3
 
7
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Не става въпрос за 25% от българите, а 25% от гласуващите биха гласували за ГЕРРПРП. Има разлика не подвеждайте.
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 46"Десен избирател съм."Не, ти си обикновен ляв ***.
32
7
 
4
 
! Отговори
за БСП преди 7 години
"Искам да гласувам за БСП, ама нещо не мога да се сетя какво свършиха за България и българите, кат толкоз пъти бяха на власт. Припомнете ми!"Хайде, другари, бъдете позитивни, като пишете минуси не ми помагате много. Напишете добрините, извършени от БСП! Подсетете ме! Трябва да има причина за да гласувам за тях.
31
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Десен избирател съм.Ще гласувам за генерал Радев!Долу ГЕРБ от власт.Съсипват държавата с крадене на евросредства, съсипване на икономиката,пълнене на криминални бежанци, убиват българите по селата,държат на свобода криминални роми-убийциДолу тези *** и продажници