Тревожно: 350 000 българи зависими от алкохола

Създават се модели – за да ти е хубаво, трябва да си с чаша в ръка
10 окт 2016 09:37,
26
Тревожно: 350 000 българи зависими от алкохола
Снимка: Reuters, архив

Млада французойка се превърна в широко обсъждана тема в социалните мрежи. В Instagram бяха публикувани над 140 нейни снимки, като на всяка от тях тя държи бутилка или чаша с алкохол. Снимките са част от кампания срещу алкохолната зависимост.

Психиатърът д-р Александър Канчелов и рекламният експерт Камен Кирилов гостуваха в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, за да представят своята гледна точка по темата.

"В България и Европа 3,5-5% от възрастното население са хора с алкохолна зависимост, които се нуждаят от специализирана помощ. У нас това са около 350 000 души. Крайният резултат на тази кампания е скрит зад други намерения, които авторите предлагат на света. Употребата на алкохол не значи алкохолизъм", обясни експертът по зависимостите пред Bulgaria ON AIR.

Александър Канчелов добави, че визуалните послания и това, което се възприема, невинаги са едно и също нещо. 

"Хероинът пристрастява за 2-3 седмици, при алкохола са необходими няколко години. Когато човек не може да спре алкохола, това е сигнал за алкохолна болест и трябва да потърси специализирана помощ", каза още д-р Канчелов и подчерта, че употребата на алкохол от ранна възраст е заплаха за здравето на нацията.

Рекламният експерт Камен Кирилов посочи, че по билбордовете няма изображения на такива продукти, а телевизиите ги рекламират едва след 22:00 часа.

"Експонира се поведенчески модел, че като си отишъл някъде, за да ти е добре, трябва да имаш нещо в ръката. Социалните медии налагат поведенчески модели", коментира гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Той уточни, че рекламите са дотолкова опасни, че влияят върху поведението на човек. "Там е скритата опасност - когато ти насаждат поведенчески модел навсякъде с чаша", каза Камен Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
;) преди 7 години
Както всяко нещо,така и пиенето не е за всеки. Нищо лошо няма в приятното пиене,без прекаляване. Никой експерт не е способен да ми промени желанието всяка вечер да пия 1-2 чаши червено вино.Че дори и 3 да станат,не е фатално. Така се чувствам добре. Естествено важно е човек да си намери мярката,за да няма последствия на следващия ден. Мисля че всеки е против грозното пиене. Апък заклетите трезвеници винаги са ми изглеждали странни и то не поради тази си черта. Явно има нещо нездраво в тях(Фьодр)
23
0
 
3
 
! Отговори
666 преди 7 години
До До 15до Анонимен 22Брака на родителите ти е провален, защото не са се обичали. Защо алкохола не провали брака на моите родители, въпреки че пият ?????????
22
0
 
1
 
! Отговори
valenty преди 7 години
Мисля, че са много повече.
21
3
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
По добре нито да пият нито да се дрогират!
20
3
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Алкохола провали брака на родителите ми,парите се изпиваха,кавгите не спираха....така че мене ако питаш нито едното не е добре.
19
0
 
7
 
! Отговори
Фърцов преди 7 години
Изпусната е една нула...
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОЛЯМОТО ГЕРОЙСТВО ПЪК ДА СА НАПИЕШ,А ПОСЛЕДСТВИЯТА СЛЕД ГОДИНИ......АЗ НЕ СЕ СЕЩАМ ЗА ЧОВЕК ДЕТО Е ПИЕЛ ЕЖЕДНЕВНО И ПО МНОГО ДА НЕ СЕ РАЗБОЛЯЛ И ДА НЕ СЕ Е СПОМИНАЛ ОЩЕ ПРЕДИ ДА Е СТИГНАЛ 60 ГОДИНИ. ТАКА ЧЕ ВАША РАБОТА ВСЕКИ САМ СИ РЕШАВА ДА СЕ ТРОВИ ИЛИ НЕ.АЗ ПРЕДПОЧИТАМ ДА СПОРТУВАМ И ЧАТ ПАТ В ГОДИНАТА НАЙ МНОГО 5- 6 ПЪТИ ДА СИ ПОЗВОЛЯ ДА ПИЙНА ПО 1 ЧАШКА ЗА КЕФ.НЕ Е НУЖНО ЧОВЕК ВСЕКИ ДЕН ДА СЕ АЛКОХОЛИЗИРА ЗА ДА СИ ПОВДИГНЕ НАСТРОЕНИЕТО И ДА МУ Е ВЕСЕЛО.
17
5
 
10
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
Много са 2,3 бири за релакс то така се почва и после като са пристрастиш...
16
1
 
7
 
! Отговори
луцифер преди 7 години
имам запаси от пиячка
15
2
 
8
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Бих казал, че са повече. Аз, лично, ако пия ще е по-късно вечер, на хубава маса с качествени напитки и мезета. Тинявия жабурняк, дето ви го продават от разни винпроми при мен няма да го срещнете - обикновено съм на качествена ракия с ясен произход или прилично уиски. Признавам си, че като по-млад съм закръглял алкохолно 24 часа в седмици, седмиците с месеци, месеците с години. Сега не мога да гледам, как някой се налива в два на обяд, гнусно ми е. Но виждам, че матреялa така си обича...
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре да пият от колкото да се дрогират....
13
6
 
12
 
! Отговори
Пиещ преди 7 години
"Създават се модели за да ти е хубаво, трябва да си с чаша в ръка"Като гледам трезвенниците този модел се потвърждава. Какъв ви е проблема НА ВАС, че НИЕ пием. Това не мога да си отговоря. Явно нещо ви е криво в живота. Като не искате да пиете - не пиите. Не съм ви налял във вашето гърло. Пия си и това си е мое право.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен са 350000 само в столицата. По села и паланки масово се пие от сутринта, по къра и на работното място. Има хора дето правят по три "курса" на ден. Аз лично миналата седмица съм изпил два литра твърд алкохол и няколко бири :)
11
2
 
20
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
По- добре известен пияница, отколкото анонимен алкохолик.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако тръгнат и видят за какво става на въпрос може де припаднат всичко пие стига кинти да има млади хора мислеики че ще си решат проблемите господа заемете се по въпроса
9
1
 
19
 
! Отговори
ццц преди 7 години
мнооооооого повече са! Само по селата са над 350 000!
8
0
 
4
 
! Отговори
маке пияница преди 7 години
ного сме силни смедо 6 бедността не е порок приятелю тая година 200 догодина ти пожелавам цел тонназдраве тамаб мина 9 и жената веке не ми се кара
7
0
 
4
 
! Отговори
маке пияница преди 7 години
ного сме силни смедо 6 бедността не е порок приятелю тая година 200 догодина ти пожелавам цел тонназдраве тамаб мина 9 и жената веке не ми се кара
6
0
 
11
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
А днес в Сухиндол кандидат президентът пилот Радев е на предизборно посещение и дегустация на вино. Той, нашият самолет и без това го опоскаха до скелет, а сега само пиян пилот му требва. Не че на пияната нация й пука вече особено вече.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
200 кила ракия домашна имам и не ми дреме за статията!!! Наздраве !