Русинова доволна, идеята й за почивките съвпада с работодателите

Целта е да има предвидимост в броя на работните дни
48
Русинова доволна, идеята й за почивките съвпада с работодателите
Снимка: БТА

Социалният министър Зорница Русинова заяви, че обявените от нея промени за почивните дни по празници до голяма степен съвпадат с тези на работодателите.

Още по темата

Предвижда се националните празници да са стриктно записани в Кодекса на труда, а дълга почивка да се отпуска единствено, ако празникът е в събота или неделя. Тогава ще се почива и в понеделник, обясни преди ден тя.

Русинова посочи, че целта на Кодекса на труда е да има предвидимост в броя на работните дни, броя на официалните празници и на почивните дни.

"България е страна с открита пазарна икономика и за всеки един частен сектор, който работи с външни пазари, е много по-добра предвидимост", аргументира се министърът.

Вече стана ясно, че с тези предложения не са съгласни от туристическия бранш, които смятат, че ще натрупат много загуби, ако те влязат в сила.

Синдикатите пък ги одобриха с условие допълнителен отпуск за работниците – от минимални 20 на 25 дни.

Русинова каза, че се надява в рамките на обсъжданията в НСТС да чуе официалните становища и на синдикатите, и на работодателите.

Министърът обаче не коментира ваканцията, която си отпусна парламентът от днес заради президентските избори, като каза единствено, че сме "парламентарна република".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Бай Колю преди 7 години
Министърът обаче не коментира ваканцията, която си отпусна парламентът от днес заради президентските избори, като каза единствено, че сме "парламентарна република". Изборите са празник и това е "дълъг уикенд".
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна гъдулка е тази.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да има нищо, Премиерът го каза "*** матрял"
37
0
 
5
 
! Отговори
СМЕТКА преди 7 години
За сметка на това всички Работници получават отстъпка от Данъка си през 2017 година .Отстъпката е в размер на 0, 6 лева годишно . Задължително е да имате сметка в Банка с такса управление 50 лева годишно , Такса превод 10 лева .И Черешката на Тората - от 1 януари се увеличават Удръжките от заплатите с 12% годишно .Моето мнение е че през месец Март 2017 година ще има Граждански Протести от Новите Данъци и по-високите цени на ел и топло енергията . Познато преди няколко години .
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Депутатите не работяти през работно време, така че няма значение каква им е ваканцията. Вижте само парламентарния контрол. Само който задава въпрос идва, другите "рботят" върху себе си.
35
0
 
3
 
! Отговори
не-пенсионер преди 7 години
До "пенсионер": Какъв ти е проблема на теб? Че бабата ти не ти дава да работиш? Ако някой пенсионер работи, естествено че ще получава заплата. А пенсията той вече си я е отработил и ще си получава и нея.
34
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер- преди 7 години
Госпожата Русинова е доволна идеята и за почивките съвпада с работодателите нотези почивки на депутатете които при липса на кворум няма заседание но получават заплата.Искам да я запитам дали е доволна от изменението и допълнението на КСО чл.69 параграф 49-50 от ПЗР ЕДНИ ДА РАБОТЯТ без да освобождават р.м.и Хем пенсия хем заплата
33
0
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
Как не ги изсрам при толкова безработни хора нашите парламентаристи не стига че нищо не правят в парламента на всичко това след дългата лятна отпуска отново месец платен предизборна отпуска.Срамувам се от такива законо творци които нарушават конституцията.
32
0
 
4
 
! Отговори
Praons преди 7 години
Sega e idealnoto vreme za obstonationalna bg stachka za uvelichenie na trudovata pochasova stavka v rbg - da stane kato v Belgia iskali g-n Stanishev i kolegite mu ot PES.
31
0
 
9
 
! Отговори
пак ли ще ги изберат преди 7 години
Такива като тая калинка са винаги доволни когато обслужат нечии интереси и червената тетка Цеца е била доволна при Тато ,а сега е още по-доволна при тиквата . Важното е тЕхното да не се губи.
30
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Социалният министър е доволен от недоволството на обществото.България?Познахте!
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ КОЙ ЛИ КРЪСТОПЪТ СА Я ПРИБРАЛИ?
28
0
 
8
 
! Отговори
Дони преди 7 години
Ами, е прав, какава е тази ваканция за Дупетатите? Те да не са учителки? Ако искат да правят промени в почивните дни, да се огледат към Норвегия,Япония, Китай. Август месец цяла Норвегиея е в отпуск, в Япония имат "златна седмица", в Китай нова година(целия февруаи) ...В БГ може да се намери месец удобен за всички и тогава "бизнеса" няма да палаче.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази ще пее в дует с цецка - цъфнал герб
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИДЕЯТА И СЪВПАДА ЛИ С РАБОТЕЩИТЕ?Тях попита ли ги някой?
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не мога да ги разбера работодателите. Нали още през декември МС взема решение как ще се сливат и отработват дните през следващата година. Това не е ли предвидимост ?!?
24
0
 
6
 
! Отговори
валентина преди 7 години
престанете да се заяждате за някакви си точки и запетайки,ами си вдигнете дупетата и на стачка.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26какъв точно ти е проблема?
22
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА може би не ти се обаждат, защото и граматичните правила не знаеш.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мизерията така ни е стъпила на врата,че ни е страх да мръднем,живея с един човек и имам поне покрив и хляб,и за това в джобс бг,съм написала,че търся работа,с определените от кодекса на труда часове,празниците двойно,извънредни се заплащат,отпуски и така,а познайте дали някой ми се е обадил?НЕ,защото АКО всички си спазваха закона и кодекса,нямаше да им е проблем,че аз искам нещо,което те си спазват,ало ти горе,министърката,чети чети,че примери много,ама няма КОЙ да ни чуе.