Академиците на протест, поискаха си 3000 лeва, като за начало

В БАН има 9 млади учени до 25 години, средната възраст е над 50 г.
297

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

В БАН има 9 млади учени до 25 години, 12 процента са младите хора до 35 години, а средната възраст на учените е над 50 години.

Още по темата

"Младите учени ги посрещаме с 450 лева заплата, средната заплата в БАН е с 200 лева по-малка от тази в държавата, а в Селскостопанската академия е още по-малка", заяви днес заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов на протестното шествие на учени от БАН и от Селскостопанската академия под мотото "Искаме ли да има наука в България".

Хиляди учени се включиха в шествието, което тръгна от  сградата на БАН, премина по бул. "Цар Освободител" до Министерството на образованието и Министерския съвет, премина пред паметника на Васил Левски и спря пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

"Една достойна заплата за учените трябва да е 1500 евро или 3000 лева, за да можем да бъдем в изравнено положение, приблизително с балканските страна, а не с европейските" заяви акад. Дамянов.

Според него един млад учен може да бъде задържан в България, ако стартовата му заплата е 1200 -1500 лева, за да може да може да издържа дом и семейство.

Бюджетът на БАН за 2017 г. е между 76-78 милиона лева, пресметна акад. Дамянов. Той отбеляза обаче, че се отпускат 3 милиона лева за циклотрона на БАН, отпускат се също 1,5 милиона лева за изследователския кораб на БАН в Черно море, както и се дават средства за обсерваторията "Рожен", за да не спре тя да работи.

"Дават се около 5 милиона лева за закърпване до минималните заплати, но това са кръпки", коментира акад. Дамянов.

По думите му, за да се изравнят заплатите на учените в БАН, поне със заплатите на учителите, за една година са необходими 12 милиона лева. В по-дългосрочен план "предлагаме и петгодишна оферта", за да не се натоварва бюджетът изведнъж и тогава ще бъдат необходими между 26 и 52 милиона лева, обясни заместник-председателят на БАН.

Акад. Дамян Дамянов е хирург и той каза, че ако работи в чужбина, заплатата му ще е "20 пъти по-голяма от тази у нас". Той попита риторично как да покани един реализирал се българин в чужбина, за да дойде да работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
18
 
! Отговори
Подкрепям ги преди 7 години
до 25ами отиват, работят и печелятИ аз се чудя защо тези седят тук? На България не и трябва наука и образование. Тук вървят тарикатите, предателите и ***. На овче стадо наука не му трябва....
12
5
 
7
 
! Отговори
Моля преди 7 години
До Защо тормозиш хоратаПрав си няма смисъл. Просто последния който бях назначил на работа беше от БАН не знам с какво се е занимавал, но горкия имаше више за комютърни технологии и бла бла бла. Еми извинявай но скапваше технология в за 6000лв. така, че надявам се да ме разберете. Просто няма думи.
11
5
 
12
 
! Отговори
Перо преди 7 години
Правителството нехае за наука, учители или инжинери! Винету се изтропа предизборно, че щял да вдига с 10% заплатите на учителите, където преди това се сопкаше, че не можело Кунева да обещава! На Винету обаче номера няма да му мине, защото тези пари са крайно недостатъчни, а и хората не кълват на подобни евтини трикове!
10
9
 
20
 
! Отговори
Подкрепям ги! преди 7 години
В цял свят най-търсени са учените. В САЩ дават мило и драго за учени от цял свят. Само тука ги пъдим с 300 евро заплата. Иначе, ако някоя мутра я прострелят могат да се харчат луди пари и всички министри да се изредят да я защитават....
9
13
 
20
 
! Отговори
99 преди 7 години
Кви учени сте вие бре? Всеки средно интелигентен човек като види,че не стигат парите ще търси другоо място,по-добро. А вие стойте...... жалки сте. За да се дигнат заплатите трябва да има недостиг на кадри. Когато няма кой да сложат на ваше място ще направят по-сериозни промени в заплатите,а не с глупави платени протести..... Разбира се има и кадърни хора между вас,но все пак работите за правителството ? Вие верно ли?
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ставате частни, печелите и си раздавате голямата баница!
7
4
 
14
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
БАН и МОН са вековните шпионски централи на Кремъл!Едните "научно" доказват, че не сме българи, а "славяни"!Другите, от малки ни превръщат в шизофреници-хем сме българи, хем сме "славяни"!А според Радев, Каракачанов и Цачева, сме 16-та Република на СССР!
6
3
 
8
 
! Отговори
do 1 преди 7 години
Казано е "Искай и ще ти се даде" - не е важно какво знаеш и колко са ти актуални знанията, важното е да искаш.
5
7
 
17
 
! Отговори
Защо тормозиш хората преди 7 години
До МоляУредили са се по семейному там, в блатото. Взимат си заплатка, тече им трудово стажче. Взимат и други парици оттук-оттам. За да присъстват на Научен съвет, а ти имаш интерес да има кворум, се дават от 150 до 250 лв на ръка. Ако искаш някой да гласува по изгоден за теб начин, цената е по договаряне, малко ли се писа за това?Който си има наследени пари,наемчета или друго, може пък хич нищо да не прави, в доста институти се ходи на работа веднъж седмично.И ти искаш да им взривиш рахата!
4
7
 
17
 
! Отговори
трафлагр преди 7 години
тия пенсии тотално са изперкали- сънуват 1500 евро. науката в бан е в соц. схема- пълна тъпотия -да ги закрият - има си университети и компании за наука.
3
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАН ?! - закривай ! ...
2
7
 
32
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Правителството на Борисов се интересува, как да даде на псевдобежанци, да осигури 500 евро заплата за мъжа, а за 2-3то му жени, по 400 -500 лева сициални и пълно обгружване на децата им! Здравни осигуровки и прочие, всичко платено от нас данъкоплатците. В същото време нехае за доходите на обикновенните хора, дай му само да дрънка глупости, за европейска солидарност, нашите патньори и *** лентички всякакви, с асфалт ще докараме инвестиции! България загива! За българите, учители и др. ЯДЕЦ!
1
21
 
21
 
! Отговори
Моля преди 7 години
За ракия ли ви трябват тия пари? Вие луди ли сте! Не стига, че дипломи имате а и нищо не знаете едно хлапе на 15-16 може да ви надмине по идеи и мислене скрийте се!!!