В деня на будителите – учените на протест

Служители в БАН искат повече средства за науката
1 ное 2016 07:40,
14
В деня на будителите – учените на протест
Снимка: Facebook

В Деня на народните будители учените, служителите и работниците в Българската академия на науките и Селскостопанската академия ще проведат протестно мълчаливо шествие под наслов "Искаме ли да има наука в България". Очаква се в протеста да се включат около 2000 души.

Основните искания на протестиращите са за eжегодно увеличение на средствата за наука за достигане на целта, която България си постави - бюджетът за научно-изследователска дейност да стигне 1,5% от БВП до 2020 г.

КТ "Подкрепа" подчертава, че дори при двойно увеличение на тези средства, те ще бъдат далеч по-малко от предвидените 3% в стратегия "Европа 2020", пише "Дарик".

Друго искане на учените е за ежегодно увеличение на възнагражденията на заетите в БАН и ССА за ускорено достигане на средната работна заплата в страната.

Шествието ще тръгне в 11.00 часа от БАН по бул. "Цар Освободител" до Министерството на образованието и науката и Министерския съвет, където ще бъдат връчени протестни декларации. Оттам шествието ще продължи по бул. "Дондуков" до бул. "Васил Левски", като ще стигне до паметника на Васил Левски, където ще бъде поднесен венец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: протестБАНучени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
науката се определя по *** критерей - кадърен ли си или не си!ако си кадърен няма значение дали си от БСП, ГЕРБ или СДС. Всеки който предлааг нещо друго предлага ДИКТАТУРА!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом някой е хвърил комунистическата книжка, как съдиш че е останал комунист. Много лесно лепиш етикети. Доказтелства трябват. Имаше един закон "Панев" които исакше лустраци в науката - той не внесе нищо освен разделение. Няма нито една държава в света, в която НАУКАТА да е подчинена на тоав от коя политичесак сила си бил. Единствено САЩ са го правили по време на МАКАРТИЗМА и днес всички отричат това вреем като ЦЕНЗУРА. Велкия чаплин е постарадал като социалист, не сам му давали да снима филми.
10
2
 
2
 
! Отговори
До 8 и 9 преди 7 години
Всичко, което описваш, си е чиста проба комунистически методи.БАН е последният мастодонт на социализма, по времето на който партийното бюро решаваше всичко.И днешните БАН-ски "корифеи" са или членове на БКП, или такива, които си захвърлиха партийните книжки, но останаха "винаги верни на партията и винаги готови да й служат" /тя пък си ги закриля/, или са деца и внуци на утвърдени някогашни партийни активисти, или пък просото са успели по някакъв начин да се вмъкнат семейства на червената мафия
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаем статистическите данни. Те ни казват колко човека са на хранилка в БАН и колко от тях са настанени на научни длъжности.Но не се казва колко от тях са наистина учени. Защото, повечето не са дори и достатъчно образовани, но в замяна на това пък си имат връзки и протекции.Та, ако можеше да махнем некадърните връзкари, и при сегашния бюджет щяхме да имаме истински научни достижения и добри заплати за истинските учени.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Воденичаров ме службен министър на образованието, а заместника му Милошев го наследи. После го каниха да оглавява втори Слжубен Кабинет. Пепя Първанова - заместника на Цветанов срещу която се водеха дела за Костинброд бе приютена в БАН от Воденичаров и Милошев. Воденичаров се готвеше да става кандидат-президент от Герб, през миналия ноември но нео-османска конференция и сагата около патриарх Вартоломей го унищожиха. Смешно е да се говори, че БАН са комунисти.
7
1
 
6
 
! Отговори
Особено смешно е преди 7 години
да се говори, че БАН са комунисти. Председателя на академият СТ.Воденичаров е личен приятел на Б.Борисов и бе избран именно поради тази причина. говореше се, че след избирането му ще потекат реки от злато към БАН, но уви - не потекоха. бюджета дори се сви ОЩЕ, а Воденичаров си напълни джобовете.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатите на служителите са в администрацията 500-550 лева БРУТО, много хора взимат под минималната заплата. Оборудването е под всякакав критика компютрите ас над 10 годишни почти всеки работи на уиндоъс ХP, който забива скенерите са лукс. Парите за оборудване и материалин разходи за една година са 20 0000 лева -като се купат 4-5 принтера и 1000 папки и парите свършват.Материалите - химикалки, класьори, мишки, клавиатури - трябав да си ги купуват самите служители които са много богати.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хората които пишат тук очевидно не знаят с какво се занимава БАН. Бан има патенти за противодесантни мини, за изправени роботи, наскоро технология на БАН -излетяв Косома. Специалон Наса използва технология на БАН. военното министерство работи с БАН - те подпомагат изключителон сапьорите и обекчават работата им. има много нови инжинерни открития и открития в биологията и механиката от БАН. Всички синоптици се опират на БАН, сеизмолозите - също.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАН-шпионската централа на Кремъл! От векове "научно " доказват, че не сме българи, а "славяни"!
3
1
 
15
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Не е възможно, защото страната се "управлява" от най-големия *** и тумбата му от ниско образовани тарикати.
2
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Дано да успеят, заплатите там са най-ниските в страната. Бюджетът на БАН стига колкото за заплатите. Реално пари за наука не се дават. Проектите от ЕС и МОН са с мизерни суми, с незначително заплащане за изпълнителите. Отношението на българското правителство към науката ни е срамно и недостойно.
1
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** пак клатят стабилността на Бай Х.