Новите безработни: Хиляди се връщат от гурбет

253 хил. са останали без работа от началото на година, но безработицата пада
4 ное 2016 07:00,
85
Новите безработни: Хиляди се връщат от гурбет
Снимка: архив Reuters

Хиляди българи се завръщат от чужбина и се вливат в редиците на безработните у нас.

Само от началото на годината техният брой по официални данни е малко над 8300. Ръстът за една година на завърналите се гурбетчии, регистрирали се в бюрата по труда, е значителен - над 23 на сто, макар че в общия дял на хората без работа те продължават да са малко - над 3 на сто. Това показват данните на Агенцията по заетостта към края на септември, пише вестник "Сега".

Официалното ниво на безработицата продължава да пада леко до 7.8 на сто.

Още по темата

Над 253 хил. българи са останали без работа за деветте месеца на годината. Само през септември те са над 29 хил. души, основно заради приключването на сезонната заетост. Това са новорегистрираните безработни, които са предимно съкратени от малки и средни фирми най-вече от секторите на услугите и индустрията, от фирми, за които има уведомления за масови уволнения, както и напуснали по взаимно съгласие.

През септември най-много работници са освободени от сектора на услугите - почти 14 хил. души. Почти 9500 са останалите без работа от неуточнен сектор. В преработващата промишленост са освободени над 3600 работници. Със сто по-малко работници са освободени от търговията.

Според данните от сектор "държавно управление" без работа са останали над 4200 служители. Тук се включват чиновниците в държавната администрация, в местната власт, както и работещите в държавните многопрофилни болници, БДЖ и др.

От началото на годината работа с помощта на бюрата по труда са си намерили малко над 206 хил. българи. Спрямо деветмесечието на 2015 г. те са се увеличили с почти 4 на сто. С изтекла регистрация в бюрата са над 133 хил. души.

От намерилите работа, над 171 хил. се трудят на първичния пазар, а на субсидирани с държавни и европейски средства работни места са постъпили около 34 хил. души.

Над 36 хил. са започналите работа продължително безработни хора - такива, които са без работа повече от една година. Те се увеличават спрямо миналата година с почти 11%. Въпреки това броят им остава значителен - към септември те са над 106 хил. души. Тези хора намаляват, но делът им остава значителен - почти 42 на сто от всички.

Например през 2013 г., когато общата безработица беше много по-висока (11%), продължително безработен бе всеки трети.

При другата уязвима група на пазара на труда - тази на хората в предпенсионна възраст, се наблюдава същата тенденция. Тези безработни намаляват, следвайки общата динамика, но като дял се увеличават. Ако например през 2013 г. са били 36 на сто от всички, този септември те са вече почти 41 на сто от всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
41
 
! Отговори
Социопат преди 7 години
абе тия дето ги водите безработни си идват от гурбет с по 10 000 хилки и ще получават от борсата по 900 лв ,щото са им високи осигуровките от европа ,кво ги мислите те и да има работа нема се хфанат при някой мутра или гей да му бачкат за 300Е на месец в англия толкова вземат за 3 дни....
24
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А знаете ли че за последните няколко години в БГ са се заселили над 40000 чужденци от западна европа - французи, холандци, американци и др. и ни се чудят защо бягаме от тук като условията за живот и бизнес са супер. Познавам поне 5 такива. Достатъчно е да се разходите в центъра на софия или в магазин Метро - там 20% от хората говорят на чужди езици....Казвам го като човек който има фирма в Германия, но живее в БГ
23
3
 
35
 
! Отговори
ДС преди 7 години
А бе луди ли сте ? На година по 50 000 напусат страната БЕЗВЪЗВРАТНО.
22
7
 
47
 
! Отговори
Blahzay преди 7 години
Е няма как да очакваш да те вземат в офис или банка щом до сега си брал ягоди, домати, вдигал си кофите с цимент и си чистил миди..... Пък и английския ти е на ниво Стоичков и Бареков, но иначе претендираш. Е, как да стане? ( ироничен въпрос)
21
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз сьм в Русия газ бензин евтенийка дреме ми на швепса
20
10
 
37
 
! Отговори
Циник преди 7 години
7 000 от 3 000 000 ? И кои са това? Синди и Рома...до всички овце дето се кефят, и не са мърдали от българското блато - българите навън отдавна се устроиха! Огромна част от ЕЖЕГОДИШНО постъпващата валута в България идва от така наречените гурбетчии!Вероятно все още по-голяма от БВП на страната! Некадърници, мързеливци, и страхливци да си крякат в блатото! Писна ми да чета как някакви лумпенизирани нещастници повтарят едно и също...кви ***, кви метачи....аз трупам пенсия в евро Вие си блейте
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли е точната бройка , същата История при ромите при преброяване на Населенеието тоест пишат като българи или като турци , роми няма , така населенеието може да скочи на 10 000 000 български граждани в България
18
3
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Цецка Цачева: "Аз ще съм новият президент... Цветан Цветанов ми го каза !"
17
4
 
15
 
! Отговори
make преди 7 години
я па некем да бачкам по ми е арно по цел ден да кръкам и плюскам
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не отразявате телевизионното участие на Тетка в НОВА ?
15
7
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Само Цветан Цветанов знае резултатите от изборите ! :)
14
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4 КМДА защо гледаш само от едната страна на нещата? Ти лично колко безработни познаваш в малките градове, които са реално безработни? Почти всички дето вземат помощи като безработни, си докарват нерегламентиран допълнителен доход. Бачкат на черно, вадят пари и като добавят помощите за безработни някои дори вземат по-добре пари от хора на трудов договор. Е за какво им е да не са "безработни" тогава?
13
5
 
29
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
Да се хващат да бачкат за минимална заплата а от 1януари тя ще бьде 460лв.
12
7
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те избягаха 2 мил. върнали са се 8300 за 11 месеца в БГ и няма работа за тях ;-)Ами ако предположим, че се върнат всички!?Държавата ще се срине
11
6
 
62
 
! Отговори
АБСУРД преди 7 години
Бизнеса в България се оплаква, че така не можели. А вие може да давате заплати по 500 лева и да си копувате жипуи за по 150 000. Взимате евросубсидии, копувате една машина и после къща в Слънчака. Еми като не можете откажете се да дойде друг на ваше място да заеме празната ниша. Ааа, не искате вярно щото вие сте добре ама тия дето работят за вас ......
10
21
 
15
 
! Отговори
Вербовчик преди 7 години
Няма нищо страшно.То и без това Европа се разпадала, казват.Ще ходят на гурбет в необятната просперираща отвсякъде съветска страна.
9
8
 
51
 
! Отговори
Виена преди 7 години
Колкото и да е заплатата в България пак не можеш да смогнеш до следващата заплата
8
35
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С голямо самочувствие тия гурбетчии - ходили да метат улиците и да берат банани, пък като дойдат тука и го раздават аристократи, скътали няколко хиляди евра - голямата работа. Един нормален човек ги изкарва и тука за един месец. Тия от Гърция се възприемат като най-тежки.
7
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееееееее така е в ЕС и НАТО нали много се натискахте преди години
6
15
 
65
 
! Отговори
Бай Миле преди 7 години
ДОБРЕ БЕШЕ ЗА ТЕЗИ КОИТО ИЗЛЯЗОХА НАВЪН ДОПРЕДИ 12-15ГОДИНИ....ВЕЧЕ Е ТРУДНО А И НЕ СИ СТРУВА....НАПЪЛНИ СЕ С БЕЖАНЦИ,РАБОТА ТРУДНО СЕ НАМИРА А И ДА НАМЕРИТЕ Е ЗА СМЕШНИ ПАРИ....ЗАТОВА СТОЙТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ ,ИМА РАБОТА. ..СТИГА ДА ВИ СЕ РАБОТИ...ИМАМ БЛИЗКИ В ПЛОВДИВ РАБОТЯТ И ПОЛУЧАВАТ 900-1000 ЛВ.МЕСЕЧНО