Защо България има нужда от привличане на чужди кадри?

Хората с хибридни умения стават все по-търсени на пазара на труда
Обновена: 5 окт 2016 11:02 | 5 окт 2016 11:00, Екип на Bloomberg
36
Защо България има нужда от привличане на чужди кадри?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С навлизането на технологиите и дигитализацията все по-бързо започват да отпадат редица професии.Новите технологии налагат нов тип квалификация. Напазара на труда ще се търсят все повече хора схибридни умения, например маркетингова квалификация с технологична подготовка. Това каза Томчо Томов от БСК в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него е необходима реформа в образованието, като то трябва да се отвори от формалното към неформалното, да се въведат нови модели за учене през целия живот и бизнесът да промени начина си на взаимодействие с университетите. 

"Много сериозен е проблемът с мотивацията иценностите. Ние имаме не икономическа, а структурна безработица. Цели поколения и общности са далеч извън пазара на труда", посочи още експертът.

"Дисбалансът между търсене и предлагане, разминаването в подготовката на дадени кадри и очакванията на работодателите е процес, който се задълбочава с годините и той е почти необратим освен ако нямаме целенасочена стратегия, която да подпомогне привличането на кадри извън България", заяви Надя Василева от Manpower. По думите й това ще създаде конкуренция на пазара на труда и ще мотивира хората да се преквалифицират.

Тя коментира още, че е напълно нормално заплатите в България и останалите държави да са различни, отчитайки различните икономики и покупателна способност на населението, данъците и издръжката на живот. Василева подчерта, че са необходими промени в трудовото законодателство.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България може да я спаси само чудо. Вярваме, че чуди ще има. Трябва. Абе защо няма избори за чудо. Иначе, бг-те избори са за чудо и приказ. Кпфтета, кебапчета, бири, музиката свири. Десетки и стотици милиони се пекат по скарите. Но джобовете не са издути не с кюфтета. Ех, бай ви Ганп ги разбира тия работи. Ах, само как ги разбира. Боже, гледаш ли? И слез вече. Обаче да не си забравиш тоягата.
25
0
 
9
 
! Отговори
Аз съм българче преди 7 години
При 510 млн. работници в ЕС ми е чудно защо нямат работници.Към днешна дата в Еурес има обявени 1,958 млн. свободни работни места от най-ниско ниво до най-висококвалифицирани,защо мислите че ще претпочетат вас пред Словакия примерно с 405 евро минимална заплата.
24
1
 
9
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
2005 година Станишев вкарваше виетнамци за текстилната промишленост,ама никой не дойде.Това го слушаме вече 11 години се вкарват все никой не идва,най-много да вкарате още бежанци и само 0.2% от тях работят. Сега чакам тази година ще вкарват в туристическия сектор,на бас че мача е свирен отново никой няма да дойде.До 5 години трудоспособната сила в БГ ще намалее с 400 хил. и ще настане такъв глад за кадри че заплатите ще са с 30% нагоре ,но производителността максимум с 5%.*** е умиращ вид.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България има нужда от специалисти чужденци и от политици чужденци, защото най-после някой ще проговори на правилен бг език. И ще знае бг граматика и ще пише грамотно. За разлика от всички бг медии и техните покровители. Нищо лично, но по неграмотност бг медиите със сигурност няма да отстъпят на никого по света първото място. И научният бг кадър, естествено.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До чичо ГошоСамо че на чужденците по закон от ес се заплаща по 100 .какво имам в предвит 80 % от заплатата по ставка в д-вата от която идва плюс няколко бонус точки .така за една и съща работа българин взема 1000лв. а чужденец около 3000 евро.така той си живее разкошно в бг .в същото време трудовото му законодателство го пази.например в гърция ако те уволнят ти изплащат 8 заплатиплюс една заплата за всяка година работил във фирмата.наш колега му изплатиха 26 заплати като го уволниха .а в бг ка
21
0
 
18
 
! Отговори
нема нужда преди 7 години
Нема нужда да вкарвате, просто не изкарвайте, за да не вкарвате.
20
1
 
19
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Айде стига с тия "специалисти" по трудова заетост.Само разтягане на локуми и лаф мохабет!Работодателите много добре знаят коя е причината да нямат кадри.Заплатата трябва да скочи драстично,но не на държавните служители а в частния сектор т.е. тези които създават благата.А това дето плашат гаргите,че щели да внесат работна ръка отвън могат да го кажат само заблудени хора.При положение,че каквато и да е работа у нассе заплаща по-ниско отколкото в Европа обезмисля това начинание.
19
0
 
0
 
! Отговори
грешка! преди 7 години
23 - кадрите, а не камерите.
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако в западния свят се счита за нормално дадена фирма да участва активно създаването на кадри чрез подпомагането на университетите с дарения, отпускане на стипендии, организиране на стажантски програми и обучения, то у нас се счита, че трябва да си научен, готов и знаещ всичко, когато постъпваш на работа. Колкото по-бързо пишман бизнесмените разберат, че както инвестираш в машини и материална база, така трябва да го правиш и за човешкия ресурс, а не да чакаш на готово.
17
0
 
18
 
! Отговори
gtf преди 7 години
и сега можете да привличате кадри от ЕС госпожо василева, защо не го првите ? :D
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така де, България има нужда от висококвалифицирани кадри за мизерни заплати, защото тук вече не останаха такива хора.
15
0
 
3
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
България има нужда от привличане на чужди кадри?!?!?! А къде са камерите на България, и защо са там?!
14
0
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
Да се започне от парламента, след това в министерствата, да не се подминат и синдикатите, и така нататък.
13
0
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Хибридни умения... Тия още малко и амфибии ще търсят.. Деееааа и крeтените деееа
12
0
 
28
 
! Отговори
информиран преди 7 години
Моля ви от Днес.бг и Блуумбърг да престанете да публикувате тъпите и абсолютно нерелеванти изказвания на г-жата от Менпауър. Тя първо въобще нищо не разбира от пазара на труда на висококвалифицирани кадри, така, че моля, спестете ни нейното мнение- да си подбира и отдава под наем работнички на заводите - в това само я бива, макар и за сметка на самите работнички, на които им дава заплати от 450-500 лева. Няма кой да и се върже на тази.
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KATO SE PRIBRAH OT SAPADA USTANOVIH CHE SREDNTO I VISHOTO OBRASOVANIE E RUSKI OBRASEZ , I V TOVA E GOLYAMATA GRESHKA.
10
0
 
17
 
! Отговори
... преди 7 години
Значи това сичкото *** дето е написано в тая статия, преведено на езика на БГ бизнеса требе да се чете: Ако може работника да разбира както от метена, мине се през ракетно инженерство и медицински умения и се свърши с дизаин на ядрени реактори или поне строеж на атомна електроцентрала, но пък за сметка на това да не окачва голяма заплата максимун 400-600 лв. и то през месец два! Колкото до работното време 25/8 а когато се наложи може и повече!
9
0
 
19
 
! Отговори
маке преди 7 години
сабалето слушам по 500евро давате на тарамбуките по нашио край заплатата е 250 евра за 8 часа сериозно бачкане а на тях за лежане не усещат ли господа тарикатите дека некоя сутрин ке се събудите с една глава по къси
8
0
 
17
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Уважаеми съграждани някой защо не си зададе въпроса защо всички правителства включително и сегашното не изградиха електронна система подобна на тази на НАП свързана с касовите апарати ,която да. изпраща реалните и платени отработени часове на работниците официално,след електронно задължително чекиране?Публично да се знае кой колко е работил и колко са му платили ?
7
0
 
25
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Разликата между работещия българин и работника в една дори средно развита европейска държава е че докато у нас хората се скапват от работа на запад има технологии щадящи работника.Така хем има производителност хем работиш в нормални условия на труд.Хората се изнасят докато тези умуват.

Спонсорирани публикации