Пчели и мед в кръвта: За медаря, свикнал с жиленето

Запознайте се с човека, чиято кръвна група е "пчелна"
3
Пчели и мед в кръвта: За медаря, свикнал с жиленето
Снимка: Пламен Гутинов

Миро Лефтеров е пчелар от 40 години – от 1976 г. Не е напълно сигурен в нашата добронамереност. Трябва му време, за да разбере, че това е неговият шанс да разкаже какво го вълнува, притеснява, радва, тревожи. Продава от "храната на боговете" в бурканчета, непосредствено до колежките си, които плетат чорапи и излагат цветя. До различните буркани с мед е поставил и прашец – храната на пчелите.

"Ние с тях сме омесили кръвта си. Съвсем буквално. Толкова много съм жилен, че вече сме от една кръвна група, свикнал съм с жилото им. Синът ми  също", разказва Миро. Има 80 кошера, заедно с младия си наследник са ги докарали до общо 200. Смята, че за да станеш пчелар, трябват познания в тънкостта на занаята, постоянство и упорство.

"Сега съм на 85 години. От 25 лета не съм ходил на плаж. Нямам почивен ден. Ежедневието на пчеларя е много натоварено. Казват, че пчелите сега много мрат. Ами мрат не само заради пестицидите. Мрат, защото много млади хора вземат евросубсидии, занимават се няколко години, ей така, от дъжд на вятър с пчелите, и ги уморяват заради невежество и неправилни грижи", посочва старият пчелар.

"Така не става. Трябва да четеш, да се информираш. Вярно е, че има и нови болести по пчелите, заради които много от тях измират. Прочетох в пресата днес, че било нормално да измрат до 10-15% от всички, които отглеждаш. Не съм съгласен, че това е така. Ако се грижиш правилно за тях, това не бива да е така", отсича Миро, който определено знае това-онова за занаята.

Според Миро Министерството на земеделието и храните е абдикирало напълно от грижата за пчелите.

Докато през миналата година изкупната цена за килограм мед е била 5 – 5,50 лв. (което е удовлетворявало донякъде пчеларите), през тази година цената е паднала до 3,60 лв. Това варненският медар нарича "подигравка" с труда на хората в бранша. Убеден е, че това негово изречение няма да види бял свят - защото никой досега не смеел да го напише. Но той има поглед върху това, защото го изживява с болка в сърцето всеки ден.

Но пък очевидно упоритият труд и отдадената душа на професията пчеларство са разковничетата, които са му помогнали да устои на конкуренцията и да разшири бизнеса си, да издържа стоически, въпреки годините си, и да поддържа духа си жилав и силен.

Още за Варна и региона прочетете в сайта на информационна агенция "Черно море"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Арам преди 7 години
Миро = Мошеник. Един килограм мед<800г. 15г прополис - на цената на 30г. Това е на пръв поглед. Какво има в бурканите само можем да гадаем. Ако министерството на земеделието и храните си гледаше работата, такива като бай Миро нямат място по тротоарите на Варна. Истинските пчелари са честни и трудолюбиви, а не търгаши.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Младите се занимавали с пчеларство колкото да вземат евросубсидии и уморявали пчелите от невежество!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То замо това ли е подигравка ??