Клик и готово! Харчим по 500 лв. годишно за е-пазаруване

Наблюдава се интересна промяна – все повече деца пазаруват онлайн
11 ное 2016 07:00,
17
Клик и готово! Харчим по 500 лв. годишно за е-пазаруване
Снимка: архив, Reuters

Около 500 лв. годишно харчи българинът за електронно пазаруване, а близо 90% от поръчките се правят в български сайтове. Това съобщи Петър Ванчев, председател на Българската асоциация за електронна търговия.

Сериозна и точна статистика за пазаруването няма, но според анализатори около 1/3 от интернет потребителите си купуват стоки от онлайн магазини. Основно това са млади хора на около 25 години, за които няма разлика дали ще направят покупката на дадена стока през нета или от търговска верига.

Наложеният платеж категорично остава сред най-предпочитаните начини за плащане, заяви още Ванчев пред "Монитор". Той уточни, че погасяването на задълженията с карта или по банков път са едва до 5% и то не при всички търговци.

В последно време се наблюдава интересна промяна в профила на потребителя - все повече деца пазаруват онлайн. При тях и рисковете са най-големи, защото нямат житейски опит и лесно се лъжат по оферти, в същото време имат и достатъчна свързаност с мрежата през различни мобилни устройства.

Това е и грозната страна на нелоялните практики  по-уязвимите потребители биват излъгани, категоричен е Петър Ванчев. Той уточни, че всяка година делът на тези потребители расте и при тях трендът на увеличение изпреварва нарастването на другите пазаруващи в интернет. Може да се каже, че тези младежи са основен двигател на растежа в сектора, посочи още експерта. Техния брой обаче не може да се посочи точно, защото липсва официална статистика.

Ако установим проблем, основният начин за защита е да подадем сигнал в Комисията за защита на потребителите. Основните оплаквания са за това, че офертата не отговаря на истината. Има и много жалби за неспазване на срока за доставка. Една от причините е, че има куриерски фирми, които са изключително некоректни, обясни Ванчев.

Трендовете в търсенето и предлагането също се определят трудно заради динамиката в промяната на поведението на потребителите. Например преди години груповото пазаруване беше хит, сега вече никой не го използва. Други тенденции, които вече отминават, са масовото пазаруване на дрехи и техника, както и обявите за предмети, които се продават от човек за човек.

Близо 500 млн. лв. е оборотът в електронната търговия годишно, сочат авторитетни изследвания. Има и различни мнения, според които приходите варират от 100 млн. лв. до 1-2 млрд. лв. Всяка година обемите нарастват спрямо предходната, но това е балон, който скоро ще се спука, твърдят експерти.

Според Петър Ванчев е притеснително, че има много електронни магазини, които работят на загуба. В момента основното увеличение се дължи на това, че непрекъснато се появяват нови играчи, които влагат нови капитали.

"Не знам дали следващата година ще е повратна, но е сигурно, че рано или късно средствата, които се влагат, рязко ще спаднат", категоричен е той. Вътрешен анализ на един от електронните магазини показа, че 1 от 60 сайта работи на минимална печалба, всички останали са на загуба. Освен това едва 1 от 400 онлайн магазини е бизнес, който има смисъл да се развива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Не ми стана ясно какво се цели с тази статия?!? Непрофесионални изказвания, базирани на неточна статистика! Не разбрах и за какъв балон се говори, когато се споменава повишението на търговския оборот?!? А заглавието изобщо не ми се коментира...
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вътрешен анализ на един от електронните магазини показа, че 1 от 60 сайта работи на минимална печалба, всички останали са на загуба.Как така от анализ само на един сайт, успяхте да направите статистика за 60?като човек, който работи в този бизнес мога да кажа че повечето електронни магазини са си на печалба. Особено ако са създадени по шуробаджанашкия метод - за минимална сума.
13
0
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Да не си се логнал в някой фалшив пейпал? Аз от 15 години ползвам пейпал и освен опитите да ме прецакат във валутния курс не съм им платил и една стотинка.
12
9
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
при paypal винаги има такса както за купувача, така и за търговеца.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поръчвал съм си неща от страницата на някой магазин, по причина че не живея в голям град и нямам това удобство да се разходя из магазина им - та спор няма че си е улеснение.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масово в бг онлайн магазините не се предлага плащане по интернет на закупената стокаНа мен ми е по-удобно да си платя стоката и след това направо да я взема от куриера
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 4 АМИ СИСТЕМАТА Е ДОИДЕ ПО МОДЕЛ ОТ МОСКВА. ОТНАЧАЛО РЪКОПЛЯСКАХА НА Т.ЖИВКОВ. СЛЕД ДВА МЕСЕЦА БЕ СЕ *** ВЗЕ ПАРИТЕ НА БЕ КА *** И МУ ВЪРНА ЗНАЧКИТЕ, КАТО ГО БУТНА В ЗАТВОРА.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 7. ТАКА Е . Тука в Бг стоките от Китаи минават лрез Русия. Ние като техна губерния им плащаме допълнително. Е някои път минава само с пиячката. Стоката също е калпава като маршрута. Но ще се оправят иещата.
7
1
 
17
 
! Отговори
До varg преди 7 години
Добре де, като сме толкова смотани, само буклуците при нас, явно няква последна дупка на кавала, що не си седиш по австралийските сайтове из там кво беше - Новия свят? И няма нужда да казваш колко си бил харчел, отдавна мина времето дето някой се впечетляваше от тия работи. Вземи харчи по-малко да остане лятото да се разбиеш на Слънчака кат си дойдеш. Аре със здраве!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие нормални ли сте? Как да поръчвам/е/ от България? Цената на доставка от Англия е малко по-висока от тази на Еконт за България. Почти няма български онлайн магазин, който да приема пейпал, пък и да има, таксите са за купувача.А цените, ах цените. Аз лично избягвам и ще избягвам да пазаря от български онлайн магазини. Мога да давам доста примери, как нещо за 1$ от Китай, тук е 6лв+ Еконт. Прахосмукачка робот от 274 с доставка от Англия в емаг става 498лв и т.н.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !объркал си статията
4
8
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Бойкоо, прибери си мюрето МаГАрешки, че взе много да се излага като плюе постоянно против генерал Радев, а не казва и дума против ГЕРБ ! Прибери го, защото сега като паднете от власт ще му извадим на показ откъде забогатя една обикновена варненска мутра като него и откъде дойде първия му милион и ще се окаже, че му го дадоха в куфарче именно онези срещу, които лае днес мюрето МаГАрешки ! Човек станал милионер благодарение на Системата няма как да е против тази Система !
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 123600 евро ама и цените са им в евро. сещаш се.
2
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 7 години
В европа харчат по 5000 евро, но къде сме ние с мин.заплата 420лв там е от 600евро нагоре
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dnes.b cepite tapomera s plateni izmami na 22 godishni miliarderi