Манолова внесе законопроекта за мажоритарния вот

Омбудсманът: Няма да е фатално, ако народът сбърка с референдума
Обновена: 21 ное 2016 12:49 | 21 ное 2016 12:44, Веселина Йорданова
71
Манолова внесе законопроекта за мажоритарния вот
Мая Манолова. Снимка: архив, БТА

Омбудсманът Мая Манолова и представители на Инициативния комитет за провеждане на Национален референдум 2016 внесоха в деловодството на Народното събрание проект за промени на Изборния кодекс.

Още по темата

Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни района извън страната.

За да се избегне изкривяването на резултатите, се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели поне през последните шест месеца в съответния изборен район.

"Като национален омбудсман, подготвих и внесох този законопроект, за да защитя волята на българските граждани, изразена на референдума", каза Манолова, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че за съставянето му е използвала идеи и предложения на независими експерти и членове на Инициативния комитет, предложил референдума. Омбудсманът напомни, че над два милиона и половина българи са поискали изцяло мажоритарна система в два тура.

По думите й законопроектът не е съвършен и може да бъде подобрен, но се надява да послужи за основа при предстоящите обсъждания и дебати.

Манолова очаква партиите да внесат свои законопроекти, за да бъдат приети най-добрите законодателни решения.

Тошко Хаджитодоров от Инициативния комитет коментира, че политическата отговорност за последствията от въвеждането на мажоритарна изборна система ще се носи от българския народ.

Мая Манолова отбеляза, че политиците са грешили много пъти и няма да е фатално, ако и народът сбърка в референдум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 21 - Хризнтема - това е забавното - и да станат 17 -18 депутата министри те си иставата ДЕПУТАТИ едновреемнно с това по мажоритарната система, защото вече няма да има кой да ги замести. Ето сега Камерън бе и премиер и депутат едновременно и гласуваше собствените си решения.
30
1
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 7 години
Малко трудно ще върнеш стария модел, ако се въведе мажоритарното гласуване, при което в парламента ще има около 190-200 депутати от ГЕРБ и около 40-50 депутати от ДПС. ГЕРБ и ДПС няма да са съгласни да се върне стария модел и ще трябва нов референдум със същия въпрос и да гласуват толкова избиратели, че ГЕРБ и ДПС да нямат право да откажат връщането на сегашната пропорционална система. Нещата не са толкова прости както ти изглеждат на теб - хайде да сгрешим, а после ще поправим грешката.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя *** чалгар сеща ли се какво означават 800 000 националисти непредставени в парламента и пълно мнозинство на бай х.й? Февруарските протести от 2013 ще му се видят детска игра, но тпя път ще го пометат и него заедно с буда и кирливото му масонско шоу!
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тошко хаджитодоров коментира, че политическата отговороност за въвеждането на мажоритарната система ще се носи от българсикия народ" Браво бе! а какав отговорност ще носят Слави Т. и екипа му, които организираха и агитираах за идеята. сега като ведяха че е лоша - избягаха от отгвороност, не искали да правят партия.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бойте се , България има много време за губене (поредното)
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-лесно се лъжат милиони, видяхме го на сума ти избори.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е интересно, как се лъжат милиони? Нещо ви куцат опорните точки, на троловете де...
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тошко Хаджитодоров от Инициативния комитет коментира, че политическата отговорност за последствията от въвеждането на мажоритарна изборна система ще се носи от българския народ. - колко удобно, след като си излъгал народа ,да си измиеш ръцете с него !
23
8
 
4
 
! Отговори
стига сте мрънкали преди 7 години
Стига сте мрънкали ама тей,че иначе,ще пробваме и ще видим като не се получава с мажоритарно ще върнем стария модел.Ко щяло да стане айде бе ,няма да свърши света я стига сте мрънкалии големите разбирачи ще Ви ...
22
2
 
12
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Мая Манолова само където не я убиха с камъни, а сега ухиленя внася законопроекта, за който Слави Трифонов обикаля половин година българия. За пореден път ме е гнус от гадните комунисти. Не очаквах Слави Трифонов да е толкова смотан, ама явно е.. Това е гавра с народа. Излъга милиони хора, същите хора които протестираха против Манолова сега им помогнаха да си изпълнят плановете
21
3
 
3
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Е мен не ме бърка изобщо кой именно от престъпниците ще бъде в народното събрание. "Всички са маскари"!
20
5
 
15
 
! Отговори
Боил преди 7 години
Вървим по права линия към следващата национална катастрофа.Чалгаджий определят бъдещето на Нацията. Тази система е фатална за БГ,запитайте првият срешнат човек лласувал в референдума с Да и да Ви обясни за какво е гласувал и дали разбира думата мажоритарен избор.Политиците когато грешът се сменят,но когато народът сгреши това е катастрофа с невъобразими последствия.Чалгата като национална политика-ТРАГЕДИЯ!!!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Промяна на Изборния кодекс стана равнозначно на още по-голям качамак! Откакто са се захванали с промени в него все по-зле става!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манолова-М.И.Л.Ф.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манолова-***
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен18Хубав депутат на този свят не се родил, няма и да се роди, но не отнемайте правото на малцинството да бъде представено, другото е БОЛШЕВИЗЪМ !
15
1
 
8
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
А задължителното гласуване къде е? Без нео се обезмисля мажоритарния вот, а може би това им е целта на *** да го обезмислят.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Дочоолу и Гочоолу....."А сега кой е твоят представител?
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манолова снесе поредния запъртък!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави навремето подкрепи и Куневица, пък после му беше много скомфузно...дори и да повярваме, че е воден от чисти помисли( спорно), политическата му преценка е доказано некомпетентна. Народът,,прегърна" Славчовите идеи, без да си дава сметка изобщо за последствията, но явно, ще трябва да изпием и тази горчива чаша.