Манолова внесе законопроекта за мажоритарния вот

Омбудсманът: Няма да е фатално, ако народът сбърка с референдума
Обновена: 21 ное 2016 12:49 | 21 ное 2016 12:44, Веселина Йорданова
71
Манолова внесе законопроекта за мажоритарния вот
Мая Манолова. Снимка: архив, БТА

Омбудсманът Мая Манолова и представители на Инициативния комитет за провеждане на Национален референдум 2016 внесоха в деловодството на Народното събрание проект за промени на Изборния кодекс.

Още по темата

Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни района извън страната.

За да се избегне изкривяването на резултатите, се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели поне през последните шест месеца в съответния изборен район.

"Като национален омбудсман, подготвих и внесох този законопроект, за да защитя волята на българските граждани, изразена на референдума", каза Манолова, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че за съставянето му е използвала идеи и предложения на независими експерти и членове на Инициативния комитет, предложил референдума. Омбудсманът напомни, че над два милиона и половина българи са поискали изцяло мажоритарна система в два тура.

По думите й законопроектът не е съвършен и може да бъде подобрен, но се надява да послужи за основа при предстоящите обсъждания и дебати.

Манолова очаква партиите да внесат свои законопроекти, за да бъдат приети най-добрите законодателни решения.

Тошко Хаджитодоров от Инициативния комитет коментира, че политическата отговорност за последствията от въвеждането на мажоритарна изборна система ще се носи от българския народ.

Мая Манолова отбеляза, че политиците са грешили много пъти и няма да е фатално, ако и народът сбърка в референдум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
И СЕГА преди 7 години
САМОТО ФОРМИРАНЕ НА РАЙОНИТЕ С ДАДЕНИ ГРАНИЦИ ЩЕ Е ОПРЕДЕЛЯЩО ЗА СЪСТАВА НА ПАРЛАМЕНТА. НЯКОЛКО МАЛКИ РАЙОНА С ЧЕРВЕНО НАСЕЛЕНИЕ, ЩЕ ИМАТ СЪЩАТА СИЛА КАКТО НЯКОЛКО ГОЛЕМИ ТАКИВА СЪС СМЕСЕНО НАСЕЛЕНИЕ.
10
4
 
5
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 7 години
То пък сега защото сме много представени. Гледат само себе си. Време за промяна да разбутаме нещата.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойкот на изборите (КАто гледам, поне не се говори за наистина задължително гласуване още, макар че и това очаквам, понеже ще легитимира мафиотското им статукво) до дупка.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дочоолу и Гочоолу се кандидатират на мажоритарни избори, Дочоолу печели 51%, аз обаче съм върл фен на Гочоолу и с неговите 49%, аз нямам представител в парламента. Защо бе джанъм? Уай ? Перке? Почему ? Нека поне да е смесена, иначе половината избиратели остават непредставени !
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, ако печели - печели Славчо и дружина, а ако загуби - губи цял народ!!!! Ех, Левски! Пак те обърнаха в своя полза! Да благодарим на Слави, че така ще обезмисли вота на 2 милиона българи в чужбина!!! Шоуто продължава!
6
6
 
17
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Никой не се съобрази с мнението на експертите. Помните ли , че само преди година при изборите за кметове в България имаше само две партии - ГЕРБ и ДПС. Представете си , че това се случи и при изборите за Парламент. 180-190 депутати от ГЕРБ и 50-60 депутати от ДПС. Може за цвят, тук-там да се промъкне и изявен регионален бизнесмен, като Митьо Очите, Ценко Чоков и онзи общински съветник от ДПС в Столипиново, който не можеше да чете.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ОТ ТОВА!!МНОГО Е СПОРНО ДАЛИ ДПС ЩЕ ИЗГУБЯТ ПРИ МАЖОРИТАРЕН ВОТ ЩОТО ЩЕ ВЗЕМАТ ЦЕЛИ ГРАДОВЕ И СЕЛА ПЛЮС ЦЕЛИЯ ВОТ ОТ ЧУЖБИНА!!!-----------НАРОДА ГЛАСУВА С ДА НА РЕФЕРЕНДУМА ЩОТО НЕВДЯВА ЗА КАКВО ГЛАСУВА ТОЧНО !!! АЗ ГЛАСУВАХ С НЕ!
4
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Над два милиона и половина българи поискаха това, което им предложи Слави, а не достигнаха до тези изводи по собствена воля( тълпата е нискоинтелигентна, с женско самосъзнание. Гьобелс)
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Осъдиха ли своеволията на топлофикациите? Ало, съда до къде стигна? Не е ли независим? Герб защо не вкараха евродирективата в действие, нали е публикувана в държавен вестник? Айде да видим сега какво следва!
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА!!! ВСЕКИ ГЛАС Е РАВЕН !!!ПРИ МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ НЕЩАТА СА ПО ОБЛАСТИ КАКТО Е В САЩ!!!ТАКА КЛИНТЪН РЕАЛНО ПОБЕДИ ТРЪМП С 150 ХИЛЯДИ ГЛАСА ПОВЕЧЕ ОТ НЕГО НО ИЗГУБИ ИЗБОРИТЕ, ЗАЩОТО РАЗДЕЛЕНО ПО ОБЛАСТИ ТРЪМП СПЕЧЕЛИ В ПОВЕЧЕТО!
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБСОЛЮТНО НЕ ОДОБРЯВАМ!!!!! ТОВА Е КАТО ИЗБОРИТЕ ВЪВ САЩ!!!ПОДОБНА СИСТЕМА ЩЕ ОБЕЗЦЕНИ ГЛАСА НА ЕДНИ БЪЛГАРИТЕ ЗА СМЕТКА НА ДРУГИ!!!ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ И ГЛАСА НИ Е РАВЕН!!!!!