Миро можеше да е жив! Над 72 ч. закъснели данните от телекомите

Близките му искат промяна в Закона за защита при бедствия
23 ное 2016 17:00, Анисия Иванова
44
Миро можеше да е жив! Над 72 ч. закъснели данните от телекомите
Снимка: Facebook

След трагичния инцидент в планината, при който загина изчезналият в района на връх Ботев Мирослав Късовски, се подготвят промени в Закона за защита при бедствия.

Инициатори на законовите промени са Иво Младенов, братовчед на Мирослав, и Христомир Христов, който е бил негов близък приятел.

"Основната точка е отговорните органи да получават важна информация в съкратени срокове, най-много до два часа. При случая с Мирослав повече от 72 часа информацията от телекомите не можеше да достигне до спасителните екипи. Целта ни е тези спънки да бъдат намалени, за да може да се стига до щастлива развръзка", обясни Иво Младенов пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той подчерта, че е важно да се направи ясно разграничение между нарушаване на личното пространство и информация, която може да спаси човешки живот.

Христомир Христов също е на мнение, че в основата на всичко е възможността да се получава информацията от телекомите.

"Пропуските се базираха и на материалното обезпечение. Когато ме издирват, бих искал да ме намерят", настоя той.

Според него проблемът у нас е, че се подхожда немарливо към застраховането, особено към планинското застраховане. Христов акцентира, че Планинската спасителна служба е доброволческа организация, но трябва да получава поне материално обезпечение - база и техническо оборудване.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
9
 
! Отговори
STEFAN преди 7 години
EI , NE SE BAZIKAITE , SLUGIH V SOPOT , POZNAVAM BALKANA , RODEN SAM V BALKANA , KOTEL ...... TOZ 4OVEK NE E IMAL PREDSTAVA , KADE OTIVA !!!! BOG DA GO PROSTI !
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не се беше напил като смок и не беше тръгнал да покорява връх Ботев с бутилка ракия в раницата също щеше да е жив
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.е., трябва да си на заплата в телеком, за да твърдиш, че зимно време в планината трябва да се обличаш по-топличко, да си носиш храна, GPS и неща от първа необходимост, както и да прецениш кога тръгваш към върха и дали случайно не се стъмва скоро?
13
2
 
15
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Горкото момче...
12
9
 
17
 
! Отговори
sdfsdf преди 7 години
Тука някои коментиращи са меко казано ***!Или са на заплата в т.нар. телекоми.Цинизма няма да Ви спаси господа бездушни...........На ви сега частен бизнес без държава............
11
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Телекомите са зле, това си го знаем, но този симпатяга направо си е търсел белята. Отишъл леко облечен с колело през зимата да катери връх Ботев.
10
9
 
11
 
! Отговори
112 преди 7 години
Ето аздишах работех живеех,и пиех ракия(тъй както умеех).С връх Ботев под веждисе гледахме строгои качвах го смелодоколкото мога.
9
5
 
21
 
! Отговори
milo преди 7 години
Моля некомпетентни хора (като 1) да не се изказват. Ако апарат се регистрира в каквато и да е мрежа (Wifi, Mobile) той може да се "следи" когато апарата предава. Wifi е по-лесно, защото обхвата на мрежата е малък. GSM мрежите в пресечена местност покриват до 35км на клетка. При триангулация на такава територия не говорим за точност. Плюс това за да направи такава проверка оператор е необходима заповед. Мир на праха му! Не подценявайте никога планината! Носете GPS!
8
2
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Казах преди, когато го търсиха, че телекомите не са предоставили данни навреме, ама вече е много късно..
7
21
 
10
 
! Отговори
Булгар преди 7 години
Аз съм българче обичампланините заскрежени, с колелото ги пресичам в буря и студено време.Аз съм българче обичамсилната ракия в мене,вече в Рая тичам тичам,колелото друг да вземе.
6
1
 
70
 
! Отговори
бубс преди 7 години
Преди 6-7г ми откраднаха телефона. Ходих в полицията да подавам жалба но ми казаха че не могат да го търсят защото нямали достъп до телекомите.След има-няма 1-2 седмици след моя случай, откраднаха чантата с телефона на Миглена Кунева като беше в София. След НЯМА И ДВА ЧАСА чантата и телефона й бяха намерени.Е как за нея веднага взеха данните, а за моя телефон - не можело?Ето два много хубави примера за нашата полиция как обслужва интересите на мафията, а не на гражданите.
5
12
 
18
 
! Отговори
боби преди 7 години
айде сега телекомите виновни.. кой го караше тоя човек да се качва в планината? дай сега за всеки подобен случай да се мобилизират спасители, техника, фин. средства и т.н. Като някой е решил да прави подобна глупост - да си носи последствията..
4
3
 
25
 
! Отговори
Буника преди 7 години
Глупости, той е е бил мъртъв още същата вечер, сигнала до ПСС е подаден от родителите му в 23:00 часа на СЛЕДВАЩИЯ ден, така че не можеше да е жив.
3
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Телекомите са виновни, че някакъв алтав си хванал колелото и заминал в планината, без да е подготвен...Чудесна логика!
2
4
 
38
 
! Отговори
1 преди 7 години
За тях е оферта да се крадат телефони, защото така хората си купуват нови. Много ясно, че няма да тръгнат да издирват крадците, или пък да блокират модемите на откраднатите устройства. Не им дреме.Толкова им дреме и за разни шемети дето ходят зимата на Ботев с колело и без зимни дрехи. Виж ако е някой да иска да ви следи и им предложи пари - данните ще са винаги на време. Защото всички нещастни душици на заем в този свят правят всичко единствено и само за парици...
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че всеки телефон може да бъде следен стига да е включен, дори и без сим карта. При някои модели дори могат да бъдат следени докато са спрени и без батерия. Всеки клетъчен модем има уникален адрес, и някой от тях могат да бъдат захранвани чрез самия сигнал достатъчно за да подадат сигнал, който да бъде проследен.Ако телекомите не бяха такива мишки кражбата на телефон щеше да е безсмислена, тъй като нямаше да може да се ползват без да бъдат хванати. Ама на тях не им дреме, напротив..