Все пак ГЕРБ може да удари рамо за кабинет на РБ

Цветанов остави вратичка - разговорите предстоят в понеделник
Обновена: 17 дек 2016 18:03 | 17 дек 2016 18:00, Веселина Йорданова
120
Все пак ГЕРБ може да удари рамо за кабинет на РБ
Снимка: архив, БулФото

Партия ГЕРБ би могла да подкрепи правителство с мандат на Реформаторския блок, но няма да номинира Бойко Борисов за премиер. Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата
В понеделник предстоят разговори възможно ли е да се състави правителство в този парламент.

"Към днешния ден премиерът Борисов няма да бъде номиниран за министър-председател за следващ кабинет. Бихме могли да подкрепим евентуален кабинет с мандат на Реформаторския блок, но нищо повече като персонални имена, които биха могли да бъдат спрягани", отсече председателят на ПГ на ГЕРБ.

Към настоящия момент се водят неформални разговори и от ГЕРБ смятат, че са длъжни като партньори в двегодишния досегашен период да проведат срещата и да направят опит, ако такъв е възможен и не се променя политиката на правителството досега, да се върви напред.

На въпрос дали Борисов трябва да остане премиер, Цветанов посочи, че партийният лидер е заявил ясно намеренията си още по време на президентската кампания и е подал оставка след балотажа, както е обещал. При връчването на първия мандат на ГЕРБ като най-многочислена парламентарна група в 43-ото НС, той бе върнат, напомни Цветанов в "Годината" на Дарик.

На въпрос дали стои като вариант друг политик от партията на Борисов да състави правителство с мандата на реформаторите, Цветанов посочи, че към настоящия момент такъв вариант не е обсъждан. Персонални имена не са коментирани, каза още Цветанов. "Малко песимистично съм настроен, че човек от ГЕРБ може да оглави кабинет", каза още шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

На въпрос дали ГЕРБ би подкрепила експертно или политическо правителство, той коментира, че политическото има по-голяма тежест, защото се знае кой носи отговорност.

"В тази ситуация, в която се намираме днес, трябва да се стараем да отговорим на очакванията на хората - имаше проведен референдум, над 2.5 млн. българи дадоха гласа си за промяна на избирателната система и в момента това, което ще направим, ако има съставяне на кабинет в 43-тия парламент, да продължи основната си дейност парламентът по изборното законодателство и всички секторни политики, които се нуждаят от законодателна промяна", каза Цветанов.

Шефът на парламента Цецка Цачева прогнозира в същото предаване, че хоризонтът на този парламент е до края на месец януари и отиваме на предсрочни избори.

"Нелогично е да се случи друго. Ние сме най-голямата група в парламента. След оставката сме заявили позиция, че мнозинството не може да бъде достатъчно стабилно. Животът е толкова динамичен, постоянно изникват проблеми като трагедията в Хитрино. Имаме и резултата от референдума, който задължава политиците да извършат промени в изборното законодателство. Заявихме, че бихме подкрепили правителство на Реформаторския блок ако бъдат постигнати мерките, заявени от гражданите, но това е трудно постижимо", каза още Цачева.

Тя сподели мнение, че немската система на провеждане на избори е неприложима в българската действителност, тъй като действащата Конституция ясно фиксира точния брой на депутатите. Според нея обаче тази система може да се модифицира, но трябват воля и работа.

Тя обясни, че два ще бъдат основните проблеми, свързани с изборното законодателство - разпределението на държавата на райони и какво ще се случи с вота в чужбина. Цецка Цачева определи годината като ползотворна за парламента. Според нея качеството на законодателния процес е било добро.

"Думата на 2017 г. ще бъде "гражданите", защото те ще решават съдбините си. Много е важно с какви послания и как ще се държат с тях политиците", каза още председателят на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
1
 
! Отговори
ЩО ,БЕ....ХА,ХААА... преди 7 години
НИЕ ОТ ГЕРБ---СЪЩО ОБИЧАМЕ СЛАВИ -ЧАЛГАРЧЕТО....ХА,ХА,ХАААААААААААА....ТОЙ---ОПРЕДЕЛЕНО РАБОТИ ЗА НАС!!!
82
0
 
8
 
! Отговори
Веселяка преди 7 години
Цветанов съвсем се оплете от лъжи, явно му трябват още апартаменти и накрая ще влезе в затвора.
81
0
 
8
 
! Отговори
ЧАН преди 7 години
Аз пък си мисля,че е по-добре нашенци отново да си ударим по едно рамо и да ги ометем тия веднъж завинаги.Те са повече национални предатели,отколкото можещи управленци.Фактите са налице. Ами то,ако зад всяка брада има мъдрец,то всички козли щяха да са пророци. Та и тяхната работа такава. Времето им мина.Светът се променя.Да се пръждосват,че измъчиха народа и дотегнаха на всички. Чупката!!!!!!
80
2
 
4
 
! Отговори
don преди 7 години
как патриотите и реформаторите политически се самоубиха и в следващият парламента няма да бъдат.В следващият парламента ще бъдат само ДСБ , ГЕРБ , ДПС и БСПТака който е лакомен за власт е вече аут
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образно казано, тупкат топката и разиграват, печелят време...Мачът е решен. А за промени в избирателния закон няма време. И те вървят САМО С редуцирания брой депутати и намалени субсидии за партиите. Няма как да се изпълни една точка от референдума, а да се загърбят другите две, защото не им изнася!!!
78
0
 
6
 
! Отговори
ни са знай преди 7 години
Продължават обидите към интелигентността на БЪЛГАРИНА..............................
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай Боже на всички българи желание и ВЪЗМОЖНОСТИ поне за две деца. Поздравления за Николови
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната лъжа на ББ .Вечерта след президентските избори каза " ТВЪРДО", че в рамките на този парламент няма да подкрепи нито едно правителство и няма да даде своите министри за такова. Ако в понеделник имаме правителство на реформатори подкрепено от ГЕРБ е крайно време да му се поиска отговорност за всички лъжи , които изрече през тези безполезни за Б-ИЯ години. За да бави така положението и да си играе, ми се струва , че се страхува ОТ НЕЩО
75
1
 
0
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
vsi4ki koito sa v parlamenta sa edin dol drenki.klienti na hotel ful inklosiv.sa po dalak srok na pribivavane; ili da si otrabotiat kradenite pari bg. danakoplate na stroitelstvoto na aez belene.mejdu drugoto ima i mnogo koiyo ve4e ne sa tam te sa6to triabva da se ispratiat tam.
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който гласува за тая престъпна шайка е национален предател и престъпник спрямо децата на всички нас!
73
0
 
7
 
! Отговори
Садист-демократ преди 7 години
Искам да прребия до смьрт любовницата на кмета на Симитли!
72
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо ударихте дъното. Значи не можете да съставите правителство, защото този парламент е изчерпан, но можете да подкрепите 4-та политическа сила защото сте длъжни. Всички сте СРАМ за България. Не чувствате ли, че ставате смешни в лицето на народа.
71
0
 
22
 
! Отговори
PENE преди 7 години
Все пак ГРОБ , могат да си ударят една под душа !
70
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 73 ГЕРБ- ДПС и ,,забравяш,,ТУРЦИЯ - Ердоган с Турски поток , АЕЦ ,,Ак Кою ,,любезно поднесени на тепсия от ГЕРБ.
69
1
 
24
 
! Отговори
минувач преди 7 години
Б.Б., Цвъ и сие, трябва да бъдат съдени от граждански съд! Престъоленията им НЯМАТ давност!
68
0
 
23
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ УДАРИ РАМО И ДА СЕ ГЛАСУВА НЕ МАЖОРИТАРНО,А КОЙ КОЛКОТО АПАРТАМЕНТА ИМА,НА ВСЕКИ АПАРТАМЕНТ И ВСЕКИ ДКА ЗЕМЯ, ЕДИН ГЛАС,БЕДНИТЕ БЕЗ ГЛАС,ЩОТО НЕ СА БИЛИ ТОЛКОВА УМНИ ДА ЗАБОГАТЕЯТ.
67
0
 
27
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦА преди 7 години
ГРЕШКА СЛЕД ГРЕШКА,ПРОДЪЛЖАВА СВОБОДНОТО ПАДАНЕ.ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ МАРТ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ 10%,СЕПТЕМВРИ ЗА 9 ,10%,СЛЕД ШЕСТ МЕСЕЦА ОЩЕ ПО 10 %,КОНТРОЛ В ИКОНОМИКАТА И ДАНЪЦИТЕ И ЩЕ ВИДИТЕ МАЖОРИТАРЕН ВОТ В ДЕЙСТВИЕ.АМА ТО ТРЯБВА АКЪЛ, А НЕ САМО ДА КАРАШ ДЖИПОВЕ И ДА ХОДИШ НА ЛОВ В ПАЛАМАРА.
66
3
 
25
 
! Отговори
да преди 7 години
ГЕРБ няма никакво морално право да участва във властта. Дори и подкрепа не трябва да дава. Народът прекалено ясно каза, че не желае ГЕРБ да е във властта. Ако пак се върне ГЕРБ във властта ще вземе още милиарди заеми. И ще продължава да заселва мигранти. Всички от ГЕРБ трябва да бъдат съдени за предателство пред лицето на врага. А мигрантите са много сериозен враг.
65
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изтърканите номера на Тиквата. Както през 2013 - след като усети, че народът ще му бие шута, сами избяга като първи пъзльо и започна да се прави на бунтар срещу самия себе си.Сега номерата от селски банкянски вечеринки се повтарят отново.
64
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов оглавява бунта срещу себе си!