Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!

Депутатите приеха поправки в Закона за движение по пътищата
165
Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!
Снимка: архив, Булфото

Пешеходецът вече няма да носи вина, ако е бил блъснат от кола на пешеходна пътека и шофьорът е нарушил правилата за движение. Това решиха депутатите, като приеха окончателно поправки в Закона за движение по пътищата.

Промяната в закона дойде по искане на депутата от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора беше убита през 2011 г. на "зебра" от пиян моторист, който "летял" по пътя с скорост от близо 100 км/ч.

Досега пешеходецът се смяташе за съпричинител на катастрофата, ако не е погледнал дали идва автомобил и да прецени неговата скорост, съгласно тълкувателно решение на ВКС.

Нели Петрова призова депутатите най-накрая да приемат закон заради всички тези шофьори, които карат дрогирани, пияни, без книжки, убиват хора и се измъкват без наказания.

След промените в закона на практика отпада тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което пешеходците също носят вина на трагедиите на пътя.

Още по темата

Сгазен на пешеходна пътека има вина за катастрофата, ако е навлязъл внезапно на пътното платно, не е преценил скоростта на идващите коли или е преминал при лоша видимост. Той е виновен дори когато водачът кара с превишена скорост, решиха върховните съдии преди време, за да се уеднакви съдебната практика по този тип дела.

До тълкувателното решение се стигна, след като ВКС намали присъдата на мъжа, сгазил дъщерята на Нели Петрова Лора Казанлиева, с аргумента, че тя е съпричинила катастрофата. Тогава правосъдният министър и главният прокурор поискаха тълкуване на закона.

Върховните съдии приеха, че правото на предимство на пешеходеца е абсолютно, но само ако "преди да навлязат на платното за движение, се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; не преминават през ограждения от парапети или вериги".

"Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) от страна на пешеходец при пресичане на пътното платно за движение на специално очертана или неочертана с маркировка върху пътното платно, но сигнализирана с пътен знак пешеходна пътека, в случаите, когато водач на МПС е нарушил правилата за движение относно скоростта за движение и ако пешеходецът е нарушил правилата", пише в решението на ВКС.

Принос имат и авторите на закона, посочиха съдиите. Текстовете са написани така, че правото на пешеходците не може да е безусловно, така че днес законодателите се поправиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
И аз в лютеницата преди 7 години
Най-накрая се взе едно решение, с което ще се пресекат някои установени порочни практики. И да се надяваме, че ще има и някакъв дисциплиниращ ефект. Колко и какъв, бъдещето ще покаже, но ако и с малко се намали броя на нарушаващите, пак ще е за добро.От друга страна, има доста йезуитщина в мотивите на решенията по случаи с фатален край на пешеходна. А съпричиняването е върхът на наглостта, защото никога то не се търси от КАТ, Община и други институции, неправилно паркирали около и в/у пътеката.
60
0
 
3
 
! Отговори
До 56 преди 7 години
Специално за теб ще се пише, не зебра, а трябва да пиша*Описаната в Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, "Пешеходна пътека" - М8.1 - очертана се с широки непрекъснати линии, успоредни на оста на пътя. *Така доволен ли си?
59
1
 
3
 
! Отговори
До 54 преди 7 години
Доводите не са странни. Нямаш право да преминаваш, дори на зелено, ако кръстовището не е освободено. От друга страна ако светне червено, колата набие спирачки и спре, навлязла в кръстовището, то тя трябва задължително да излезе от кръстовището при това на преден ход (движението назад в кръстовище е забранено - така стават катастрофи). С пешеходните пътеки положението е идентично. И двете страни трябва да са много внимателни.
58
4
 
1
 
! Отговори
Реалността :-( преди 7 години
До Анонименblitz.bg/politika/neli-petrova-maykata-na-pregazenata-lora-stavam-kandidat-deputat-ot-gerb-za-da-bda-glast-na-pochernenite-roditeli_news191624.htmlНели Петрова е депутат в 42-то НС. Дъщеря й е загинала през 2011 година по времето на 41-то НС. Изводите си направете сами и най-вече не бъдете както Тълкователите от ВКС, защото ВСЕКИ е преди всичко ПЕШЕХОДЕЦ и чак след това незадължително водач на МПС. А законите на физиката никакво тълкуване не може да ги убори
57
1
 
2
 
! Отговори
До 56 преди 7 години
Не се заяждай! То в закона няма и каква е маркировката за пешеходните пътеки, няма ги и знаците и много други неща ги няма, така че беж на опреснителен курс. Като кажеш на някой, че пешеходната пътека е зебра, всеки знае за какво става въпрос, но ти се правиш на интересен. Искаш както е в Правилника по прилагане на ЗДП, да пиша едно дълго-дълго название и да не остане място за коментара ми по същество. Ако напиша "пешеходна пътека М8", както е в Правилника някой ще разбере ли за какво става дума
56
7
 
4
 
! Отговори
??? преди 7 години
И сега какво? Всеки, който реши да припечели някой лев, най-ненадейно ще изскача пред колата ви.
55
0
 
0
 
! Отговори
до 54 преди 7 години
И линейките, и пожарните, и полицията са с ПРЕДИМСТВО, но НЯМАТ ПРАВО да преминават на червено, докато не се уверят, че е безопасно да преминат. Иначе - да с предимство са. В ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА ясно е описано.
54
0
 
7
 
! Отговори
Пешеходна пътека преди 7 години
Големият проблем не само при пешеходните пътеки, а че държавата я няма и никой не налага спазването на закона. Каквито и текстове да приемат депутатите, нищо не променят и закона започва да действа чак след като стане катастрофа, т.е. само наказва след катастрофа, но не се наказва за нарушенията, при които няма катастрофа, а те в България са десетки милиони всеки ден. В това е проблемът, в неработещия КАТ и всекидневните милиони нарушения заради неработещия КАТ.
53
2
 
1
 
! Отговори
До №50 преди 7 години
Понятието Пешеходна пътека тип зебра много отдавна не съществува в Закона за движение по пътищата. Един опреснителен курс няма да е излишен. Иначе си прав за продължението на тротоарите и предимството, като изключим трамваят, който ВИНАГИ е с предимство, дори и на пешеходна пътека. ТОВА пък пешеходците трябва добре да си набият в главите.
52
3
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До И.А.Вярно е, че не навсякъде има знаци, предупреждаващи за наближаваща пешеходна пътека, но какво са виновни пешеходците? А и твоят коментар е изцяло в съответствие с моя. Има зебри, които са на завои - нещо, което според мен е недопустимо. И шоферите, и пешеходците фърлят боб ще успеят ли да минат без произшествие
51
1
 
13
 
! Отговори
До? и други преди 7 години
Какви са тия странни доводи - шофьорът можело да не може да спре? По-надолу някакув говори за физиката, колко тежки машини били колите и прочие...А бе хора, вие като карате тия тежки машини, какво правите, когато наближите кръстовище и сте без предимство? Обяснявате ли как шофьорите от пътя с предимство трябвало да се оглеждат и да преценяват, защото машината ви била тежка??На пешеходна пътека сте без предимство. Точка!
50
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 48, това също, разбира се. Когато се пресича, трябва само да се пресича, да е пеша и на самата зебра
49
1
 
4
 
! Отговори
Пешеходна пътека преди 7 години
Често се случва шофьорът да няма добра видимост за пешеходна пътека, примерно поради спряло превозно средство, най-често в нарушение на закона, т.е. на по-малко от 5 метра преди пешеходната пътека. Това не е оправдание за шофьора, който в такива случаи намалява и ако трябва спира - това го пише и в закона.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хм. Някой изтри коментара ми, че сега пред колата ти на пешеходна пътека отвсякъде може да долети ромче (наричам го така, защото на някой не му допадна БЪЛГАРСКОТО му наименование, а в България принципно трябва да се говори на български..) и да припечели доста добре. В някои страни този проблем е много наболял.
47
2
 
6
 
! Отговори
Пешеходна пътека преди 7 години
Всяко продължение на тротоара или банкета на кръстовищата е пешеходна пътека и там пешеходеца има същото предимство, каквото и на пешеходна пътека тип зебра. Това е първият урок, който трябва да се набие в главата на всички шофьори, на които "внезапно им изскачат" пешеходци. При спазване на правилата за движение от страна на шофьора, на практика пешеходеца никога не може да му изскочи внезапно на пешеходна пътека. В 99.9% от случаите на внезапно изскачане, шофьора кара с превишена скорост.
46
1
 
6
 
! Отговори
И.А. преди 7 години
До ПешкоА сега като толкова добре си научил правилника, отиди и провери колко от пътеките имат такива предупредителни знаци на 30м., колко от тях имат въобще знак за пътека и на колко от тях маркировката се различава, а не е отмита от дъжда. Пътеките трябва да добре осветени, обозначени и да има видимост преди тях. По бул. Мадрид Паркинги и Гаражи са разчертали паркоместата до самите пътеки, което е в разрез със закона, за паркиране на 10м от Пешеходна пътека. Но те са всевишни!
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 44. Прав си! А всеки, който стъпи на пешеходна пътека с телефон в ръка в затвора за 1 година! Всеки, който стъпи на пешеходна пътека върху колелото си 1 година затвор! Всеки, който пресече на 10 метра от пешеходната пътека 1 година затвор! Всеки, който не се огледа а пресече като теле 1 година затвор!И заживяли щастливи!
44
3
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Възмутен съм, че върховните съдии си позволяват да "тълкуват" закона. Има си правилник за движение по пътищата, в който ясно е посочено - пеш. пътеки са продължение на тротоара. Точка. По принцип са задължителни знаците, че предстои пеш. пътека, както и тези, указващи мястото на пеш. пътека. Ако и всяка една от тях се освети, щото през зимата, т.е. поне 4 месеца годишно се стъмва у 17 ч. няма да има нужда нищо да се тълкува. Несъобразена скорост и това е
43
6
 
8
 
! Отговори
? преди 7 години
Когато пешеходец СТЪПИ на пътеката, колкото и добро желание има шофьорът да спре, може да не успее. Така, че пешеходецът наистина трябва да премине, когато се увери, че е забелязан и че превозното средство ще успее да спре. От друга страна шофьорът задължително трябва да се опита да спре, ако види, че някой ще пресича. В много от случаите, обаче пешеходецът променя рязко посоката си на движение и стъпва на пътеката. Според мен законът си беше адекватен, то трябва да се спазва.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много лошо е,че на *** Петрова се е случила тази трагедия,която не подмина и много други с нейната участ.Добрата новина е,че е от ГЕРБ и това помогна на НС да вземе решението,което одавна трябваше да е факт.В задачката се пита,ако госпожата беше от друга парлам.група,дали щеше да има подобно решение.Ах,тези гербери,предизборно са готови на всякакви добринки.