Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!

Депутатите приеха поправки в Закона за движение по пътищата
165
Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!
Снимка: архив, Булфото

Пешеходецът вече няма да носи вина, ако е бил блъснат от кола на пешеходна пътека и шофьорът е нарушил правилата за движение. Това решиха депутатите, като приеха окончателно поправки в Закона за движение по пътищата.

Промяната в закона дойде по искане на депутата от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора беше убита през 2011 г. на "зебра" от пиян моторист, който "летял" по пътя с скорост от близо 100 км/ч.

Досега пешеходецът се смяташе за съпричинител на катастрофата, ако не е погледнал дали идва автомобил и да прецени неговата скорост, съгласно тълкувателно решение на ВКС.

Нели Петрова призова депутатите най-накрая да приемат закон заради всички тези шофьори, които карат дрогирани, пияни, без книжки, убиват хора и се измъкват без наказания.

След промените в закона на практика отпада тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което пешеходците също носят вина на трагедиите на пътя.

Още по темата

Сгазен на пешеходна пътека има вина за катастрофата, ако е навлязъл внезапно на пътното платно, не е преценил скоростта на идващите коли или е преминал при лоша видимост. Той е виновен дори когато водачът кара с превишена скорост, решиха върховните съдии преди време, за да се уеднакви съдебната практика по този тип дела.

До тълкувателното решение се стигна, след като ВКС намали присъдата на мъжа, сгазил дъщерята на Нели Петрова Лора Казанлиева, с аргумента, че тя е съпричинила катастрофата. Тогава правосъдният министър и главният прокурор поискаха тълкуване на закона.

Върховните съдии приеха, че правото на предимство на пешеходеца е абсолютно, но само ако "преди да навлязат на платното за движение, се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; не преминават през ограждения от парапети или вериги".

"Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) от страна на пешеходец при пресичане на пътното платно за движение на специално очертана или неочертана с маркировка върху пътното платно, но сигнализирана с пътен знак пешеходна пътека, в случаите, когато водач на МПС е нарушил правилата за движение относно скоростта за движение и ако пешеходецът е нарушил правилата", пише в решението на ВКС.

Принос имат и авторите на закона, посочиха съдиите. Текстовете са написани така, че правото на пешеходците не може да е безусловно, така че днес законодателите се поправиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи самоубийството на пешеходна пътека се разрешава официално по закон.Честито!
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питайте някой отракан шофер с колко км/ч би трябвало да преминава през пешеходна пътека?99% от отговорите са с 50км/чСпоред мен, всеки който си позволява да пресича пешеходна пътека с такава скорост трябва да губи книжката си за една година
39
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дъщерята на въпросната депутатка е била пияна и не се е огледала ,естествено че носи вина
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре ако ми писне от живота ще се хвърля пред някоя кола .Хем ще се отърва от мъките, хем роднините ще опънат по 100 бона всеки
37
1
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Знакът, че предстои пешеходна пътека, се поставя на 30 метра поне (доколкото помня от листовките) преди самата пешеходна пътека. Така че шоферите да не знаят много много, ами да проумеят, че на пешеходна пътека те не са с предимство. Нема да се забавят кой знае колко, ако намаляват или дори спират
36
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е добре де. В случая ВКС е тълкувало правилно закона. Преди да се стъпи на пешеходна пътека човек трябва да се огледа дали идва автомобил, с каква скорост се движи, има ли видимост и т.н. След като има преценка за обстановката тогава да пресече. Вярно е, че пешеходец не може да носи вина ако в случая шофоьор на превозно средство е пиян, надрусан и т.н. Но трябва и двете страни да спазват някакви норми, за да няма инциденти, а не едните да се безсмъртни на пътя, а другите все да са виновни.
35
0
 
2
 
! Отговори
L. преди 7 години
"Пръщи" пък е толкова грамотно написано, че наистина кърти!!!
34
5
 
10
 
! Отговори
до Georgieva преди 7 години
Уважаема Georgieva нашият режисьор Теди Москов в Германния пресякъл на червен сигнал на светофара и бил прегазен от германка.Той е заплатил ремонта на калника и след като 4 месеца е лежал в болница.С това решение се стимулират всякакви хора да скачат пред движещите се коли и така после да печелят пари.У нас все още не е разпространено това,но в Русия е голям проблем.
33
1
 
5
 
! Отговори
L. преди 7 години
Всеки без вина е невинен, що за глупост?!
32
0
 
9
 
! Отговори
Винаги преди 7 години
спирам на пешеходна пътека. По сто пъти се оглеждам преди да пресека по такава, дори да е зелено на пешеходният светофар.
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разказвам ви действителен случай.Шофирам и на 20 метра пред мен започват да излизат пешеходци.Маркировката на пешеходната пътека се е изтрила.Знакът за пешеходната пътека не се вижда,защото имаше спрял ТИР.Аз намалих и спрях и ТОГАВА поглеждайки вдясно видях остатък от маркировката на пешеходната пътека-част от правоъгълник.Когато съм пешеходец винаги се съобразявам и гледам.В част от случаите пешеходците действително са съпричинители на катастрофи!Толерантността трябва да е взаимна.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правото на пешеходеца на пешеходна пътека вече било абсолютно....абсолютно, абсолютно, колко да е АБСОЛЮТНО?За пред св. Петър важи ли?
29
2
 
21
 
! Отговори
Никола преди 7 години
До Анонимен 14Няма как да се съглася с теб, колега. И аз съм пешеходец, колоездач и шофьор, и твърдо заставам зад тезата, че при 30 км/ч, каквато трябва да е максималната скорост на пешеходна пътека и в жилищен квартал, няма логично обяснение водачът да не може да спре. В белите страни, водачите на МПС намаляват драстично скоростта, когато пешеходецът започне да се приближава към пешеходната пътека (което вече правят и много наши сънародници - шапка им свалям). Извод - всички по-внимателни!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
заглавието пръщи от неграмотщина :):)
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 24 - тези глупости ги разправяй на друг. Няма нито един сгазен пешеходец в България заради отказани спирачки на автомобил! всички са от джигити, които карат с 200 в населено място, в много случаи пияни . Знакът "намали до 30" когато наближаваш пешеходна пътека не е за украса.
26
2
 
2
 
! Отговори
ККК преди 7 години
важно е личния интерес да се превърне в закон, а дали е честно ... няма значение закона не е за това, а за лична саморазправа
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 26! Хапчетата бе човече, пий ги редовно не ги забравяй!
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Струва ми се, че някои коментиращи бъркат един основен принцип:Те смятат, че пешеходните пътеки са места, където пешеходците пресичат шосето за автомобили. НЕ! НЕ Е ТАКА!Пешеходните пътеки са места, където автомобилите пресичат ТРОТОАРИТЕ!Осъзнаването на този принцип ще доведе най-накрая до взаимно разбиране и край на споровете.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Водачите на МПС би трябвало да карат много внимателно когато наближават пешеходна пътека, защото повечето пешеходци са психари и под дебелите си палта носят поне АК-47 с 5 пълнителя. Хора сме все пак, понякога се случва да психясаме и да ни залепне пръста за спусъка в това студено време.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички пешеходни пътеки би трябвало да са повдигнати на 30см, защото 30% от водачите не могат да четат и карат като добичета. Какъвто и закон да им напишат те няма да го спазват и ще продължават да газят пешеходци