Само за една година: 136 българи – бели роби в бели държави

Лъжат мъжете за пари, жените експлоатират сексуално
31 май 2017 07:00,
53
Само за една година: 136 българи – бели роби в бели държави
Снимка: Reuters, архив

136 българи са се превърнали в бели роби в чужбина, показват данните на Националната комисия за борба с трафика на хора за миналата година.

Най-много сигнали – 42, са подадени от нашенци, заминали да работят зад граница, а впоследствие се оказали жертва на трудова експлоатация.

Данните показват, че най-често в "бели роби" се превръщат мъже между 20 и 50 години. "Това са мъже, подмамени от хора от тяхната общност да заминат в чужбина да работят в строителство и селско стопанство при условия и възнаграждения, които не се реализират”, обясни секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова на кръгла маса за противодействие на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Основни дестинации за работа на нашенците са Великобритания, Франция, Испания, Италия, Белгия и Гърция. По данни на трудовото аташе на Гърция у нас през миналата година в южната ни съседка са регистрирани 25 сигнала за трафик на хора, като само една от жертвите на трудова експлоатация е била българка.

Най-често жените стават жертва на трафик с цел сексуална експлоатация, пише "Монитор". През миналата година в ресорната комисия са подадени 27 сигнала за българки, изкарани в чужбина като проститутки. Още 11 нашенки пък са били изведени, за да сключат брак зад граница. Част от тях са били принудени да минат под венчило с предварително уговорен жених. "Сред тези случаи има и непълнолетни момичета, които встъпват в уговорен от родителите им брак", обясниха от Държавната агенция за закрила на детето.

Принуждавани да просят са били 8 от жертвите на трафик на хора.

Статистиката на Националната комисия за борба с трафика на хора отчита ръст на жертвите с увреждания. През миналата година са регистрирани 9 случая на експлоатирани хора с физически, психически и ментални недъзи. В сравнение с 2015 г. тези сигнали са нараснали двойно.

Според изчисление на Европол този вид престъпна дейност генерира между 20 и 25 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
15
 
! Отговори
The big щепсел преди 6 години
Стига с тИя капарирани статии бе!!!Не си ли давате сметка колко сте смешни в лицата на хората... или парите изтриват всЕк`ъв срам...!? Направиха от цяла държава цiг.анско гето, а сега ш`е пръскат пари за облъчване..К`вото и да ни вменявате.. вие сте лъжци!
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука става въпрос за ниско образование. За хора без много багаж в главата.
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О, колко е страшно. Я си стойте в България. Та тук е цветя и рози. Истински санаториум. Е, може някоя сграда да падне на главата ти, джип да те тресе, ей тъй за кеф, но голяма работа. Нашето гадже е най-'убива.
8
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 сигнала за българки, изкарани в чужбина като ***. -----------------------------------------По бардаците в Европа работят ХИЛЯДИ българки, а тези съобщават за 27 !!!!
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брака е законна съвместна сексуална експлоатация. Вече няма кой да работи тука и пенсиите не могат да вдигнат, бягайте надалече.
6
3
 
36
 
! Отговори
Циник преди 6 години
136 от над 2 000 000 - това с мъжете , си е чиста проба лъжа! Няма мъж между 20 и 50 , който да е толкова вдлъбнат, че да работи без заплащане! Проститутките са друг въпрос - при тях има случаи на "прибрани паспорти", макарче - полицията прави редовни "рации" точно по тази причина! Всъщност най-много са белите роби в България - да ви припомня ли шивачки, и изобщо работници във фирми у нас, които не плащат заплата понякога повече от половин година?
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко не са били излъгани и са успели там и колко са били излъгани в територията.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камелия обяснила на кръгла маса, че регистрира българските бели роби в чужбина. Става ясно - 136 за една година. От текста не разбрахме какво конкретно е свършила Националната комисия за борба с трафика на хора, за да помогне на тези нещастни и унижени български граждани.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това са мъже, подмамени от хора от тяхната общност"
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слушам двама младежи висше образование образование си приканват единия каза аз работя в Германия карам един микробус другия каза ооо ти си добре аз берат ягоди в Англия това не е виц а реалност
1
3
 
18
 
! Отговори
Мангаль преди 6 години
Има ли изненадани?