Председателят на ВАС: Политиката няма място в правосъдието!

Георги Колев пред Bulgaria ON AIR за днешния избор на съдии за ВСС
Обновена: 17 юни 2017 21:00 | 17 юни 2017 20:53, Екип на Bulgaria On Air
17
Председателят на ВАС: Политиката няма място в правосъдието!
Снимка: БТА, архив

Председателят на ВАС Георги Колев коментира пред Bulgaria ON AIR, че промените в съдебната система, направени преди година, са достатъчни и навременни.

"Неведнъж съм изказвал своето мнение. Не бяха необходими драстични промени, но те са за добро, например по-големите правомощия на Общите събрания на съдиите. Сега обаче трябва да се даде време, за да се направи анализ дали тези изменения са работещи или не. Тези промени, които бяха направени, са най-сериозните и са достатъчни", настоя той.

Още по темата

"Много мои колеги съдии смятат, че няма място политиката в правосъдието. Не мисля, че има конфликт между председателя на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. Противопоставяне има между всички онези колеги, които смятат, че политиката няма място в съдебната власт и тези, които стоят зад тази теза", коментира Колев.

"Не знам какво значи нормалност, в крайна сметка аз и колегите гласуваме за развитие на съдебната система", отвърна той задочно на думите на Панов, който днес обяви, че гласува за нормалност и за връщане на доверието към съдебната власт.

Както знаете днес 2238 съдии избираха измежду 27 кандидати за шест места в кадровия орган. Общата избирателна активност на съдиите е 87,18% при 1951 гласували от 2238 имащи право на глас, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Чрез електронната система за гласуване през интернет своя глас са дали 1473 съдии от 1677 заявили желание за дистанционно гласуване. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 478 съдии.

Изборният ден е преминал без проблеми, единствено заради високата активност на съдиите около 14.00 ч. е поставена втора кабина за гласуване, за да не се образуват опашки.

В момента се броят бюлетините. Според правилата кандидатът е избран, ако получи повече от половината от действителните гласове.

Прокурорите и следователите вече избраха 5-мата си представители в съвета. Предстои и Народното събрание да попълни своята квота във ВСС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Eridol преди 6 години
Offshorni feodalni mafioti...ste visnat na besilkata...
15
0
 
1
 
! Отговори
Дочев преди 6 години
Лозан Панов иска да хвърли камък в жабясълия гьол,за да се раздвижат всички затлъстели животни намиращи се от години на дъното,където спокойствието им е пълно.Време е,българите да видят желаната от тях прозрачност в работата на тази отделна от обществото съсловна група.
14
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 6 години
Ама това истина ли е-ти да видиш !!!!!!!!
13
0
 
3
 
! Отговори
Хасан преди 6 години
Говорите врели некипели уважаеми Г-н. Възможно ли е в Б-я да съществува политици без да имат закрилата и на българското правосъдие. Та точно това е причината да не се иска промяна в съдебната и обвинителната система. Това е известно дори и на най-неграмотният българин.
12
0
 
3
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 6 години
И корупцията не трябва да има място в съда, но едва ли има некорумпиран съдия. Най-нечистоплътни са съдиите от по-висок ранг. Там са са осмърдели отвсякъде. И са арогантни, нагли, безскруполни.Недосегаеми.
11
0
 
4
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
НАЗНАЧАВАНЕ НА СЪДИИ ПО ПАРТИИНИ КВОТИ---ТОВА ЕПРАВОСЪДИЕТО В БЪЛГАРИЯ НЕМА КАК ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ПОЛИТИК МИНИСТЪР ПРЕМИЕР КМЕТ ПРЕЗИДЕНТ
10
0
 
3
 
! Отговори
Перо преди 6 години
Този да не е прогледнал, като Лозан Панов?
9
0
 
7
 
! Отговори
дърто комуне преди 6 години
На времето партийните секретари,когато говореха за светлото бъдеще, изглеждаха точно така!
8
0
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 6 години
Този статукво - бранител, да не би да ни казва, че във всеки доклад на "семейството" - критиките към съдебната ни система са просто блъф? Аз така го разбирам, всички промени досега били достатъчни и навременни и компетентни? Докога ще ги изтърпяваме, само питам, от какво сте направени че търпите тплкова?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милиционер,назначен от Мафията!При това ***:
6
0
 
12
 
! Отговори
нагло ченге преди 6 години
Най-нагли са ченгетата. Некомпетентен , обременен от минало и подлизурско настояще--без никакви видими положителни резултати от дейността си- това е бг ченгето.
5
0
 
15
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Тогава осъдете на първо време поне няколко политици за да ви повярват поне малкохахахааа
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дам....политика не може...но задкулисни машинации...рекет...договорки...докладване директно на Баце...явно, МОЖЕ!!!
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой го казва ??Политически най зависимия съдия решенията му са винаги политически мотивирани!Назначен директно от ББ , защото е некадърник и за нищо не става И винаги готов да му услужи.Във ВСС този беше твърдо в мнозинството поддържащо корумпираното статуквото и цаката.
2
2
 
18
 
! Отговори
Ром от затворо преди 6 години
Вероятно Колев е имал в предвид , че с настоящото състояние на правосъдната система политиците няма да доживеят наровете в затвора. Затова лично се грижат той и Цацаров. Взаимно си пазят гърбовете. Просто мафия.
1
0
 
19
 
! Отговори
нормална нормалност преди 6 години
То в България освен политика и социално слаби съдии друго няма!