Сблъсъци в Асеновград. Протестиращи щурмуват ромската махала

Недоволството в града нараства. Хора скандират: "Няма да простим!"
Обновена: 29 юни 2017 22:30 | 29 юни 2017 22:24,
404

Снимка: Dnes.bg

Напрежението в Асеновград ескалира преди минути, предаде репортер на Dnes.bg. Протестиращите  тръгнаха на шествие към сградата на Общината, след което тръгнаха да щурмуват ромската махала в града. Тълпата се разбяга в различни посоки. Хората опитаха да пробият кордона от полицаи и жандармеристи. До момента двама души са задържани.  Първоначално множеството беше спряно, но протестиращите се оказаха повече от полицаите.

Техни представители проведоха 10-минутен разговор с шефа на пловдивската полиция комисар Илков, който им разреши да продължат надолу мирно.  Голяма част от хората обаче хукнаха към махалата. Очаква се да бъдат спрени от друг кордон, който е на 2 километра от ромския квартал на Асеновград. Скандиранията в този час продължават.

Още по темата

Протестиращите скандират едни от известните лозунги след размириците в Катуница „Няма да забравим, няма да простим”, "Българи, юнаци", "За България". Над 2000 души развяват националния флаг и пеят патриотични песни. Раздвижването на тълпата, която престоя около час пред паметник на Цар Иван Асен, активизира и полицейските части.

Причина за тяхното недоволство е конфликтът между българи и роми, при който пострадаха и деца от местния клуб по гребане. До момента по случая са задържани 9 души.

Близо 200 рокери се включиха за втора поредна вечер в мащабния протест. Протестиращите искат справедливо наказание за побойниците на децата и родителите от местния клуб по гребане.
Част от хората носят със себе си българския флаг.

Конфликтът започна на язовир "40-те извора". Там деца от отбора по кану-каяк тренирали, когато между тях и други деца от ромски произход възниква скандал и започва замеряне с камъни. Двама от учениците и двама треньори са пострадали.

От там конфликтът се пренася пред спешното отделение в Асеновград, където родители на децата са били нападнати. Арестувани са 8 от нападателите. Срещу тях е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм.

В същото време институциите взимат спешни мерки в Асеновград, които да тушират напрежението в града след мелетата между гребци и роми от последните дни. На организирана среща между граждани и кмета Емил Караиванов, дойдоха вицепремиерът Валери Симеонов, главният секретар на МВР Младен Маринов, както и шефът на пловдивската полиция Атанас Илков.

След дебатите, които продължиха над 2 часа, Симеонов заяви, че засиленото полицейско присъствие в града  ще остане, докато не осигури сигурността на всички, независимо от техния етнос.

Институциите влизат в ромската махала. Започват процедури по описване на незаконните къщи, след което ще се пристъпи към бутане. Всички жители, които нямат адресна регистрация в Асеновград също ще бъдат изселени.   Симеонов обаче призова хората за търпение, тъй като не можело всичко да се случи веднага.
Създаването на общинска полиция изцяло зависило от общината, но според вицепремиера, подобно звено трябва да има.

Един от родителите Йордан Тодоров, чиито деца пострадаха в мелето, заяви, че полицията не са взели адекватни мерки.

"Ромите заобикаляха полицаите и удряха хората. Униформените не посегнаха към оръжието, стояха и гледаха отстрани. Един от треньорите щеше да бъде убит с колове, ако не бяхме го издърпали”, заяви Тодоров.
Шефът на пловдивската полиция обаче заяви, че неговите служители са взели адекватни мерки, предвид конфликтните ситуации. Пред болницата имало 150 роми и едва 6 униформени.

След боя, от полицията са влезли в циганската махала и са арестували 9 души.  Илков призова, ако има свидетели и записи от камери, на които се виждат и други лица, участвали в побоя, могат да бъдат сигнализирани в полицията. Шефът на пловдивската полиция допълни, че борят на задържаните може да се увеличи още в следващите дни.

"В този час протестът приключи, постепенно хората се разотиват. Не се стигна до сериозно ескалиране на напрежението. На всички входове в махалата има полицейски екипи, които ще останат да дежурят цялата нощ", заяви преди минути директорът на полицията в Пловдив комисар Атанас Илков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още по темата: асеновградпротест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На протеста, ако няма стихиен и точен характер, ромите са неуязвими, политиците също. Тези неколкодневни протести имат доказано неефективен характер. Иначе е хубаво, че хората са се събрали, за да изкажат недоволство, но дотам. Някой от държавата ти обещава, че нещо ще се направи. Къде са спрените социални помощи ДНЕС? Къде са спрените кражби ДНЕС?
32
1
 
9
 
! Отговори
Хех преди 6 години
До *** до ХехДано някои от нашите народни престъпници прочетат Вашият пост, и да приемат ( макар и негласно) идеята Ви. Иначе няма оправия с това стадо същества. Няма да се научат да водят безсмисленото и никому ненужното си съществуване по- мирно и кротко.
31
1
 
14
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
За всичко е виновна полицията,от предишни случай се знае ,че преди това има леки стълкновения между роми и българи при които полицията не взема мерки ,а хулиганите не се задържат ,а след разпит/ако въобще и това се прави/ са пускани по живо ,по здраво да си ходят.
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви протести няма да ни решат проблемите,защото при протести се снишават отговорните,дават лъжливи обещания и после си продължава всичко както е било.Отдавна казах,че единственият начин е финансов-отказ от пращане на данъци-масов!Само ако протеста им бръкне в джобовете може да има ефект!Щом държавата не изпълнява задълженията си към гражданите,то тогава отказваме съответно и ние да изпълняваме задълженията си към такава държава!Храним *** за да ни бие и тормози,а полицая за да ги пази!
29
0
 
51
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Е това е то България! Полицията охранява, закриля и обслужва не ЖЕРТВИТЕ, а ПРЕСТЪПНИЦИТЕ! И престъпниците и охраняващите ги - Все жертвите ги хранят. България - това е вече държава на бандите неграмотни. На стадата от елементарни и първични същества, които ги интересува само "трите работи". Всички ние (останалите) които работим и си плащаме данъците сме им роби. Ако твърденията ми не са верни, досега от това гето бандити и незаконни постройки нищо нямаше да остане. Но то нищо не се случва таков
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари, отвлича се вниманието ви, всичко е целенасочено. Отвлича се вниманието с този инцидент и с НДК, докато под носа ви ще дадат военно промишленият комплекс на Пеевски!
27
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата се скри отново, точно както се скри миналата година като стана същото в Раднево! Много го е страх горкия, сакън да не разсърди господарите си или избирателите си от маалите чудя се кое от двете му е по-важно, а нас - Българите, кучета ни яли! Толкова от цар-тиква!
26
1
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Революция или гражданско неподчинение и блокаж по всички направления й трябва на държавата и продажните политици и олигархията. Обикновеният българин е подложен на дискриминация и геноцид, за беззаконието и анархията която цари навсякъде да не говорим
25
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мирише ми на '78 и '92Тук за толерантност не може да се говори. Толерантност има към ХОРА. с извинение към няколкото свестни ***. А, че се стига до днес и Катуница са Виновни всички правителства от '90-те насам. Със УМИШЛЕНИЯ геноцид към нас и подкрепата на анархисткото племе. Знаят ,че ще се стигне до тук.!ДА! БОрисов, Станишев, царю, Виденов, Костов - вие сте виновни ! И си го знаете много добре.
24
0
 
1
 
! Отговори
Красимир Петков преди 6 години
до фена на бсп-то това беше заглавието в линка не съобразих преди да го копирамвсе пак благодаря за хапливата забележка,но е простимо все пак си фен ;)
23
0
 
24
 
! Отговори
много скоро преди 6 години
Още е рано но времето идва.За това са виновни политиците със тяхната толерантност и целенасоченост да опростяват малцинствата.Малко по малко на народа му писва.Виждам,усещам и чувам това.Преди време всеки от големите градове защитаваше ромите,даваше на просяците и не знаеше какво правят по малките села,после хората започнаха да разбират и да говорят тихо между тях си да не ги обвинят в расизам.Сега повечето говорят и не се крият.Съвсем скоро ще писне на някой и ще стане страшно и за двете страни
22
0
 
38
 
! Отговори
това е ситуацията преди 6 години
Не се заблуждавайте!Всичките проблеми с римляните са резултат на дългогодишна държавна политика!Както и икономическите ни проблеми,липсата на реформи и всеобхватната простотия и некомпетентност.Управляващите това искат-разединен,необразован и *** народ,лесен за експлоатация!
21
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 /Въвеждане на образователен ценз, за да може да гласуваш. 98 процента няма да могат да продават гласовете си.27 Закриване на всички антибългарски институции, БХК и т.н. ВСЕКИ Е РАВЕН ПРЕД ЗАКОНА В БЪЛГАРИЯ.3/ Спиране на помощите на малцинствата. Каквото за нас такова и за тях. 4/ Прилагане на закона към всички със цялата тежест. Ако трябва да се отварят и трудово възпитателни лагери пак. Да работиш, за да си изплатиш дълга към обществото НЕ Е ПРОТИВОЗАКОННО.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е регионална сила. Великите сили на света са три: Русия, САЩ и Китай. Всички други имат статут най-много на регионална сила, но не и на Велика.
19
0
 
0
 
! Отговори
До 167 преди 6 години
Пич ти добре ли си? Да не говориш че Китай ще завзема териториално/ силово Африка? Кой ще ги остави? Ако говориш за икономически натиск, пак те питам толкова ли са силни пазарите в Африка, остави залежите те се пазят за други!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБЕРЕ ЛИ СЕ КИТАЙ ДО АФРИКА ПО СУХОЗЕМЕН ПЪТ, СЪС ВСИЧКИ НИ Е СВЪРШЕНО...======Рано или късно ще стане. ЦРУ организираха "Арабските пролети" преди 5 години именно за да спрат Китай, който бе започнал да инвестира здраво в Африка. Сега САЩ нямат повече ресурси защото искат да воюват с всеки (пряко или косвено), а не им стигат силите. Американците са гадни хора, но китайците са изключително жестоки и алчни, така че нищо добро не очаква света в бъдеще; ще става все по-лошо и жестоко навсякъде.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При добрият Путин обаче всичките тези неща си ги има!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо в развитие няма ли да ни информирате предатели? И още нещоВъв Германия цял ден днес, както и вчера слушам за евентуална нова ескалация между взаимоотношенията между Германия и Турция, заради претенции на "Султана " относно срещата на g 20 в Хамбург!Вие нещо бе сте ши Чули???
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП сто процента щяха да ударят една палка на Българите. ..За да се подчиняват после и да са тихи. Запазена марка на СССР.
14
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Призовавам българи и роми заедно да отида да протестират пред централата на Герб.Съединението прави силата, но явно политиците неискат да сме обединени