Държавата от сърце за трето дете: Забавачка без пари, кредит без лихва

Властта ще насърчава раждаемостта с привличане на българи от чужбина
230
Държавата от сърце за трето дете: Забавачка без пари, кредит без лихва
Снимка: архив, БулФото

Държавата ще стимулира финансово раждането на трето дете в семействата в България.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви пред журналисти, че ще се поемат такси за детска градина, ще се дават помощи за дрехи, учебни помагала, така че третото дете да не се превръща в тежест за българското семейство, а да бъде насърчавана раждаемостта, тъй като броят на семействата с три деца у нас е много малък.

По думите му държавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова, ако иска да промени тенденциите в демографията, предаде БТА.

Мерките ще бъдат заложени в съвместната управленска програма с хоризонт 2020 г., която все още не е съгласувана.

Той посочи, че вече са взети решения в тази посока, като са премахнати ограниченията за броя за ин витро опити.

Като други мерки за преодоляване на демографския срив Симеонов очерта възможността младите семейства да получат жилища срещу нисколихвени или буквално безлихвени кредити, както и работа за привличането на българите от българските диаспори извън територията на България.

Според вицепремиера могат да бъдат привлечени хора с българско самосъзнание от Македония, от Западните покрайнини, Молдова, Украйна, където има немалък резерв за възстановяване на ръста на населението.

"Ще се стремим да ангажираме младите хора, които следват тук, да поемат ангажимент за работа в България", обясни още той.

Според Симеонов със стипендии, отпуснати от държавата, подобен ангажимент може да има и за българите, които следват в чужбина.

Вицепремиерът смята, че не трябва да се подценява и здравето на възрастните хора. По думите му те не трябва да се считат за елемент, изключен от демографската работа.

Според Симеонов са необходими мерки за профилактика на здравето, а не да се лекуват вече установени болести, което ще осигури удължаване на живота им.

Обмислят се и мерки, така че хората в пенсионна възраст да не се изолират от икономиката и от трудовия процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
4
 
! Отговори
при бай Тошо преди 6 години
Тогава имаше сигурност, децата от първи клас се прибираха сами в къщи, сега ги караме едва ли не до 8 клас и ги прибираме, защото ни е страх да ги пуснем сами по улицата.Тогава нямаше наркомани, сега във всяко училище се знае кои са дилърите.Тогава ромите си учеха в техните училища, а не ги караха по българските, за да свалят нивото и дисциплината.Тогава имаше и детска педагогическа стая, и ТВУ- та, и бригади, а сега евротолерантност и програми на ОО ликвидиране на българите.
174
0
 
5
 
! Отговори
При бай Тошо преди 6 години
Имаше стипендии за успех, общежитията бяха на символични цени, храната в стола също 50 ст. купона, билета ст..Като трето дете в семейството съм ходила на лагер за две седмици за 1..76 лв.Семействата с повече деца бяха с предимство при предоставяне на ведомствено или общинско жилище.Полагаха се реални грижи за децата от страна на държавата, а не да се симулира дейност, колкото да се откраднат едни пари.Занимални и извънкласни дейности безплатни, сега половиндневна занималня е 400-500 лева, д
173
0
 
6
 
! Отговори
при бай Тошо преди 6 години
Хората работеха по 8 часа, а не по 12 и имаха време да гледат деца, всички имаха работа, а и родителите помагаха, защото се пенсионираха рано.И имаше работа за всички, дори и ромите работеха- на полето, по фабриките.И работа имаше навсякъде, а не само в големите градове.
172
0
 
2
 
! Отговори
при бай Тошо преди 6 години
На всяко младо семейство, сключило брак, даваха младоженски заем 6000 лв., безлихвен, това беше половината от стойността на едни нов двустаен /по сегашните стандарти- тристаен/ апартамент, и тези пари се опрощаваха, ако семейството родеше две деца в рамките на 5 години.Здравеопазването беше напълно безплатно, за децата под 7 години и лекарствата бяха безплатни, а и след това се продаваха на много ниски цени- тогава държавата нямаше за цел да печели от мъката на хората..
171
1
 
3
 
! Отговори
При бай Тошо преди 6 години
Всички деца получаваха детски, по 18 лева на дете.Т.е. с парите за две деца можеше да си платиш тока, парното, водата, телефона и пак да ти останат пари.Детските стоки храни и дрехи бяха на символични цени, едно бебешко пюре беше 6 ст, бебешките дрешки пак беше някакви стотинки.Дрехи, обувки бяха много по-евтини от тези за възрастни.Образованието беше напълно безплатно, вкл. и занималните, включително и летните.А бабите се пенсионираха на 50-55 г. и си гледаха внуците..
170
0
 
0
 
! Отговори
Мари Пас преди 6 години
А да не би да е лесно да се отгледа едно-единствено дете ? А две ? Трябва да се стимулира всяко едно, не всяко трето. Това е пошло и лобистко.
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е чудесно,но направете така че да не се дават пари на ***.Да ама от Европа ще кажат че това е дискриминация,да ама не, Бойко Борисов да скръцне с зъби и да им каже това си е наш вътрешен проблем и така сме решили.Нека си имат по две деца,да си получават каквото трябва но за трето абсолютно нищо,да ги видим дали толкова обичат да имат деца,или повече обичат помощите от държавата.Този закон да важи само и единствено за българите и за никоя друга етност.
168
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези които имат по 2 деца изгради някакви си 20лева надвишава на на член от семейството не получават детски.Тезо деца не са ли на тази държава
167
0
 
7
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 6 години
Тези идеи със сигурност сте ги взаимствали от дядо Тошово време. При него беше така: за трето дете държаната поемаше всички разходи. Детските надбавки се изплащаха заедно със заплатите и бяха: за първо дете - 15 лв. за второ - 25 лв. за трето - 35 лв. а за всяко следващо - по 15 лв.Останалото ще го оставя БЕЗ КОМЕНТАР!
166
1
 
4
 
! Отговори
Георги Иванов преди 6 години
Е така ще стигнем Швеция
165
3
 
13
 
! Отговори
... преди 6 години
Как пък едно хубаво нещо не прочетох в тази статия. Пак ще ги храним "ония" Аз майка на около 30г с две деца не познавам, те с три. Ясно реформите за кого са.
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как трябва да се извършат реформите в управлението на всички бивши соц. страни : през гугъла: " Бесплатная медицина: смешной случай в украинской больнице - Дизель Шоу, 01.04 "
163
0
 
7
 
! Отговори
ANYS SHEPTI преди 6 години
SLED DAJD KACHULKA.DAVAITE ROMI KATO ZAICITE.NIE SHTE VI PLASHTAME SMETKITE.
162
2
 
2
 
! Отговори
BG IZMET преди 6 години
BG DARGAVATA RAKOVODENA OT PREDATELI I GNIDI VASHLIVI NASARCHAVA RAGDANETO NA *** I TYRCI.
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Ромите и Икономистите , не им остава време .. Светът ще се раздели на техносфера и лош материал-гето .. Мързеливи хора които ги мързи като да мислят като икомистите дека ходят да учат най-лесното и ромите те ще са в едно гето.. Това е неизбежно.. лош материал има.. хора които имат всичко пари , и избират най-лесното да учат икономика , психология , медии , те какави са роми или юнаци
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали САЩ са ни за пример в много отношения. Защо не въведем тяхната система - ако ти се полага получаваш обезщетение или помощи или ти връщат платени данъци както щете го наречете но в края на годината на един път след като цяла година всеки месец си си ги плащал наравно с другите.
159
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 184Говоря за семейства! Разбрахме, че си мъж и работиш, но явно не мислиш! Не съм самотна майка, а баща и искам да мога да си изхранвам и изуча децата без терминала, ясно!
158
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали мъжете работят да не си самотна майка..
157
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 177Работещите с деца все нещо плащат в хазната, но за второ и трето дете, ако им се намалят или опростят данъците до определена възраст на детето, мерките ще обхванат само онези, които работят. Останалите, които раждат, но не работят и не изпращат децата си на училище не трябва да получават детски, а ваучери за учебници и детски дрехи. В противен случай, пропорцията между етносите ще става все по-небалансирана.
156
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като искате да ви се дава проблема не са ромите а вие сте същите негодяии