Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!

Бизнесът ни иска опитни служители, но за малко пари
17 юли 2017 09:07,
314
Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!
Снимка: Reuters

Параграф 22 на трудовия пазар показват данните за предлагането и търсенето на работа. Свободни позиции има, но не и работници за тях, сочи анализ на Агенцията по труда. Според данните около 500 работни места остават незаети повече от три месеца.  

В същото време хиляди българи са на трудовата борса. Само от началото на годината в бюрата по труда са се регистрирали над 128 000 души.

"Този параграф 22 не е от вчера и скоро няма да приключи, защото се подхранва и от двете страни" , пише "Монитор“.

Проблемът е, че от очакванията на работодателите и на работниците са съвършено различни.

Така например бизнесът очаква квалифицирани и опитни служители, на които е готов да даде малки заплати.

Работниците пък очакват високи заплати, а възможностите им често свършват единствено до дипломите от университети.

Работодателите се оплакват от две неща – кандидатите или имат нереалистични очаквания, или нямат опит. В повечето случаи под "нереалистични“ очаквания се има предвид заплащане около 1000 лв.

Това е възнаграждение, което фирмите рядко са склонни да дадат, дори на квалифицирани хора с опит. Аргументът в тези случаи е, че или сме в криза, или фирмата няма толкова работа, че да си позволи да плаща високи заплати.

Когато кандидатът няма опит, работодателят или не го наема, ли пък го наема на ниска заплата.

Ако пък кандидатите имат реалистични очаквания и се съгласят да работят на ниски заплати въпреки високата си квалификация, са обречени да работят без възнагражденията им да се вдигат.

След година – две трети от тези хора напускат и колелото се завърта отново.

Прочуванията показват, че трудолюбието на българина е мит. Сънародниците ни работят здраво, само когато не са в България.

Там не е проблем, че работят по 12 часа нещо, за което не са учили, защото за месец бране на портокали, дипломираната учителка ще спечели толкова, колкото за два месеца в класната стая. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
2
 
36
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Значи това изобщо не е Параграф 22. За това си има ясни и точни причини, и това е НЕЖЕЛАНИЕТО НА Т.НАР БИЗНЕСМЕНИ ДА ДАВАТ НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ. Истината е, че в България няма истински бизнесмени. Всички са някакви селски тарикати, натрупали пари незнайно как, в повечето случаи прани, и искат да им се работи за без пари, ако може 24/7. Няма как да стане това. Дори и чуждите фирми, които идват тук и уж трябва да дадат по-добри условия на труд се изтарикатяват и не дават добри заплати.
205
2
 
13
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
TO PIK EDNI BIZNESMENI V BG MALEYYYYYYYYY,AMI KATO ISKATE SVESTNI RABOTNITSI DAVAYTE MANGIZI BRE SKAPANATSI AKO NE DUHAYTE SUPATA.IMA DA TIRSITE UMRA MARKO NA TERMINAL1 I ADIOS.
204
1
 
24
 
! Отговори
малииии преди 6 години
"Така например бизнесът очаква квалифицирани и опитни служители, на които е готов да даде малки заплати.""В повечето случаи под "нереалистични очаквания се има предвид заплащане около 1000 лв." ееех кренвирши да иска човек...
203
2
 
4
 
! Отговори
ASEN/asan преди 6 години
bate za kvo da bachkam za 500 lv kato moa si gi zema ot socialnite :) a puk i taka sa mi garantirani chisti 500 lv koito nqma da idat za smetki :)
202
1
 
11
 
! Отговори
231, преди 6 години
ало, ти верваш ли си? там е бяла държава, за по- висок ценз - по висока запалта, понимаиш? стига с манипулациите...
201
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз в България и място за министър председател да ми предложат не бих се съгласил да работя. За някакви си 5000 лева заплата да работя и цял народ да ме майносва. Не, мерси. Е, ако има нещо да се крадне отгоре , тогава може.
200
6
 
2
 
! Отговори
ей ти преди 6 години
неграмотника -нямаш право на мнение - на теб и 20лв са ти много! Айде у лево! ама те римлянките на магистралата вземат по- висока тарифа от тебе днес бе! ***!
199
3
 
12
 
! Отговори
пак до 218 преди 6 години
чакаме ги да дойдат от молдова и Украйна "майсторите', знаеш ли кво посрещане сме им приготвили? Ако разберат, въобще няма да тръгнат....
198
3
 
9
 
! Отговори
до 218 преди 6 години
за *** като теб 400 лв е наистина достатъчната заплата, сигурно толкова ти плаща въпросният Боко да пишеш тия простотии на шльоковица! Аве що не го триете -само на кирилица се пише?
197
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен223PRI TOVA MISLENE NAKADE OTIVA DARGAVATA NI?I VSE PAK 20 LV. E PRIEMLIVA NADNIZA ZA BG STANDART.
196
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21820 лева на ден?Бате, за под 100-ка на ден не ставам от леглото, па ти си наемай ако щеш и от тамбукту хора.
195
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
rabota ima, rabotnici ima, a pari nema
194
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та две висши можеш да имаш когато си учил 12 години .. две бакалавърски и две магистърски.. Това може да бъде дело само негодник който го мързи да работи.. 12 години да хранят родителите му..
193
1
 
26
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
Все пак една заплата се дава за да може всеки човек да посрещне насрещните си нужди и по възможност да отдели някакви средства за културен живот,спестяване,социално осигуряване или нещо друго по негов избор.1000 лв нито са много,нито са малко,но за млад и несемеен специалист,стартиращ в кариерата е приемливо.А с 500 лв. и ако е семеен,още от първия ден започва да псува работодателя и да мисли,къде другаде може да се премести,а и работата му ще е толкова.
192
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално, докато ти предлагат заплата 500 лева, а в същото време държавата ти плаща 300 за да не вършиш нищо, ще е така.
191
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SHTE DOIDAT MAISTORI OT MOLDOVA I UKRAINA ZA BIZNESA NEMA STRASHNO,AMI VIGTE SE VIE KAKVI STE GLADNIZI.ZA 500 LV. NE ISKA DA RABOTI,A POSLE BOIKO MU E VINOVEN.25 DNI PO 20 LV. NA DEN SA DOSTATACNI ZA EDIN NORMALEN GIVOT.
190
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Глупости пишеш , защо не запишеш директна магистърска информатика.. има някаква такава Разпределени системи в СУ можеш със всякакво образование бакалавърска. Само че в магистърската няма да учат да програмираш и на математика.. Можеш да завършиш но за нищо няма да ставаш..
189
3
 
13
 
! Отговори
днес ру преди 6 години
кви са тия простотии? - "Прочуванията показват, че трудолюбието на българина е мит...Там не е проблем, че работят по 12 часа нещо, за което не са учили, защото за месец бране на портокали, дипломираната учителка ще спечели толкова, колкото за два месеца в класната стая. " малоумнници
188
1
 
17
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
айде намерете сега в джобса работа за инженер в 7 -ия по големина град- Плевен? Глупости на търкалета пишете на Пеевски медиите, кого заблуждавате? "Бизнеса" не може да осигури на хората добра подходяща работа, тва е обяснението. Което се връзва и с потока на Терминала...
187
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението за трайна работа е изравняване с депутацката заплата и без уволнение 4 г. Както там може да се постигне значи че е възможно.