Казусът на Мария: Психологична помощ, а не заклеймяване!

Детето трябва да бъде върнато, но само след като й се помогне, смятат експерти
Обновена: 1 авг 2017 09:20 | 1 авг 2017 09:15,
69

38-годишната Мария Иванова, която изостави своето бебе в столичния квартал "Младост", тъй като не може да го отглежда, трябва да получи психологична помощ, а не да бъде заклеймявана.

Около това мнение се обединиха бившият социален министър Иван Нейков и администраторът на страницата "Търси ме" Лили Апостолова в студиото на "България сутрин".
 
"Детето трябва да бъде върнато, след като се помогне на майката. Тя задължително трябва да получи психологична помощ. Не е невъзможно да го отгледа като нормална майка, просто трябва да й се помогне", посочи Апостолова.

Иван Нейков подчерта, че ще бъде грешка Мария Иванова да бъде заклеймена. По думите му това не е внезапно решение и се е натрупвало във времето.

Още по темата

"Достойнство на обществото ни е, че над 20 години поддържаме постоянна политика, че не трябва да откъсваме децата от семейството. Трябва да обучаваме младите какво означава да си родител и да гледаш деца", коментира бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че е необходима подкрепа на майката и непрекъснато наблюдение на развитието на Александър от службите за закрила на децата.

"Вниманието трябва да бъде насочено към майката, за да може да се върне към нормалното поведение на един родител", отбеляза Иван Нейков.

Именно такива мерки ще бъдат предприети спрямо майката на Александър. Това обяви директорът на дирекция "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане д-р Емил Тодоров пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Майката подаде заявление за реинтеграция на детето при нея. Необходимо е да се подобрят битовите условия. Насочили сме майката към Център за обществена подкрепа, където ще й бъде оказана психологическа помощ", обясни той.

Ще бъде проучено дали близки и роднини на Александър имат желание и капацитет да се грижат за него. Другият вариант е настаняване при приемно семейство, стана ясно още от думите му.

"Трябва да има превенция и от младежките си години всички да знаем, че сексът не е само удоволствие, но и отговорност", каза още Лили Апостолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
7
 
! Отговори
milena преди 6 години
За мен ужасяващото беше, че тази жена е оставила детето си в храстите. Ами ако го намерят трафиканти и го продадат в Гърция, ами ако го използват за донор на органи?!Било я срам да го даде в някоя институция. А как не я е било страх за живота на това дете?Другото което е, изоставила го е, защото няма пари, след няколко часа си го иска обратно. Е за тези часове как точно се е подобрило финансовото и състояние? И последно: Хора като нямате възможност да отглеждате деца, ползвайте КОНТРАЦЕПТИВИ!!!!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те да й дадат достатъчно пари и психиката й ще се оправи. Жената е била изоставена от бащата, измамена от работодателя. Има гинекологични проблеми за операция. Няма пари за храна и лечение, живее в мизерия без хладилник на село. Изглежда силно недохранена.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко правите , за да наложите материализма и дехуманизацията за висша ценност.Висша ценност е родителите да са в чужбина , и да са "свързани" с децата си с технологията, ТЯ СВЪРЗВАЛА ХОРАТА)) Висша ценност е децата да се възпитават на морал от телезирора, под умелата ръка на фолк звезди, сапунени сериали, и реклами, които да им дават отговор на въпрос КОЙ СЪМ АЗ-Потребителят, притежател на .....всичко което се продава с пари. Тогава този човек е реализиран и животът му има смисъл.DD
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше ромка нямаше да има такива проблеми държавата се грижи за тях помощи валяло ама като е българка кучета я яли
11
2
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Пари ! Пари трябват ! Другото е ала-бала ..
10
1
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Каква психологична помощ бе ?! Рали и трябват на жената !Работа, доходи и сигурност в утрешния ден !Що не идете в ромския квартал да предлагате "психологична помощ" на многодетните ромки, за да видите как ще ви посрещнат ...С психологична помощ деца не се раждат и отглеждат !
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете името на работодателя бе защо го криете ако вече нормална държава той щеше да е подсъдим какво ли си е казал тая ще ражда деца и ще си седи в къщи а аз трябва да и плащам
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега, ще я изкарате лу.да, само защото не сте успели да я прекършите.Хаха, "Полет над кукувиче гнездо", хич няма да се изненадам ако Мария вземе та се смоуби до края на деня "от напрежение", за да може пак да сте победители. Хем това ще е поредното дете, дадено за отглеждане като бройлер, хем вие ще сте си измили ръцете, защото тя е С ПСИХИЧНИ ПОБЛЕМИ..Това трябва да спре.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има огледала и очи за лицето, но за душата няма. Ако Сама не осъзнае своите грешки , страдания и недостатъци нищо не е в състояние да и помогне.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, в бг всички престъпници имат психични проблеми и се нуждаят от помощ, най добре на остров Бали на рехабилитация за сметка на бюджета
5
0
 
5
 
! Отговори
богомилът преди 6 години
ХАЙДЕ СЕГА, СВЕТНЕТЕ СЕ - ПОДПОМАГАНЕТО, В РЕСОРА НА КОЙ ЗАМ. СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР Е???
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да я настанят в звено Майка и дете,социалните са настървени да я разделят с детето и.Важно им е да дадат парите на приемното семейство,които сигурно им се отчитат.
3
2
 
12
 
! Отговори
богомилът преди 6 години
ОПААА?! НЕЩО СЕ МЪЛЧИ ЗА: КТБ, ВАКСИНИТЕ НА МОСКОВ И ШАРКОВ, ДЕСЕТТЕ МИЛИАРДА ДОЛАРА!!! КОИТО ТУРЦИЯ ДЪЛЖИ НА БЪЛГАРИЯ, ПРОДАЖБАТА НА ЗЕМЯ НА ЧУЖДЕНЦИ, ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ, ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ.....КАКВО СТАВА В ДЪРЖАВАТА БЕ????!!!!!!!
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така е в една ненормална държава бедните ги изкарват луди
1
8
 
11
 
! Отговори
чуднотека преди 6 години
сега видях че е на 38 , ама това не е неопитно момиче, нищо държавата ще помогне, нали си плащаме данъците има за всички