За "Голяма Богородица": Хиляди в Бачковския манастир

Отбелязването на големия християнски празник започна още снощи
Обновена: 15 авг 2017 12:08 | 15 авг 2017 11:45,
7

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Хиляди хора посещават днес Бачковския манастир за православния празник Успение на Пресвета Богородица.

Отбелязването на големия християнски празник започна още снощи, като продължава и днес. След опелото, в малките часове на нощта, пред портите на Светата обител бе отслужен молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ, съобщи архимандрит Симон, игумен на Светата обител.

Още по темата

Днес, след като завърши бдението, по Светогорски обичай, около 7 часа, е изкарано жито, наричано още Коливо. По стара традиция на обяд на храмовия празник на Бачковската света обител се осветява и раздава курбан на вярващите. За целта са предвидени 200 килограма месо, с които ще бъде приготвена ритуалната храна.

От манастирското братство са се постарали да осигурят за празника постоянен медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред. Направена и специална организация на движение към подстъпите на манастира.

Бачковската света обител ще остане отворена днес дотогава, докато има желаещи да се поклонят пред Чудотворната икона, каза още архимандрит Симон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
3
 
! Отговори
Ристу преди 6 години
Добре, че не виждам много млади хора там. Дано религията отмре заедно със старото поколение. Религиите само носят лошавини на хората и ги разделят.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
снимките с казана с чорбата да не са от бузлуджа? че клиентите ми се виждат да са от там.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От снимките лъха пошлост. Така и не разбрах те, че това не е селски събор, а Религиозен празник. При това един от най-големите.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Тиквата не е ли там, да го галят по празната кратуна.