Български лекар спаси 10-годишно дете с уникална операция

Чрез приложения метод се лекуват мозъчни аневризми, тумори и инсулт
18
Български лекар спаси 10-годишно дете с уникална операция
Снимка: Bulgaria ON AIR

Уникална мозъчна операция на дете бе извършена в столичната болница "Св. Иван Рилски". Екипът, ръководен от д-р Сираков, достигна до мозъка на 10-годишно момиченце без да отваря черепа - през вена на крака му.

"Подобни процедури са алтернатива на класическата хирургия. Работим под рентгенов контрол, който в по-голямата част от света се извършва от интернационални рентгенолози. Чрез този метод се осъществява лечението на мозъчни аневризми, част от някои мозъчни тумори и исхемичен мозъчен инсулт в остра фаза", посочи в студиото на "Денят ON AIR" интервенционалният рентгенолог към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Станимир Сираков.

Специалистът сподели, че прилага съвременния метод от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция. За това време чрез него е оперирал 60 деца с по-лека форма на заболявания.

"Лекарският ни екип се е обучавал за тези процедури в чужбина, а сега ги въвеждаме и у нас, за да може българският пациент да има достъп до тях. Освен при 10-годишното детенце, успяхме да извършим същата операция и при 40-годишен мъж. А това се оцени на световно ниво. Получихме поздравления от едни от най-големите имена в лекарската сфера", каза още д-р Сираков.

Рентгенологът е номиниран за третото издание на годишните награди National Medical Awards. Събитието ще се проведе на 10 октомври.

Този път медицинските "Оскари" ще бъдат присъдени за значими постижения на български лекари и екипи, а основната цел на призовете е да подпомогне популяризирането и отличаването на добрите практики в медицината, както и успехите на българските медици у нас и по света.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БИЛКАТА КОТЕШКА СПЪПКА Е ЗА ТУМОРИ!! ИМА ЗНАЧИТЕЛЕН ЕФЕКТ ЛИЧНО ПРОВЕРЕНО!!!ИНАЧЕ ОПЕРАЦИЯТА ЗВУЧИ МНОГО СЛОЖНО ЩОМ СА ОПРАВЯЛИ ПРОБЛЕМ В МОЗЪКА БЕЗ ДА ПРОБИВАТ ДУПКА В НЕГО ЗА КОЕТО БРАВО!!И ПИЙТЕ ПОВЕЧЕ БИЛКИ ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ!!!
12
1
 
26
 
! Отговори
33212 преди 6 години
А сега, след бравото и аплодисментите, да му дадат и максималната заплата. иначе много скоро щеоперира в други държави, а българите ще ходят там. за българските деца няма да има достъп, защото - нали такива операции се павят в нашата страна!
11
1
 
1
 
! Отговори
селски преди 6 години
До menнапример, почни първо със кирилицата
10
3
 
22
 
! Отговори
O.Kamenov преди 6 години
Поздравления за направената операция,но журналиста ви е калпав.Ако е внимавал в училище в часовете по биология трябва да прави разлика между аневризма на мозъчна артерия и достъп през вена на крака.Технически това не е възможно,а се използва достъп през бедрената артерия.
9
3
 
9
 
! Отговори
Българинът може преди 6 години
да пише само под негативни статии, точно както журналистките!
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви Лекари и Човеци, гордеем се с вас!!!
7
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отлично, но се питам колко е струвала операцията на родителите на детето. Ако струва много и малко хора могат да си я позволят за съжаление на практика излиза,че лекарите си правят самореклама
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на лекаря наистина това е новина ,че на фона на безхаберните и безсъвестни "лекари още има надежда за здравеопазването в БГ.Надявам се също тези новости в медицината да достигнат най- скоро и до така наречената провинция защото там също има нужда от добри лекари който да деистват с бързина .Нека това ни послижи и за пример на нас пациенти ,на лекари и цялата здравна система,че когато всеки постави това което зависи от него в повечето случай резултата е полужителен.
5
6
 
40
 
! Отговори
Някак си преди 6 години
тази новина я скътахте по-надолу! Ако беше "лекар умори", щеше да е най-отгоре!
4
0
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон, Докторе! Спасеният човешки живот е подвиг, а когато е и на дете - заслужавате поклон!
3
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,на фона на ония доктори,които умориха жената,това си е достойно за похвала!Браво!
2
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поздравления,за уникалната операция!
1
6
 
51
 
! Отговори
Видяхте ли! преди 6 години
Видяхте ли какви лекари имаме!!!Ако не ви е срам, плюйте .............