Синдикатите плашат с бойкот заради новите правила за болничните

Според КНСБ и "Подкрепа" е необходим по-сериозен контрол
42
Синдикатите плашат с бойкот заради новите правила за болничните
Снимка: архив, БулФото

Синдикатите ще подкрепят бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 година, ако проблемът с болничните бъде решен по друг начин. Това казаха пред журналисти лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов след работна закуска с представители на бизнеса.

Още по темата
С проекта се предлага работодателите да плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, а не 70%, както е в момента. От четвъртия ден НОИ ще продължи да плаща по 80 процента, както е и сега.

Според Димитров и Манолов с предложението няма да се решат проблемите с фалшивите болнични, а само ще се орежат права.

"Ако някой иска да облекчава работодателите, което трудно разбирам, тогава е нормално държавното обществено осигуряване да доплати до същия размер, който досега се е получавал", отбеляза Димитър Манолов. Той допълни, че има различни варианти, които ще бъдат обсъдени.

Всички знаем, че има тарифи колко струва един болничен, не може да няма начин да се хване поне един лекар и за назидание да понесе отговорността, коментира Димитров. Синдикалните лидери дадоха пример, че в Полша, ако бъде хванат лекар, който дава фалшив болничен, му се отнемат правата завинаги. Работници, които ползват фалшиви болнични, пък се наказват в някои страни по Наказателния кодекс.

Лидерите на синдикалните организации са на мнение, че проблем с фалшивите болнични наистина има, но е необходим по-сериозен контрол. Друг проблем, който също трябва да бъде решен, е и този с фалшивите инвалидни пенсии, отбеляза Пламен Димитров.

КНСБ и КТ "Подкрепа" не одобряват и ограничаването на достъпа до обезщетение за безработица чрез увеличаване на периода, в който трябва да си се осигурявал. От 2018 година човек трябва да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както е в момента само 9 месеца.

По думите на Димитров България и без това е страната, в която най-малък процент от безработните - около 70 000 от общо над 200 000, имат достъп до обезщетение. С новата промяна голяма част от сезонните работници няма да имат достъп до системата, допълни президентът на КНСБ, цитиран от БТА.

Синдикатите и представителите на бизнеса са се обединили около тезата, че проблем на предприятията в България е липсата на кадри и сивата икономика. По думите на синдикалните лидери днешната среща е опит да се продължи говоренето с бизнеса, което на национално ниво е прекъснато от някои от лидерите на работодателските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: КНСБКТболнични
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Синдикалистите са най-продажните душици. Замайват членовете си и целуват *** и на работодатели и управляващи. И цицат от всички.А не мисля че работодателите изобщо трябва да плащат някаква част от болничните. Осигуровките се плащат на държавата, държавата плаща болничните
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а защо се увеличават здравните осигуровки ? не е ли за болнични,майчинство....????
36
0
 
7
 
! Отговори
няма значение кой преди 6 години
Лично аз мисля че хората които ни УПРАВЛЯВАТ всъщност ни УНИЩОЖАВАТ! Като гражданин на тая държава НЕ ГИ ИСКАМ!Такова авторитарно управление БЕЗ ДА СЕ ЗАЧИТАТ НУЖДИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ-никога не е имало в нашата държава!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските синдикати винаги са "играели" на страната на управляващите!
34
0
 
10
 
! Отговори
Преход в действие преди 6 години
Манталитета на хората се сменя. Преди беше лесно да се намерят хора с мислене от преди 89-та, които да работят за мижави заплати. Водата изтече и сега на народа му писна. Бизнеса може да си реве и оплаква, но няма кой да го жали. Пазарната икономика показва резултати и в това направление: За толкова пари заплата, толкова работници. Още ми е смешно като видя обяви за работа, в които е упоменато заплата 500-800 лева. За по-малките населени места вече заплата под 1200 лева е мъка за препитание.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви работодатели, робовладелци е тяхното име р така е в дивия запад
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите сме най-бедните, най-болните и най-бързо умиращите в целия ЕС, дори в целия свят, гарантирано от ГЕРБ!
31
3
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Когато не плащаш добри заплати и не задържаш "човешкия" ресурс. - идват роботите :)Честно казано работодателя не може да отиде при доктора и да го пита ти що му даваш болничен да си гледа детето у дома ? Може ли не може. Щом няма санкции никакви държавата да ги поеме тези болнични. Нали са платени здравните ? Накрая на работодателя му писва от простотия и където може механизира бавно но славно....и ние какво ще ядем ? Да доктора бахура ?
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е 100 % геноцид над БГ-народ, нестига че работим за мизерни заплати, ами искате да умираме на работните си места,ГЕРБ = мафия, махайте се веднага, оставка за министрите и ГЕРБ-ерите крадливи!!!
29
1
 
9
 
! Отговори
2263 преди 6 години
Значителна част от фалшивите болнични се вадят заради необходимостта да се уреждат разни въпроси в държавната и общинската администрация, защото техните служби не дават дежурства в почивните дни. Работодателите да се борят администрацията да работи с дежурства в един от поивните дни. По този начин няма да има и отсъствия в работно време.
28
2
 
20
 
! Отговори
МИМИ преди 6 години
ЗАЩО РАБОТОДАТЕЛЯ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ЧАСТ ОТ БОЛНИЧНИТЕ,НАЛИ СЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ ЗА ВРЕМЕННА НЕТРУДОСПОСОБНОСТ И БОЛЕСТ.БОЛНИЧНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЛАЩАТ ОТ НОИ.ТАКА КАКТО БЕШЕ ПРЕДИ ГОДИНИ.ЧУДЯ СЕ КАК РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НЕ СЕ БОРЯТ ЗА ТОВА ,А СА СЕ ХВАНАЛИ ЗА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА?
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшиви болнични винаги е имала и винаги ще има, защото работодатите не винаги разрешават да си ползваш отпуската, когато искаш.
26
2
 
22
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Болните ще ходят на работа и колко ще бъдат полезни за фирмата? Каква работа ще свършат? Някой хипертоник ще си докара криза, друг- инфаркт на раб. място, трети- припадък. Ако тия хора тръгнат да съдят работодателя, а такива ще има, колко евтино ще му излезе болничния тогава, с колко ще се бръкне хитрият чорбаджия, дето не иска да плаща първите 3 дена от болничния? Или чорбаджията знае, че съда ще го подкрепи и няма да уважи иска на работника.
25
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като работодателя плаща само 50 процента това ще доведе до това болните да ходят на работа и да заразяват останалите работещи. Явно тези работодатели са много ограничени откъм мислене.
24
0
 
15
 
! Отговори
РАЗБОЙНИЦИ преди 6 години
До Темидапо 2000 .лв на операция ти вземат без документ! и с ддс само фактуриратА Здравна каса не можела да поеме този разход!
23
3
 
25
 
! Отговори
65 преди 6 години
Въобще не ми пука как ще се плащат.Аз платих своя данък здраве,като ходех на работа болна влачейки се.Сега само да кихна и съм тридневка.За съжаление късно ми дойде акъла.Работодателите плашат с уволнения и че има опашки за работа?!Ами ще ида на другата опашка.
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде на къде като се разболея първите 3 дни ми плащат 50% от заплатата. Правят го защото не могат да се справят с фалшивите болнични, но това мен не ме интересува и не знам защо трябва да страдам? Ако искат да са честни все пак нека да си закупя лекарствата за лечението с 50% отстъпка и ЗК да до финансира медикаментите.
21
2
 
14
 
! Отговори
риторично преди 6 години
10% увеличение на заплатите е малко.
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателите сами се самоубиват!Когато не плащаш добри заплати и не задържаш "човешкия" ресурс.Той започва да търси други начини за поминък ,а когато си стане сам работодател ,не можеш да го върнеш в затворения кръг.Какво излиза ,че бизнеса ни разчита на изпаднали в немилост хора ,а хората приемат работата си за временна спирка ,е после да не кажете ,че не съм ви предупредил.
19
2
 
33
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Истината е, че работодателите не искат да плащат за нищо- нито почивните дни, нито празничните дни, нито осигуровки, нито обучение на нови кадри, нито заплати... И полека-лека, един по един прокарват прокарват пъклените си планове. Народът от ден на ден повече обеднява, чорбаджиите трупат имоти, коли, пари в банкови сметки на името на жената, тъщата, майка си, баща си... Да живее демокрацията!