Всяка четвърта българка – жертва на насилие

Голяма част от жертвите обаче не сигнализират за посегателствата
25 ное 2017 09:45, Александър Попов
113
Всяка четвърта българка – жертва на насилие
Снимка: Pixabay

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на някаква форма на насилие, съобщава анализ на Евростат, посветен на днешния 25 ноември, определен от ООН като Международен ден за премахването на насилието срещу жени. Около четвърт милион насилствени сексуални престъпления са били регистрирани от полицията в ЕС през м. г., като една трета от тях - близо 80 000 - са били изнасилвания.

У нас, по данни на неправителствени организации, занимаващи се с проблемите за премахването на насилието срещу жени, почти всяка четвърта българка е била жертва на някакъв вид домашно насилие, като най-често срещаната форма е била сексуално насилие.

Според официални данни на родната статистика делата за изнасилване през миналата година у нас са били 66, а ефективно осъдени за това са 61 сексуални насилници. През миналата година за блудство има заведени 107 дела и 44 ефективни присъди, а за сводничество - 13 дела и 7 присъди.

Експертите твърдят, че българката има ниска склонност да споделя подобни проблеми и едва около 5 до 10 на сто от жените, пострадали от сексуално насилие, публично признават това или търсят компетентни органи. Пак според експерти - почти 8 от 10 изнасилени жени у нас са познавали насилника си, но не повече от 2 от тях съобщават за това в полицията.

Освен това българските жени оценяват риска да станат жертва на сексуално насилие почти еднакво - у дома /55 на сто/, на работа /48 на сто/, на друго публично място /57 на сто/.

За повече от половината от българите /55 процента/ - сексуалното насилие е изключително сериозно престъпление и заслужава подобаващо наказание.

От регистрираните близо четвърт милион сексуални посегателства над жени в ЕС през миналата година - близо 80 хиляди са били случаите на изнасилване, отчита анализът на Евростат.

Най-голям брой сексуални посегателства срещу жени и съответно изнасилвания са регистрирани във Великобритания 64 500 случая, от които 35 800 са били изнасилвания, следвани от Германия - 34 300 сексуални посегателства, Франция - 32 900 и Швеция - 17 300 случая.

На базата на тези негативни факти ЕС работи усилено, за да постави правата на жените в центъра на новите цели за устойчиво развитие, включително конкретни цели за премахване на насилието, свързано с пола, и на вредните практики срещу жените и момичетата, отчита европейската статистика.

От януари 2016 г. вече се прилага нов план за действие относно равенството между половете за периода 2016-2020 г., а борбата срещу всички форми на насилие над жени и момичета е една от приоритетните цели в Евросъюза, отчита Евростат.

Според международни изследвания между 1,5 и 2 млн. жени от цял свят стават жертви на сексуално насилие всяка година, но едва 20 на сто от тях официално подават жалби или се оплакват в полицията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
8
 
! Отговори
№37 преди 6 години
Хм ,а някои жени предизвикват мъжете ,а след това се правят на ангели небесни ,но че има много *** сред нас мъжете е факт и таквиз трябва да бъдат наказани за насилие срешу НЕВИННИ жени .
77
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм, че мъжът като по-силен физически е възможно да употребява насилие, но никъде не се споменава за психическия тормоз, който упражняват жените върху мъжете. Психическият тормоз често е много по-опасен от физическия.
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки случай е различен, но едно е сигурно. Трябва да си невероятно зле, че да посегнеш на някой по-слаб от теб, без значение дали става дума за жена, дете или старец! Защото да, класическия случай е мъжът бие жената, ама има и доста случаи млада жена тормози възрастните си роднини или пък доведен родител тормози дете и тогава е по-страшно, че този старец или това дете съвсем няма как да се измъкне. Кой ще повярва на "изкуфяла" баба или на малко дете? Така, че насилието има много грозни лица.
75
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените масово си падат по лоши момчета, защото знаят, че те обичат да пребиват жени за кеф.. вчера оная дебора каза, че искала да ходи с динко при все, че знае, че той си обезобразява гаджетата от бой :D
74
1
 
12
 
! Отговори
До Адвоката преди 6 години
Адвокате, И Оня от Лагера имаше ограничителна заповед, но редовно следеше, пребиваше жена си и накрая я застреля като куче.Така че, в България ограничителната заповед не означава нищо.
73
6
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Това за българките е нормално. Народът го е казал - бой, с.е.кс. и сръбска музика. Иначе нещата не вървят.
72
3
 
0
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До 79Са като смени тогата ша видиме, ту прокурор ту съдия
71
4
 
1
 
! Отговори
Попо преди 6 години
Епа малко е. До колкото виждам жените днешно време то ще станат и две трети.Не че и мъжете сме свесни ;д
70
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 78 ***..особено ако е адвокат на дявола както в случая.
69
4
 
0
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Няма ли тука прокурор или съдия, че на адвокат никой не вярва
68
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня папагал от Патил стана Адвокат. ))) Голям *** си бил.
67
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Адвокате, аре ела ме изгони от собственото ми жилище понеже съм набил жена си. Много ще ми е интересно как ще стане.
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Адвокате, ограничителната заповед не важи за собственият ти дом.
65
0
 
5
 
! Отговори
Адвокат преди 6 години
до: тъпан, т.е.71Прочети процедурата за ограничетелната заповед и нейното действие, кога и за какво важи!
64
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 72 Адвокате, УМНИК като мен ли, бе тъпaнар? Аз ако не мога 40 лева да отделя на година данък за апартамента ми по-добре да се самоубия. 4 години не съм плащал, защото тоя апартамент ми беше по наследство и дядо ми е плащал данъците му. Но след като ми го прехвърли не ми каза, че трябва да му плащам данъка, а аз даже бях изключил затова и на маса един ден стана въпрос и се чатнах че на тоя апартамент и данък трябва да се плаща..колкото и да е символичен. 3 лева на месец демек. ***.
63
0
 
7
 
! Отговори
Адвокат преди 6 години
до: 69Не го плащай 10 г. и ще разбереш как по давност няма да го имаш, ако някой друг е живеел там!А когато се водят дела не знаеш колко години ще се проточат. Някои дела се точат по повече от 10 г. и тогава какво ще правиш? Проточват ги умишлено и някой умник, като теб изгаря, защото си е мислил, че всичко знае, всичко може и никой не може да му вземе имота. Поне,като не знаете се посъветвайте със специалист, а не да се излагате така!
62
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 70 Няма закон в България, който да ти забранява да влизаш в дома си, освен ако не си в затвора! Има закон да не виждаш детето си. Правиш ли разлика, тъпaн?
61
0
 
9
 
! Отговори
до 67 преди 6 години
Никого не са настанявали. Тя живее там и остава там. Правиш ли разлика? Заради "домашно насилие" теб те гонят, а тя остава с детето там. И така, докато ти успееш да ги изгониш. Плюс това имаш ограничителна заповед и нямаш право да се приближаваш. Отидеш ли и приближиш ли го отнасяш и никой, нищо не може да направи. Адвоката ме предупреди за това. Особено, когато те е осъдила за средна телесна повреда. Спирам да пиша. Явно има хора на които хич не им се вярва. Обиждат и плюят,като жени без причи
60
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 68 Аз 4 години не бях плащал данъка на апартамента..40 лева на година. Що не ми го взеха?
59
2
 
8
 
! Отговори
патил преди 6 години
До адвокатТочно така е! И моят адвокат ми го каза същото. Документално може за де води мой, но да нямам право да го ползвам, а ако не му плащам данъците да го изгубя по давност. Заради това ги плащах. Бившата обаче много бързо се полакоми за апартамента и заведе дело за придобиването му, но удари на дърво. Не успя за мой късмет, но успя да ме осъди за незокосване с пръст. Така, че пак казвам има неща за които даже и не може да предположите, че съществуват,докато не се случат на вас.

Спонсорирани публикации