Всяка четвърта българка – жертва на насилие

Голяма част от жертвите обаче не сигнализират за посегателствата
25 ное 2017 09:45, Александър Попов
113
Всяка четвърта българка – жертва на насилие
Снимка: Pixabay

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на някаква форма на насилие, съобщава анализ на Евростат, посветен на днешния 25 ноември, определен от ООН като Международен ден за премахването на насилието срещу жени. Около четвърт милион насилствени сексуални престъпления са били регистрирани от полицията в ЕС през м. г., като една трета от тях - близо 80 000 - са били изнасилвания.

У нас, по данни на неправителствени организации, занимаващи се с проблемите за премахването на насилието срещу жени, почти всяка четвърта българка е била жертва на някакъв вид домашно насилие, като най-често срещаната форма е била сексуално насилие.

Според официални данни на родната статистика делата за изнасилване през миналата година у нас са били 66, а ефективно осъдени за това са 61 сексуални насилници. През миналата година за блудство има заведени 107 дела и 44 ефективни присъди, а за сводничество - 13 дела и 7 присъди.

Експертите твърдят, че българката има ниска склонност да споделя подобни проблеми и едва около 5 до 10 на сто от жените, пострадали от сексуално насилие, публично признават това или търсят компетентни органи. Пак според експерти - почти 8 от 10 изнасилени жени у нас са познавали насилника си, но не повече от 2 от тях съобщават за това в полицията.

Освен това българските жени оценяват риска да станат жертва на сексуално насилие почти еднакво - у дома /55 на сто/, на работа /48 на сто/, на друго публично място /57 на сто/.

За повече от половината от българите /55 процента/ - сексуалното насилие е изключително сериозно престъпление и заслужава подобаващо наказание.

От регистрираните близо четвърт милион сексуални посегателства над жени в ЕС през миналата година - близо 80 хиляди са били случаите на изнасилване, отчита анализът на Евростат.

Най-голям брой сексуални посегателства срещу жени и съответно изнасилвания са регистрирани във Великобритания 64 500 случая, от които 35 800 са били изнасилвания, следвани от Германия - 34 300 сексуални посегателства, Франция - 32 900 и Швеция - 17 300 случая.

На базата на тези негативни факти ЕС работи усилено, за да постави правата на жените в центъра на новите цели за устойчиво развитие, включително конкретни цели за премахване на насилието, свързано с пола, и на вредните практики срещу жените и момичетата, отчита европейската статистика.

От януари 2016 г. вече се прилага нов план за действие относно равенството между половете за периода 2016-2020 г., а борбата срещу всички форми на насилие над жени и момичета е една от приоритетните цели в Евросъюза, отчита Евростат.

Според международни изследвания между 1,5 и 2 млн. жени от цял свят стават жертви на сексуално насилие всяка година, но едва 20 на сто от тях официално подават жалби или се оплакват в полицията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 66 ССтига беее...значи гонят собственика на апартамента за да настанят жена която не е собственик на апартамента понеже видиш ли нямало къде да живее? Брех....Муахахахаахаааха
57
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 66 Няма никаква врътка тук! Жилището като е мое, АЗ решавам кой да живее в него. Ако даже не съм разведен и изгоня жена си и детето си на улицата- това е в мое право и те трябва да си търсят къде да живеят. Разбра ли, бе?
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Издръжка и липса на жилище са различни неща. При липса на жилище за майка с дете се гледа къде да остане. В случая тя си живее в апартамант, който не е неин, но това няма особено значение, когато правовата ни система го позволява. В противен случай държавата трябва ди и търси място къде да е настани и поради тази причина по-лесното е да остане там, където е. После с разни врътки за ремонти, подобрения и други разходи може съвсем спокойно да го вземе жилището. Невероятно, но факт!
55
2
 
4
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Всяко имущество, придобито след сключването на граждански брак, се дели между слючилите брака. И независимо дали е купено, дарено, или намерено на пътя се дели на две!Разбрахте ли бе юриститеее, патили препатили-това е положението...за сега
54
1
 
11
 
! Отговори
адвокат преди 6 години
Ако съпруга е придобил имота преди брака, той не влиза в съпружеската имуществена общност и при развод съпругата не придобива собственоста. Но, ако имат деца присъдени за отглеждане на съпругата и тя няма жилище в които да ги отглежда, съда може да и постанови право на ползване до навършване на пълнолетие на децата. В тези случай е възможно съпруга да живее на квартира 18 години, като единствено плаща данъците на имота си.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патил, стига ни занимава с измислените си простотии, бе!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 58 Издръжката на детето ти е едно при развод, твоят апартамент е съвсееееем друго. Никой не може да те изхвърли от апартамента който ти е преписан от Роднини, ако в този момент си нямал брак.
51
5
 
4
 
! Отговори
патил преди 6 години
Накрая излезе, че ремонтите, които са правили са на стойност по-голяма от апартамента и едва ли не може да се наложи не само да го вземе, но и да и доплащам. Колкото и странно да ви звучи това е нашата правосъдна система. 2,5 г. на квартира докато се водят делата. Тези неща ги пиша не да се оплаквам или жалвам, а за да ви предпазя да не ги научите тези неща по трудният начин, както мен. Жените са винаги привилигированите в подобни случай. Особено, ако са с дете...
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до патил единствено жена ти може да има право на собственост за апартамента ти, ако той е завещан на теб по време на вашия брак. Ако е така...извинявам се за обидните квалификации.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 54 Хайде бе, ти да видиш! Значи аз като имам по наследство апартамент, жена ми може да ми го вземе? СССтига беее! ))) Муахахахахаахаххаа...на колко ракия си кажи по-добре, брачед.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 54 Семейна собственост се води, ако си придобил собственост по време на брака. Почети ти малко, ***!
47
2
 
3
 
! Отговори
патил преди 6 години
Може да има претенции естествено. Води се семейна собственост. Това, че ти е по наследство няма особено значение. Прочети за семейната собственост и тогава се учудвай толкова! Както апартамента е твой, така в един момент може да се окаже, че не е. Две години и половина нямах право да го доближа на 100 м. заради ограничетелната заповед. Ако нямах добър адвокат щях да го изгубя апартамента. Онея извадиха фактури за ремонти, баща и и брат и идват и показват и казват какво ли не, че са правили вътре
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Патилия явно е от обяд на 3 ракии. такива простотии пише ,че даже вече ми стана жал за него.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Патил 50 Жената има право на собсвеност над апартамента ти, ако сте го придобили по време на брака си, ***!
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патил, ти не си патил, а си един *** драскащ небивалици. Това си ти. Изгонили го от апартамента му. Муахахаахахха...
43
2
 
6
 
! Отговори
патил преди 6 години
Накои тук не им се вярва как могат да ги изгонят от собственото им жилище. Нормално, когато не сте се сблъсквали с българската правосъдна система, която защитава жената. Каквото и да стане жената е винаги права. Моята е с дете от предния си брак. Нищо, че повече го даваше на майка си да го гледа, но за пред съда тя няма къде да живее с ниски доходи и дете, та съдът в този случай се произнася винаги в нейна полза.Такива са законите и особено съдиата,ако е жена стойте та гледайте...
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
48 Ти на малoумни ли ни взе? Ако е твой апартамента, какви претенции може да има жена ти към него ,бре?
41
2
 
5
 
! Отговори
патил преди 6 години
Комшиите свидетелстваха, че са се чували викове, крясаци и удари. А аз завалията си слушам най-спокойно музика. Претенции към апартамента, че нямала къде да живее имаше и тогава се чатнах, че на нея апартамента и е трябвал и заради това е бил целият този театър. И така две години и половина докато траеха делата живях на квартира. Добре, че имах добър адвокат, иначе щьх и без апартамент да остана. Все пак ме осъдиха за лека телесна повреда. 1400 лв. 3 м.условно с 2г.изпитателен срок.
40
3
 
3
 
! Отговори
Крети преди 6 години
До патил Аз на бившата и казах това което си е мое си е мое общото ти го подарявам , ако имаш претенции към това което си е мое ще те убия! Жената не беше глупава и не се излакоми и всеки си хвана по пътя!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
43 Ти си бил голям фантазьор!)))

Спонсорирани публикации