Софиянецът - през лятото на море в Гърция, в Банско на Нова година

Има ли стереотипи в туристическите ни пътувания?
63
Софиянецът - през лятото на море в Гърция, в Банско на Нова година
Банско откри ски сезона днес. Снимка: БТА

Жителите на София и по принцип на по-големите градове са много по-консервативни по отношение на пътуванията си, отколкото жителите на по-малките населени места. Това се отразява и на техния избор къде да отидат на почивка и къде да прекарат новогодишните или каквито и да било други празници. Така смята изпълнителният директор на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов, пише "24 часа".

“Хората в провинцията са по-динамични и особено когато са с коли, са по-склонни да пътуват из страната и да откриват нови интересни места. Причината е, че на хората в малкия град по принцип им се налага да пътуват повече и така много често те сами откриват за себе си един или друг туристически обект или атракция”, смята Драганов.

И обратното - жителят на големия град е свикнал клиентите да идват при него, а не той да ходи при тях. Затова много по-трудно ще тръгне да пътешества из страната.

Оттук идва и обстоятелството, че при жителите на големите градове има моди по отношение на летните или зимни
почивки.

“Например за софиянци сега е модно да ходят през лятото в Гърция, а на Нова година - в Банско. След 3 сезона модата ще е сигурно друга, но в никакъв случай софиянецът, поне в масовия случай, няма сам да отиде да открие нещо ново, особено в родината си”, казва Драганов.

При това не е задължително хората от провинцията да посещават туристически обекти само в своя регион. Пътувайки из страната, те могат да се отдалечат доста. Например жителите на малките населени место по морето имат силно предпочитание към старопланиските местности и дори към почивките в Рила и Пирин.

Мода напоследък, особено по време на празници, е да се посещават не точно туристически обекти или курортни населени места, а по-скоро туристически атракции. Те могат да бъдат някакви комплекси с един или друг вид заведения или интересен обект, край който е сигурно, че може да се преспи. Например като двореца в Равадиново, който е отворен за посетители целогодишно.

Много такива атракции възникват из цялата страна, финансирани главно с европейски пари. Това пролича и при последните годишни награди, раздадени от Министерството на туризма - категорията на атракции преливаше от кандидати.

Като цяло тенденцията от последните 2-3 години към нарастване на туристическите пътувания и на разходите за туризъм обхваща и пътуванията на българите из страната.

Например разходите за туризъм у нас през второто тримесечие на 2017 г. са 594 млн. лв., без да се смята платеното за туристическите пакети. Т.е. това са разходите, които българите над 15-годишна възраст правят за храна, нощувка, транспорт и комуникации, когато отсядат в хотел, без да са част от организирана група. През същото тримесечие на миналата година тези разходи са били над 3 пъти по-ниски - само 110 млн. лв. Нарастват и нощувките на българи в страната, макар че нощувките на чужденци у нас нарастват с още по-големи темпове в последните 2-3 години.

Прави впечатление, че заетостта в хотелите в България от години е по-висока в най-категорийните хотели - 4 и 5 звезди. Обяснението е, че 4 и 5-звездните хотели са ограничен брой и нарасналият туристически поток естествено ги пълни.

В най-активните откъм туризъм летни месеци - третото тримесечие, тази година има рекорд. Броят на пътувалите лица над 15-годишна възраст е достигнал близо 2 милиона, което е с около 200 000 души повече от рекордното досега трето тримесечие на 2009 г., когато световната финансова криза бе току-що настъпила.

Като във всички възрастови групи преобладава относителният дял на лицата, които са пътували из страната срещу този на пътувалите в чужбина. Най-висок е този относителен дял сред хората на възраст между 25 и 44 години. Но и сред останалите възрастови групи около и над 80% от пътувалите са правили всъщност туристически пътувания из страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция и на Банско ходи единствено кръглия суджук от Банкя нали е милиардер
28
4
 
9
 
! Отговори
Mimi преди 6 години
Mda Po dalech ot garcia i bansko ne mogat da otidat kokoshkari
27
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Баровците"които ходят лятото в Гърция,на Нова Година да ходят в Швейцарските Алпи.
26
8
 
29
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Предлагам софия да се отдели от страната, тогава нещата ще потръгнат, минимум смяна на столицата или разхвърляне министетствата по областните градове като в германия и швейцария.
25
4
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Провинция е състояние, а не географско понятие ....
24
4
 
27
 
! Отговори
чичак преди 6 години
Софиянци немат настигане. От Сейшелите до Карибите - все на софеянци ще попадаш. А в Гърцията са си като у тех си.
23
6
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
глпости! така наречените софиянци ходят в с.Лозенец и к.к.Боровец...а в самата София не мърдат от карето НДК-ЦУМ и пл.Македония - пам.Левски :-)
22
5
 
3
 
! Отговори
Вуте Нане преди 6 години
До: Нане ВутеКой па чорбаджия ти е дал пет илядарки бре??? Да не ти е дал пет илядо монголски тугрици бре???
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И нее вярно ... Гърция ? велосипедисти ... лятото Софиянецът е на велосипед и носи сандали ... а през зимата е Банско ... чака на опашка за кабинков лифт
20
4
 
9
 
! Отговори
Нане Вуте преди 6 години
Ами че одим у Гръцко я, оти да не одим? Я тия 5 илядарки дет ми ги даа чорбаджйията нъл требе да ги поарчим?
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
'' Хората в провинцията са по-динамични и особено когато са с коли '' купи си кола и ше се у - жениш
18
3
 
9
 
! Отговори
Ем чи ходихме да преди 6 години
Това Плeвню и Деса ли го писаа
17
7
 
11
 
! Отговори
Hotel iglou преди 6 години
Koi lud da odi...po gansko hotelite stud, nema topla voda u cheshmite, ne smeesh da idesh v klozeta, pred lifta opashki, pa nema kade da se iz.pika.sh i da se umiesh, mirishi...v hranata bakterii...samo na rakia i vino trea da karash skite...nema parking, ni garage za kolite, nema zimni slanchevi terasi s shezlongi...ne si chistiat snega po trotoarite, ma to i trotoari nemat...
16
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости! Това го правят само селяните, заселили се в София.
15
2
 
18
 
! Отговори
Медузов преди 6 години
Лятото в кипър мия чинии, коледа и нова година във виена продавам на коледния пазар при минусови температури. През останалото време съм козар у Дъскот и Лесичери. Имам си обор, незнам що сего по модерно му викът фермат.
14
1
 
4
 
! Отговори
Ladost преди 6 години
Ko da prai...kat mu spirat tolko chesto sof. vodata...odi det ima bol voda bez pari...
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 10,Рече и отсече! Когато Пловдив е бил сравнително голям град, София е била село! То, че не си обикалял по провинцията си личи от километри, ама и в провинцията има доста забележителни дори малки градчета, при това с добра инфраструктура, които си заслужава да бъдат посетени като например Хисаря, Пещера, Златоград, Калофер, Елена, Ивайловград, Тополовград и др.
12
2
 
19
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Трагедия... Главозамайващо елементарна статия. Като се замисли човек, че сигурно взимате и заплата... Недоумявам как може да се изпишат, изговорят, изобщо натворят толкова много глупости по толкова отчайващо *** тема... УжасТен Ужас !!!
11
9
 
17
 
! Отговори
До Киро кофражиста преди 6 години
Сега са богати ама живеят в кал и мръсотия, преди вадеха лук ама беше чисто.
10
12
 
19
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Сега хората са много бедни, затова ходят на почивка в Гърция и БанскоЕдно време при соца бяха богати, ходеха на бригада в Перник да вадят лук