Софиянецът - през лятото на море в Гърция, в Банско на Нова година

Има ли стереотипи в туристическите ни пътувания?
63
Софиянецът - през лятото на море в Гърция, в Банско на Нова година
Банско откри ски сезона днес. Снимка: БТА

Жителите на София и по принцип на по-големите градове са много по-консервативни по отношение на пътуванията си, отколкото жителите на по-малките населени места. Това се отразява и на техния избор къде да отидат на почивка и къде да прекарат новогодишните или каквито и да било други празници. Така смята изпълнителният директор на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов, пише "24 часа".

“Хората в провинцията са по-динамични и особено когато са с коли, са по-склонни да пътуват из страната и да откриват нови интересни места. Причината е, че на хората в малкия град по принцип им се налага да пътуват повече и така много често те сами откриват за себе си един или друг туристически обект или атракция”, смята Драганов.

И обратното - жителят на големия град е свикнал клиентите да идват при него, а не той да ходи при тях. Затова много по-трудно ще тръгне да пътешества из страната.

Оттук идва и обстоятелството, че при жителите на големите градове има моди по отношение на летните или зимни
почивки.

“Например за софиянци сега е модно да ходят през лятото в Гърция, а на Нова година - в Банско. След 3 сезона модата ще е сигурно друга, но в никакъв случай софиянецът, поне в масовия случай, няма сам да отиде да открие нещо ново, особено в родината си”, казва Драганов.

При това не е задължително хората от провинцията да посещават туристически обекти само в своя регион. Пътувайки из страната, те могат да се отдалечат доста. Например жителите на малките населени место по морето имат силно предпочитание към старопланиските местности и дори към почивките в Рила и Пирин.

Мода напоследък, особено по време на празници, е да се посещават не точно туристически обекти или курортни населени места, а по-скоро туристически атракции. Те могат да бъдат някакви комплекси с един или друг вид заведения или интересен обект, край който е сигурно, че може да се преспи. Например като двореца в Равадиново, който е отворен за посетители целогодишно.

Много такива атракции възникват из цялата страна, финансирани главно с европейски пари. Това пролича и при последните годишни награди, раздадени от Министерството на туризма - категорията на атракции преливаше от кандидати.

Като цяло тенденцията от последните 2-3 години към нарастване на туристическите пътувания и на разходите за туризъм обхваща и пътуванията на българите из страната.

Например разходите за туризъм у нас през второто тримесечие на 2017 г. са 594 млн. лв., без да се смята платеното за туристическите пакети. Т.е. това са разходите, които българите над 15-годишна възраст правят за храна, нощувка, транспорт и комуникации, когато отсядат в хотел, без да са част от организирана група. През същото тримесечие на миналата година тези разходи са били над 3 пъти по-ниски - само 110 млн. лв. Нарастват и нощувките на българи в страната, макар че нощувките на чужденци у нас нарастват с още по-големи темпове в последните 2-3 години.

Прави впечатление, че заетостта в хотелите в България от години е по-висока в най-категорийните хотели - 4 и 5 звезди. Обяснението е, че 4 и 5-звездните хотели са ограничен брой и нарасналият туристически поток естествено ги пълни.

В най-активните откъм туризъм летни месеци - третото тримесечие, тази година има рекорд. Броят на пътувалите лица над 15-годишна възраст е достигнал близо 2 милиона, което е с около 200 000 души повече от рекордното досега трето тримесечие на 2009 г., когато световната финансова криза бе току-що настъпила.

Като във всички възрастови групи преобладава относителният дял на лицата, които са пътували из страната срещу този на пътувалите в чужбина. Най-висок е този относителен дял сред хората на възраст между 25 и 44 години. Но и сред останалите възрастови групи около и над 80% от пътувалите са правили всъщност туристически пътувания из страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
9
 
! Отговори
ИТНА преди 6 години
Тръгна бате софиянецда подрънка своя ланециз града.
8
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Пампорово и Боровец са били зимни курорти,по "пистите" на Банско безгрижно са пасяли овчици..да не говорим за местните тарикати на дребно там..
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** как бе то хората от малкия град са си направо пътешественици и пътуват та пушек се вдига даже някои от тях и с каруци пътуват. Чудя се, ако решат да отскочат ей така за уикенда с каруцата до гръЧко дали няма на ония по КПП-тата да им стане лошо от такива туристи.
6
3
 
13
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Даа,това лято в Халкидики почти 60% от колите бяха със сф номера ,имаше и Бургас,Варна,Русе ..... но повечето пазаруват в супера ,но има и нащи "баровци" който показват финансова състоятелност в заведения. Ще сменявам дестинацията за почивка от Гърция в ................ .
5
1
 
11
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
В сравнение с изказалия се капацитет, Баце си е направо гений...
4
11
 
17
 
! Отговори
az преди 6 години
Дойде селянинът в София. Угои се и почна да ходи на почивки. А горките софиянци трябва да го търпят.
3
2
 
25
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
"Причината е, че на хората в малкия град по принцип им се налага да пътуват повече" - тук някъде логиката отиде тотално подяволите и спрях да чета....
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя отговорен другар Драганов е голям капацитет. Титан на мисълта.
1
12
 
21
 
! Отговори
ДО ВРЕМЕ преди 6 години
Тези са същите които крадат от Здравето ни , и с парите си купуват Имоти , Любовници и по 4 пъти на почивка .